Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Jednorazowe becikowe 2016 ?

Data utworzenia : 2016-01-27 09:13 | Ostatni komentarz 2018-01-01 23:19

angel8130

6093 Odsłony
52 Komentarze

A co z becikowym w 2016 roku? Słyszałam,że to jednorazowe jest uzależnione od zarobków?Po urodzeniu pierwszego dziecka dostaliśmy ten 1000 zł.Teraz mamy tą samą prace,ale martwię się,że jednak zaostrzono kryteria i już teraz mi się to nie należy.Czy ktoś się orientuję w tym temacie.Wszędzie można znaleźć informacje na temat tego ,które dostaje się co miesiąc. tzw."kosiniakowe"

2016-09-16 07:38

Ponownie moje pytanie. Czy ktoś się orientuje czy mij zasiłek macierzyński z tytulu ustania stosunku pracy liczy się jako dochod di becikowego? Corke urodziłam w 2015, dok chce złożyć w tym roku, za jaki okres musze dac zasw o dochodach?gdzie mogę znaleźć potrzebne info?

2016-08-03 21:54

Tak jak napisała Magros pod uwagę będzie brany dochód Twój i ojca dziecka.

2016-08-03 20:27

Dwarficzka, będzie brany pod uwagę dochód Twój i ojca dziecka:)

2016-08-03 16:27

A czy którąś z Pań orientuje się czyj dochód jest brany pod uwagę? Mieszkam z narzeczonym (ojcem dziecka) w wynajmowanym mieszkaniu i nie jesteśmy po ślubie. Czy w takim wypadku dochód będzie liczony tylko mój i narzeczonego czy również mojej rodziny u której jestem zameldowana?

2016-06-13 20:34

O matko! Jak przeczytalam ogrom tych dokumentów to aż mi się nie chce załatwiać. Tez uważam że to nie sprawiedliwe, do tej pory dostawał każdy bez problemu a teraz jakieś progi sobie ustalili:/znajoma dwa lata temu dostała 2000zl becikowego ze względu na niski dochód a ja mogę nie dostać wcale....bardzo uczciwie:/ ciekawe jak to bedzie w przypadku moim i meza kiedy trzeba dac rozliczenie dochodów za zeszly rok, kiedy nie bylismy jeszcze małżeństwem, jaki dochod nam policza? A nie wiecie moze czy mój zasiłek macierzyński po ustaniu stosunku pracy tez sie liczy do dochodu?

2016-06-07 09:39

Aleks, a mąż wykazywał tzw. dochód utracony, skoro stracił pracę?

2016-06-07 09:30

My mieliśmy mniej niż 1922 zł według naszych PIT- ów a odmówiono nam, bo mąż stracił pracę i wzięli miesięczny zarobek z nowej pracy i pomnożyli go razy 12 i przekroczyliśmy. Co z tego, że to był 1 miesiąc i mąż chcąc się wykazać pracował wszystkie soboty, szczególnie, że pracodawca też chciał go sprawdzić i prosił, żeby pracował w weekendy, i dostał wysoką wypłatę a kolejne miesiące już gorsze, nie wspomnę o wcześniejszych gdzie mąż będąc na wypowiedzeniu dostawał grosze. Mamy chory system, nasze Państwo pomaga najczęściej patologiom i im nie odmawia, a normalnie pracującym ludziom odmawia:( Każdy powinien dostać becikowe, bo każde dziecko jest takie samo. Czemu dziecko, którego rodzice pracują, czasem nawet kosztem czasu , który mogliby poświęcić swoim dzieciom, ma nie dostać a inne dostaje.?

2016-02-13 13:34

1922 zł brutto na jedną osobę w gospodarstwie domowym? no to już przesada, becikowe to becikowe na dziecko, które się rodzi a nie zależne od tego ile jego rodzice zarabiają :( czemu zawsze Ci co mają coś więcej na umowie, bo sobie wyrobili już np. długoletnim stażem zawsze muszą być w plecy :(