Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Jednorazowe becikowe 2016 ?

Data utworzenia : 2016-01-27 09:13 | Ostatni komentarz 2018-01-01 23:19

angel8130

6092 Odsłony
52 Komentarze

A co z becikowym w 2016 roku? Słyszałam,że to jednorazowe jest uzależnione od zarobków?Po urodzeniu pierwszego dziecka dostaliśmy ten 1000 zł.Teraz mamy tą samą prace,ale martwię się,że jednak zaostrzono kryteria i już teraz mi się to nie należy.Czy ktoś się orientuję w tym temacie.Wszędzie można znaleźć informacje na temat tego ,które dostaje się co miesiąc. tzw."kosiniakowe"

2016-09-17 16:16

Dokladnie masz racje. Jak widzę te niektóre dumne mamy z patologii które się chwalą ile to nie dostają od Państwa i nie musza isc do pracy to szlag mnie trafia. A potem życie ponad stan kilka dni i znowu bieda, a dzieci jak chodziły obdrapane tak chodza nadal. Taki to pozyje. Nam właśnie wszyscy mówią ze skoro się należy to czemu mamy darować.

2016-09-17 16:02

To złoż na początku listopada, liczy się termin złożenie dokumentów, nawet jak będzie coś brakować to wniosek złóż i napisz oświadczenie, że dowieziesz. Po wniosek idź już teraz i mozesz kompletowac dokumenty a zloz na poczatku listopada. Ja na pewno bede skladac, bo jesli mozna dostac to czemu nie skorzystac. Wkurza mnie że w naszym kraju pomaga się najcześciej patologiom i im się wszystko należy,a ludziom którzy pracują, odmawia się ze wzgledu na "kruczki"prawne. Nam już becikowego odmowili, 500 + też, bo za każdym razem coś wynajdują:(

2016-09-17 15:50

No właśnie córka 10 listopada kończy rok, nie skladalam dok bo byliśmy pewni ze przekraczamy próg, a okazało się że jednak nie i może warto spróbować. Przeraża mnie tylko ogrom tych dokumentów, dodatkowo ja musze załatwiać dokumenty w innym mieście,mąż w innym i boje się czy wyrobimy się z czasem. Tym bardziej że mężowi na tym niezależny i średnio się w to angażuje, muszę informację zbierać sama....

2016-09-17 15:39

Od listopada możesz złożyc zeznanie za 2015 rok, gdzie będziesz miała wszystko uwzglednione, kazdy dochod i nie musisz wtedy dawać tych umow. My nie dostalismy w lutym i bedziemy skladac wlasnie w listopadzie bo maz stracil prace w 2015 roku i potem wzieli zarobek miesieczny z nowej firmy, pomnozyli go razy 12 i nam przekroczylo, a zanim stracil prace to zarabial grosze i tego nie wzieli pod uwage, tylko ten jeden miesieczn y zarobek. wiec w listopadzie zlozymy z pitem za 2015 i wtedy nie przekroczymy i nam dadza-raczej, chyba że nasze wspaniale państwo znowu coś pozmienia.. Wazne żeby nie minal rok od urodzenia dziecka,

2016-09-17 15:08

Musze złożyć dokumenty do końca pazdziernika. A jak wyglada sytuacja jezeli mąż w w zeszłym roku awansowal i zamiast dac mu aneks do umowy to rozwiazali jedna i podpisali nowa?musi to jakoś dokumentować? Na dodatek od 2 mies ma nowa prace,czyli kolejna NOWA umowa?wystarczy mu zasw z US za 2014 rok czy musi jeszcze jakieś dok przedstawić ze zmieniał prace? Moze macie jakieś linki gdzie mogę znaleźć coś na ten temat,bo ja nic nie znalazłam:/ z góry dziękuję za odpowiedź.

2016-09-17 08:23

Ewelina, zasiłek macierzyński jest wliczany do dochodu. Jeśli wniosek złożysz do końca października to brane będą pod uwagę dochody z 2014 roku, a jeśli już w listopadzie to wówczas dochody z 2015 roku, dlatego że istotny tutaj jest nie rok kalendarzowy a zasiłkowy. Jeśli utracisz dany dochód musisz to wykazać, jeśli uzyskasz nowe źródło dochodu również.

2016-09-16 16:33

Tak dochód brany jest po uwagę. Nie może przekraczać kwoty 1922 zł więc próg jest wysoki. Musisz wykazać dochód z 2014 roku tak jak napisała angel8130.

2016-09-16 16:22

Ewelina do otrzymanie becikowego masz 12 miesięcy od urodzenia dziecka. Jeśli o becikowe starasz się w tym roku to dochody brane są pod uwagę z 2014 roku. Jeśli straciłaś źródło dochodu to musisz dołączyć oświadczenie w tej sprawie. Zawsze możesz jeszcze zapytać w MOPSie.