Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Jednorazowe becikowe 2016 ?

Data utworzenia : 2016-01-27 09:13 | Ostatni komentarz 2018-01-01 23:19

angel8130

6094 Odsłony
52 Komentarze

A co z becikowym w 2016 roku? Słyszałam,że to jednorazowe jest uzależnione od zarobków?Po urodzeniu pierwszego dziecka dostaliśmy ten 1000 zł.Teraz mamy tą samą prace,ale martwię się,że jednak zaostrzono kryteria i już teraz mi się to nie należy.Czy ktoś się orientuję w tym temacie.Wszędzie można znaleźć informacje na temat tego ,które dostaje się co miesiąc. tzw."kosiniakowe"

2016-11-14 14:09

Mam już decyzje. Becikowe przyznane, w przyszłym tygodniu mamy dostać pieniądze:)

2016-11-09 11:17

Wczoraj odebrałam telefon z MOPSu że potrzebuja jeszcze moja decyzje z ZUSu o przyznanym zasiłku macierzynskim, żeby wiedzieli od kiedy do kiedy itd;) Przeszukalam wszystkie dokumenty i okazało się że nie mam takiego dokumentu w domu. Dodzwonić się do ZUSu graniczy z cudem więc musialam dziś specjalnie rano tam pojechać, po czym Pani mi mówi że oni takich decyzji nie wystawiają, wyplacaja zasiłek i już;) Dzwonie szybko do MOPSu, sa w szoku ale w takim razie musze wziąć zaswiadczenie od kiedy do kiedy mam zasilek, no to zawracam autem i jade po to zaświadczenie. Dostalam je od reki, od razu zawiozlam do MOPSu, tam konsultacja wszystkich Pań bo nie do konca o to chodzilo, juz myslalam ze oszaleje jechac znowu na drugi koniec miasta, ale w koncu łaskawie Panie stwierdzily ze moze byc....ufff. Na dzien dzisiejszy twierdza ze to wszystko i do przyszlego tygodnia mamy czekac na decyzje, ale juz to slyszalam wiec nie jestem pewna niczego;) zobaczymy...

2016-11-04 21:45

Ja ponownie składałam wniosek wczoraj na 500+ . W kwietniu nam odmowili . Teraz ja jestem ubezpieczona w urzędzie pracy więc może się uda. Czekam na decyzję . Zawsze to jakieś dodatkowe pieniążki . A co do becikowego to dostałam ten tysiąc ale biegania było za nim tyle że masakra . Od urzędu do urzędu i tak później jeszcze było mało tych papierów . Niestety o wszystkie pieniążki od państwa musimy się upominać inaczej nic nie dostaniemy .

2016-10-28 10:49

Mam nadzieje ze nic nie wymyśla. Pieniążki sie przydadza, chocbym miała wrzucić córci do skarbonki. Należy sie to czemu mamy nie korzystać;)

2016-10-28 08:30

Ewelina a może się uda? Oby! Trzeba zawsze próbować.A 1000 zł na ulicy nie leży.

2016-10-28 08:00

Złożyłam już wszystkie domumenty, czekamy na decyzje. Zaswiadczenie z Mopsu meza przydalo sie i Pani powiedziala zeby lepiej bylo;) Wbrew pozorom nie mialam duzo zalatwiania, jednego dnia pojechalam do ZUSu i US i wszystko dostalam od reki. Maz na swoje zasw z US musiał czekać tydzien w innej miejscowosci. Dokumenty złożyłam sama, bez meza, w domu wszystko podpisal i tyle;) Teraz trzeba czekać na decyzje. Ciesze się ze zdążyłam i mam z glowy;)

2016-10-17 23:47

Z tego co sie oriwntowalam, to jak masz zameldowanie w innej miejsvowosci to na miejscu "u pani w okienku" trzeba podpisac, że nie pobierzesz tam becikowego i niby to wystarczy.. Ale zawsze jest to niby :(

2016-10-11 14:57

Dokładnie tak jak napisały dziewczyny samo oświadczenie męża powinno wystarczyć.