Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Szczepienia 2018

Data utworzenia : 2018-03-30 17:00 | Ostatni komentarz 2018-05-24 00:10

Konto usunięte

4634 Odsłony
95 Komentarze

Cześć, ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad szczepieniami dzieci. W mediach była wielka afera i tzw. antyszczepionkowcy bardzo walczyli, aby nie szczepić dzieci. Co Wy sądzicie na ten temat? Szczepić czy nie szczepić? Szczepić tylko obowiązkowymi czy również tymi zalecanymi? Szczepić darmowymi, czy skojarzonymi? Jakie macie zdanie na ten temat? Oficjalny kalendarz szczepień można znaleźć tu: https://gis.gov.pl/images/pso_2018_r_.pdf

2018-05-24 00:10

Odra różyczka świnka to choroby które można przejść ja przechodziłam wszystkie i nie twierdzę że to są straszne choroby oczywiście powikłania są jak ktoś o to nie dba tylko przeziebi wtedy jak najbardziej się zdarzają ale ludzie w jakich my czasach żyjemy ludzie bardziej dbają o higienę pzt Na krztusca są zachorowania ale poszczepienne mało to na forum słyszę że dziecko po szczepieniu zachorowało na krztusca . Wolę czytać w Internecie niż słuchać kłamstw w telewizji .

2018-05-23 23:31

Ludzie patrzą ze swojego doświadczenia. Ja szczepie mojemu dziecku nic nie jest. Co oni piszą. Jakie bzdury wypisują. Tak nie jest. Piszą chore bajki i takie kity wciskają innym. Też miałam takie podejście. Bo to nie było moje dziecko. To mnie nie dotyczyło osobiście. Teraz dotyczy to mnie. Moje zdanie co do szczepień się zmieniło o 360 stopni. Szczepionki szkodzą zawierają w sobie między innymi rtęć. Lekarze nie przejmują się tym co podają i komu. Nie zwracają uwagi co to za szczepionka i czy dane dziecko może ją przyjąć. Dziecko z zewnątrz zdrowe to można zaszczepić. Zero konkretnych badań czy w ogóle dziecko można szczepić. Trzeba się zastanowić nad tym. Skoro ludzie którzy kiedyś byli szczepieni nie chcą szczepic swoich dzieci. Teraz dużo się słyszy że ludzie coraz więcej nie chcą szczepic dzieci. Nawet niedawno było na ten temat w telewizji. Nopy czy choroby się zdarzają przez właśnie szczepienia i jest tego coraz więcej. Ludzie niektórzy to zgłaszają, a inni nie i tu powstaje kolejny problem. Czemu ludzie tego nigdzie nie zgłaszają to powinno być zgłaszane, a sprawa nagłaśniana.

2018-05-23 19:53

Ja uważam że nie wolno nikogo zmuszać ale ze względu na to co powiedziała margos czyli pewną odpowiedzialność grupową dzieci które nie były szczepione bez powodu nie powinny korzystać z publicznych żłobków czy przedszkoli. Zmam dziecko które ze względu na silną alergię na białko jaja nie może być szczepione tacy rodzice nie mają wyboru i muszą ufać że reszta społeczeństwa będzie szczepić i dzięki temu ta ochrona zbiorowa zadziała.

2018-05-23 13:53

NOPy są i będą. Zawsze wszystko jest dobrze, dopóki coś nie spotka właśnie nas. Zarówno mam na myśli nop, jak i chorobę. Nie da się przewidzieć wszystkiego. Jednak szczepienie to też ochrona grupowa. Szczepienia to bardzo ważna decyzja, ale żeby nie szczepić to myślę, że naprawdę musi być powód, a nie powód w postaci, nie bo nie, bo ktoś na fejsie napisał to i to. A niestety bardzo wiele osób wiedzę czerpie właśnie z internetu. Osobiście w najbliższym otoczeniu nie znam żadnego przypadku nopu. Ale styczność z sepsą pneumokokową, krztuścem i odrą to już owszem.

2018-05-23 11:40

Nie zgodzę się z Tobą też mogę Ci przytoczyć dziecko które do końca życia zmaga się z nopem po szczepieniu i co? Ciągła opieka nad dzieckiem do końca zycia

2018-05-23 09:27

Ewka123, łatwo pisać, że szczepionkach to ściema i wymysł koncernów farmaceutycznych, kiedy żyje się w świecie, gdzie większość osób póki co jest zaszczepiona i nie musisz się martwić o najgorsze choroby. Pracowałam z mężczyzną, który jako dziecko przeszedł polio, bo jeszcze nie było szczepionki w Polsce. Naprawdę nikomu tego nie życzę, a on jeszcze nie miał najgorzej, bo choroba nie poraziła mu mięśni odpowiadających za oddychanie. Obecnie zresztą żyje chyba tylko jeden mężczyzna, który żeby oddychać musi o tym myśleć. Wyobrażasz sobie świadomie brać każdy wdech i robić wydech? Większość dnia i noc spedza w specjalnej komorze, tzw. żelaznym płucu. Wyobrażasz sobie, że twoje dziecko spędza w takim czymś kilkadziesiąt lat? Czy innych leków też nie bierzesz, bo są wyprodukowane przez te wstrętne koncernu farmaceutyczne?

2018-05-23 01:38

Jako świadoma mama nie zaszczepilabym dziecka ale to mój wybór nie mam nic do osób które szczepią każdy dla dziecka chce jak najlepiej więc dlaczego jesteśmy zmuszani do szczepień . Dużo słyszę że ja byłam szczepiona i jakoś nic mi nie jest ale to nie o to chodzi kiedyś miałam zamydlone oczy jak urodziłam pediatra mówiła że to jest dla dobra dziecka i ile to może się stać jak nie dostanie szczepienia a teraz wiem że pediatra musi mnie przekonać musi mi wmówić choć sam potajemnie wbija dziecku ze było szczepione a sam nie szczepi nawet moja Pani położną która mnie szczepila mówi że to co się dzieje to jest masakra jakaś ona nie może mówić że szczepienia są nie dobre ona jest uczona że szczepienia to jest najlepsze z najlepszych przyznała się że widzi jak dzieci reagują na szczepienia ze już nie są takie jak wcześniej zapominają cos co wcześniej robiły z łatwością dlaczego? Otóż potrafiliśmy kiedyś dostać szczepionke o lepszym składzie i nie na tyle chorób co teraz pneumokoki meningokoki i co jeszcze może wymyślimy chorobę żeby tylko zarobić na tym ? Ile aptek by nie było każda się utrzyma u mnie wiocha jak nie wiem a 2 apteki mają co robić szok... boję się tego co nastanie już jest ustawą ze jak będzie epidemia to wszyscy do przychodni na szczepienie i nie ma ze nie bo inaczej kara . Co się dzieje na tym świecie .Nie pokażą nam w telewizji ze to wszystko to sciema tylko puszczą ze epidemia grypy straszna a potem idziesz do ośrodka po witaminy dla dziecka a tam reklama zaszczep się na grypę. Nawet na raka szyjki macicy jest szczepionka no poprostu szok...

2018-05-23 00:08

Ja na szczepienia patrze się z innej perspektywy.