Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zakupy (895 Wątki)

Fotelik samochodowy

Data utworzenia : 2013-02-04 16:08 | Ostatni komentarz 2023-05-02 15:19

Iwona

77269 Odsłony
1144 Komentarze

Jaki wybrać fotelik samochodowy? Do ilu kilogramów? Z jakiej firmy?

2015-05-08 01:23

A.Karbowska nie słyszałam żeby ten pierwszy fotelik był do 9 kg lub do 9 miesiąca. Produkowane foteliki są faktycznie do 9 kg ale także do 11 kg. Na wiek dziecka sie raczej nie patrzy, raczej na wzrost. Ważne jest aby głowa malucha nie wystawała ponad fotelik i to zarówno ten najmniejszy jak i kolejny.

2015-05-07 16:26

Przy zakupie fotelika należy zwrócić uwagę czy jest odpowiednio skonstruowany i zabezpieczony, niby foteliki mają odpowiednie atesty ale to rożnie nie bywa z tymi firmami. Powinien posiadać certyfikat przemysłowego instytutu motoryzacji i znaki bezpieczeństwa. Dobrze jest gdy ma pięciopunktowe pasy które zwiększają bezpieczeństwo naszego malucha- a to najważniejsze. Fotelik powinien mieć wysokie boki i oparcie głowy, które MUSI wystawać ponad głowę. Powinien posiadać regulację siedziska i ograniczniki napięcia pasa które lepiej ochroni nasze dziecko. Jeśli chodzi o firmę - ich jest bardzo wiele i gama wyboru jest potężna. Wszystko też zależy od grubości naszego portfela- bo ceny też bywają różne, im lepsza jakość tym większa cena. Dla niemowlaków do 9kg jak i 9 miesiąca życia przeznaczone jest nosidełko. Ustawiamy je tyłem do kierunku jazdy. Po 9 miesiącu życia maluch powinien jeździć w foteliku mocowanym na tylnym siedzeniu, przodem do kierunku jazdy. Niemowlaka w nosidełku możemy przewozić na przednim siedzeniu, ale tylko w tedy gdy poduszka powietrzna jest nieaktywna, bo inaczej mogło by dojść do tragedii.

2015-05-07 09:23

Te podkładki same nie są zbyt bezpieczne. Dziecko nawet do 7 lat powinno siedzieć w foteliku, tylko pozniej jest jeszcze wiekszy- ten ostatni ma właśnie tą wkładkę z oparciem i bokami do ochrony głowy. On jest od 15 kg i najczęściej dziecko jest w nim przypięte normalnym pasem.

2015-05-06 12:38

Na chwile obecna mamy jeszcze fotelik nosidelko. Trocha malej juz chyba niewygodnej ale jeszcze nie ma9 kg wiec zostanie my prz nim jakiś czas

2015-04-08 11:57

W tej chwili używam Maxi-cosi nosidełko i fotelik w jednym, bardzo dobrze mocuje się pasami i wydaje mi się, że musi być bardzo wygodne, bo Córcia od razu w nim usypia, wystarczy włożyć ją i wziąć do ręki i odlatuje:) zaczynam rozglądać się za kolejnym, bo na pewno nie będę na ty oszczędzała, bo chodzi o bezpieczeństwo. OlaKuk na pewno skorzystam z polecanej przez Ciebie stronki.

2015-02-17 16:56

roxi najlepsze są takie,bo jak będę już większe to bezsensu żeby siedziały w foteliku jak już same będę siedziały to można kupić podkładke.Nawet w samochodzie nie będzie ciasno i będzie większa przestrzeń.

2015-02-17 00:33

No mój zaraz 9kg ale widzę,że mu niewygodnie w tym jest :/ ale macie rację,chyba najlepiej do 25 kg. W sumie myślę,że dziecko jak będzie większe to już będzie siedzieć na tej podkładce a nie w foteliku...

2015-02-13 22:56

Ewcia tak z wyglądu jest bardzo ładny no ale ciekawe lata pełni funkcję.Też słyszałam właśnie,że najlepiej kupić ten od 9-25 ki i te fotelik są droższe od tych do 36 kg.Jeżdżę się troszkę rozejrzymy,bardzo duży jest wybór tych fotelików i trzeba to dobrze przemyśleć ;) Ale jakiś napewno kupimy,chociaż synek ma nie całe 9 kg ale ten co mamy teraz to jest do 9 ki i już mu jest w nim ciasno i niewygodnie dlatego już myślimy nad kupnem większego.