Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Jednorazowe becikowe 2016 ?

Data utworzenia : 2016-01-27 09:13 | Ostatni komentarz 2018-01-01 23:19

angel8130

6095 Odsłony
52 Komentarze

A co z becikowym w 2016 roku? Słyszałam,że to jednorazowe jest uzależnione od zarobków?Po urodzeniu pierwszego dziecka dostaliśmy ten 1000 zł.Teraz mamy tą samą prace,ale martwię się,że jednak zaostrzono kryteria i już teraz mi się to nie należy.Czy ktoś się orientuję w tym temacie.Wszędzie można znaleźć informacje na temat tego ,które dostaje się co miesiąc. tzw."kosiniakowe"

2016-10-10 09:47

Wystarczy ośiadczenie męża bo oni sobie to mogą sami sprawdzić. Ewelina my też pobraliśmy papiery by starać się o becikowe w listopadzie> jest tego sporo ale większość już skompletowałam bo 2-go ruszam na podbój Mopsu, haha. Ciekawe co tym razem wymyślą, bo znając nasze szczęście znowu nam odmówią.

2016-10-10 09:34

Dopiero tu zajrzałam, z tego co się orientuję, powinniście mieć takie zaświadczenie, ale samo oświadczenie męża też powinno wystarczyć

2016-10-06 12:32

Rzeczywiście jest sporo zalatwiania, nadal nie mamy wszystkiego. Na niektore dok musimy czekac ok tygodnia. Mam nadzieje ze zdazymy. Maz musi dac świadectwa pracy i pit-y 11 za 2014 rok, umowe o prace z nowej pracy i zaświadczenie o zarobku z sierpnia 2016 ( dwa razy zmieniał prace w tym czasie). Ja musze dostarczyc swiadectwo pracy i pit 2014 oraz zaswiadczenie z ZUSu o zasilku macierzyńskim za grudzien 2015 i te dok musimy zlozyc do konca pazdziernika, bo od listopada licza sie dochody za 2015r. Masakra. Jeszcze mam pytanie, maz jest zameldowany w innym mieście, czy potrzebujemy zaświadczenie ze nie pobral becikowego stamtad? Bo nic mi na ten temat nie powiedzieli a to chyba istotne:/

2016-10-06 11:49

hej wam

2016-10-05 23:44

Trochę to bez sensu, że aż tyle dokumentów potrzebują. Skoro jest zaświadczenie ze skarbowego, po co im jeszcze pity, ksero umowy i jeszcze zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie za miesiac poprzedzający złożenie wniosku... Czasem mam wrażenie, że ta instytucja kontroluje lepiej niż sama skarbówka... I teoretycznie najbardziej liczy się aktualna sytuacja, więc po co dochód za poprzedni rok. Sami sobie utrudniają zadanie. Mam nadzieję, że Ci się uda, taka kwota zawsze się przyda

2016-09-17 21:20

OMG spora ta lista. Dziekuje Ci bardzo! Niesamowicie mi pomogłas, dalej troche przeraża to zalatwianie ale trzeba brac sie do roboty,oby się udało;)

2016-09-17 20:05

Ewelina powiem Ci szczerze, że my mieliśmy od groma formalności i dokumentów do załatwienia. Ja od początku mam stałą pracę i ze mną problemu nie było, wystarczyło zaświadczenie z us. Natomiast mój mąż w między czasie zmieniał pracę 3 razy... I pani w urzędzie zażyczyła sobie zaświadczenie z us, umowy, które podpisywał, a jeśli była umowa o pracę to świadectwo pracy itd. i wszystkie pity-11, od tych poszczególnych pracodawców. Można nie dawać umów, ale wtedy od byłych pracodawców trzeba mieć zaświadczenie, bo chodzi tam własnie o te składki, dlatego jak jest tak kilka razy zmieniane to zdecydowanie szybciej i łatwiej wystąpić z wnioskiem do zusu, tylko wtedy trzeba zaznaczyć, żeby zus podzielił składki w stosunku do pracodawców. Tutaj akurat duży plus, wszystko można załatwić przez tel, a zaświadczenie wyślą pocztą, ale to trwa oczywiście, mi wysłali jakoś po tygodniu. Jak poszliśmy po wniosek to dostaliśmy od pani w urzędzie całą listę z wytycznymi, nawet udało mi się ją wykopać, załączam (to lista z zeszłego roku) :) Co do starania się to warto próbować, a nuż dostaniecie!

2016-09-17 16:19

No właśnie poza tym to dla dziecka pieniążki, więc nie ma co odpuszczać. Nigdy nie wiadomo, na co się przydadza.