Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Przywiązanie i inni

Data utworzenia : 2018-09-23 16:07 | Ostatni komentarz 2018-12-16 00:16

pp-sandra

2359 Odsłony
65 Komentarze

Cześć :) Chciałam Was zapytać czy widzicie w swoich niemowlętach jakieś oznaki przywiązania ? Mam 5 miesięcznego synka i momentami jest mi przykro, bo jak jesteśmy w jakimś towarzystwie to mogłabym nie istnieć, a nawet nie uśmiecha się do mnie tak pięknie jak jesteśmy sam na sam lub w towarzystwie tatusia. Tatuś też dużo w domu bywa, bo ma taką pracę, dziadków też widzi codziennie i wydaje mi się, że przez to też mogę się rozczarować, że będzie mu wszystko jedno czy jestem czy nie. Dodam, że to ja wszystko robię przy moim bobasie , a tata tylko pobawi się kilka razy w ciągu dnia. Mimo to nawet tate "zaczepia" i czasami piszczy na jego widok. Jak wgl spędzacie dzień ze swoimi pociechami ? I czy też dajecie im się pobawić samemu ?

Konto usunięte

2018-09-24 11:55

Moja Coreczka ma 4,5 miesiąca. Jest bardzo towarzyska, do wszystkich się usmiecha, z kazdym "rozmawia", ale kiedy juz np. dluzej nosi ja ktos inny itp. to zaczyna plakac i uspokaja sie na moj widok. To tylko takie drobiazgi. Byc moze ich nie dostrzegasz w zachowaniu swojego malca. Jestem jednak pewna, ze dla swojego dziecka jestes najwazniejsza istota na swiecie. Lęk separacyjny pojawia się troszkę pozniej i to dopiero wtedy dziecko zacznie bac się innych, a bezpieczne bedzie tylko przy Mamie i tacie. Ja cały dzien zajmuje sie Coreczką. Maz wraca z pracy ok. 16 i wtedy to on przejmuje inicjatywe. Robi kapiel, bawi sie, nosi ją. Chce tez jak nsjwiecej czasu spedzic z Corką. A dla Corki to tez miła odmiana po całym dniu patrzenia na facjate mamy i sluchania tylko mojego glosu. Pozwalam Corce na samodzielną zabawe jesli tylko ma na to ochote. Zostawiam ją na macie, rozkladam zabawki i tak sie bawi sama przez jakis czas bez mojego udziału. Wazne jest to, zeby pozwalac dziecku na samodzielną zabawe, bo to rozwija kreatywnosc no i na pewno czasem bobas chce od nas odpocząć. Bo czy dla nas byłoby przyjemnoscia gdyby przez cały dzien ktoś nad nami stał i do nas gadał, spiewał, tanczyl itp? :-)