Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Pobudzenie laktacji sposoby. Proszę o porady

Data utworzenia : 2015-04-27 14:53 | Ostatni komentarz 2020-09-02 15:45

Weronika -1980

47765 Odsłony
1381 Komentarze

Mamy, szukam jakiegoś sprawdzonego działania na pobudzenie laktacji.. Czy korzystałyście z jakiś preparatów? Czytałam coś o karmi, ale nie chce nawet odrobiny alkoholu. Może chodzi o jakiś składnik karmi?? Proszę o pomoc :/

2015-05-20 19:41

U mnie laktacja poprawila sie po odciaganiu pokarmu metoda 77 55 33 czyli jedna piers 7 min kolejna 7 min potem z powrotem po 5 min kazda i na koniec po 3 min. Niestety nadszedl czas ze i tak calkiem.zanikla

2015-05-20 19:01

klio69 każda kropelka mleka jest na wagę złota, zwłaszcza kiedy maluszek jest oddzielony od swojej mamy...Cieszę się że udzielono Tobie jak i Twojej córeczce wsparcia...oby było coraz więcej takich ,,dobrych praktyk'' - tego życzę Wam i sobie.

2015-05-20 15:32

W szpitalu w którym ja rodziłam położne, które zajmowały się nami brały telefony i robiły zdjęcia, przynosiły też maluch by mogły się przytulić do mam, które nie miały jeszcze siły na samodzielne wstawanie. Aczkolwiek robiły to położne, a nie pielęgniarki, które zajmowały się maluszkami. Moja córka przebywała w inkubatorze, ale jedna z położnych była dla mnie bardzo pomocna w kwestii odciągania mleka i zanoszenia małej (ilość znikoma, bo jedynie 3ml..ale ważne, że coś :) nawet wyparzała mi laktator..cudowna kobieta!

2015-05-20 13:26

Cięcie cesarskie nie dyskwalifikuje karmienia piersią !Mój oddział jest tego dobrym przykładem bo my zawsze przystawiamy dzieciaczki do piersi po cięciu cesarskim po upływie 2 godzin, kiedy to mama zostaje odłączona od kardiomonitora...Oczywiście głowy podnosić nie można ale przytulić malca można jak najbardziej, oczywiście z asystą położnej...Niektóre mamy sobie tego nie życzą i my to szanujemy, jednak większa część kobiet bardzo chętne karmi i sobie chwali taką możliwość. greendream nie ma ostatecznie potwierdzonej medycznie skuteczności działania herbatek laktacyjny...ale jeśli świeżo upieczona mama chce to niech je pije jak najbardziej, na pewno nie zaszkodzą... a dodatkowa podaż płynów jest jak najbardziej wskazana. Psychika ludzka czyni cuda!

2015-05-20 11:15

zadnego alkoholu! przystawiaj czesto mala do piersi albo po prostu laktatorem czesto odciagaj.jak organizm zalapie ze potrzebujesz czesciej uzywac tej piersi to zacznie produkowac wiecej pokarmu...herbatki i witaminki nic nie daja...moja polozna nawet tak twierdzi...ale mowi ze to dziala jak efekt placebo wiec jesli ci z herbatka wspomagajaca laktacje lepiej to ok.

2015-05-20 08:20

Ja zdecydowanie doby nie odpoczywałam. Po 12 godzinach już musiałam wstać i maluchem się zająć. Też nie zostało mi dziecko przystawione do piersi, a z leżącej pozycji też można karmić, potem miała problemy z przystawieniem. Teraz mądrzejsza, poprosiłabym kogoś o pomoc, wtedy jak pierworódka nie wiedziałam jeszcze co i jak.

2015-05-20 07:41

Po CC kobieta jest na silnych lekach przeciwbólowych, jest oboloła powinna leżeć płasko, aby nie dopuścić do zespołu popunkcyjnego. Dlatego z reguły w pierwszej dobie po cieciu cesarskim kobieta odpoczywa, aby w drugiej dobie zacząć sprawować opiekę nad swoim dzieckiem.

2015-05-20 00:34

Szkoda, że nie wszystkie szpitale umożliwiają przystawianie bobasa do piersi od razu po porodzie. Myślę, że po porodzie siłami natury jest to norma, ale po CC niekoniecznie.