Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

wrażliwość matki a noworodek

Data utworzenia : 2016-11-11 13:33 | Ostatni komentarz 2018-01-03 14:07

princess3

3138 Odsłony
60 Komentarze

Czy zawsze musi być tak,że matka która jest wrażliwa na płacz dziecka,praktycznie jest na każde jego zawołanie przegrywa w relacji matka-dziecko? Dwójka moich dzieci,bardzo to wykorzystywała. Pierwsze dwa tygodnie ładnie spali w łóżeczku a później już tylko uspakajali się na rękach. Gdy tylko próbowałam dziecko odłożyć do łóżeczka zaczynał się maraton płaczu. Niestety w tej walce przegrywałam,po prostu robiło mi się ich szkoda. Problem tkwi chyba w moim charakterze.Tak bardzo bym chciała aby trzecie moje dziecko dało mi trochę odetchnąć po porodzie.Jak to wygląda u was? Czy my wrażliwce zawsze musimy mieć pod górkę?

2016-11-11 15:29

Synek do 6 miesiąca praktycznie zasypiał sam bez płaczu bez żadnych większych problemów, jednak od jakoś dwóch tygodni wszystko sie zmieniło, ciagle tylko rączki. Do spania, do lulania, czasami nawet w ciagu dnia nic poza raczkami nie widzi. A ja oczywiście mu ulegam, bo nie potrafię znieść jego płaczu, jest mi go zwyczajnie szkoda.

2016-11-11 15:19

Dokładnie w wielu art czytałam, że dziecko do 3 miesiąca a nawet więcej trzeba nosić. Zostawione samo sobie zeby się wyplakalo itp. w późniejszym czasie ciężej nawiązuje bliskość i wiele innych. Noworodek i wczesne niemowlę nie wymusza, płacze bo ma mokro, bo jest głodne, bo czuję się zagrożone, bo coś boli nie płacze żeby wymusić noszenie. Płacze, bo nas potrzebuje naszej bliskości, jeśli tego nie otrzymuje przedkłada się to na jego rozwój emocjonalny.

2016-11-11 14:53

Noworodek ani niemowle nie umie wykorzystywać dorosłych. Dziecko się szybko przyzwyczaja do wszystkiego i widać skoro dobrze się poczuło lulane na rękach to znaczy tylko tyle,że czuło się bezpiecznie i dobrze,to nie ma nic wspólnego z manipulacją i wykorzystywaniem. Jeśli jesteś wrażliwcem i od poczatku dziecko będzie chciało być tylko z Tobą i na rękach to jeszcze gorzej będziesz się czuć z tym jak zostawisz dziecko do wypłakania się itp.

2016-11-11 14:52

Również należę do wrażliwych i przegrywam kiedy maluszek płacze po prostu ulegam z miłości...chyba tak ma każda matka...ciężko będzie to zmienić bo to jednak taki charakter.