Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Czy brać dziecko do łóżka rodziców? poznaj sposób aby o 50 % zmienijszyć ryzyko śmierci na skutek SIDS

Data utworzenia : 2016-11-07 17:43 | Ostatni komentarz 2016-11-30 09:49

carolinee

4769 Odsłony
108 Komentarze

Wygoda a bezpieczeństwo ? Wiele nieprzespanych nocy pomaga podjąć matkom decyzję o zabraniu ze sobą do łóżka swojego maleństwa. Pomimo twojej czujności to może być mega niebezpieczne. Amerykańscy naukowcy opublikowali ostatnio ciekawe badania na ten temat, polecam zapoznanie się z nimi. - śpimy blisko siebie ale na osobnej powierzchni - nie karm na sofie czy fotelu ! lepiej karmić w dobrze przystosowanym dla niemowlaka twoim łóżku, jako że czuwanie podczas setnej próby karmienia jest średnio realne ,jak karmisz dziecko w swoim łóżku jest to bezpieczniejsze miejsce niż fotel czy sofa - ryzyko dzielenia łózka z rodzicem wzrasta gdy dziecko jest młodsze niż 4 miesiące - preferuje się śpiworki niż kołderki i kocyki -odradzanie jest stosowanie komercyjnych urządzeń które mają zmiejszyć ryzyko SIDS -spowijanie dziecka stwarza niebezpieczeństwo podczas snu,szczególnie gdy dziecko przekręci się na brzuszek a czy Wy mamusie zalecacie wg własnych doświadczeń zabieranie dziecka do snu ze sobą do łóżka? szczególnie dziecka poniżej 4 miesiąca życia?

2016-11-30 09:49

Ostatnio widziałam w Cejrowskim, pokazywał jakieś tam urywki z ameryki południowej, ale nie pamiętam gdzie dokładnie i były właśnie mamy, gdzie karmiły dzieci kilkuletnie na pewno. Ale to też dużo kwestia kultury. Ja karmienia 6 latka też sobie nie wyobrażam.

2016-11-29 13:07

Prawda, że to fascynujące? I może właśnie jakieś inspiracje warto z tego czerpać, tę naturalność, to "bezwstydne" podejście ;) I tak jak piszesz - my możemy sobie szeptać i myśleć co nam się podoba, ale pozwólmy każdemu robić, jak uważa. Wcale niewykluczone, że wyjdzie im to na dobre...

2016-11-29 09:48

Michalina, masz rację.... tak na prawdę co nas interesuje czy mama karmi rok czy 6 lat swoje dziecko...to są nasze odczucia które i tak nie wpłyną na matkę karmiącą..swoje możemy myśleć czy mówić ale to i tak nic nie zmieni. A artykuł ciekawy..pokazuje jak różnie może być i jakie dziwne niekiedy metody wychowania cycem możemy stosować ;- )

2016-11-29 04:45

ja tez bym tak nie mogła długo karmić dziecka, wstydziłabym się nawet o tym komukolwiek powiedzieć. Mi na razie sprawia przyjemność karmienie, wiem że kruszynka tego potrzebuje i razem w ten sposób nawiązujemy kontakt poprzez tą bliskość o której wspomina Michasia i dotyk, bo lubię ją wtedy przytulać i całować w te drobne rączki i główkę., jednak z takimi małymi dziećmi to chyba jest tak zawsze, być może później i mi nie będzie to sprawiało przyjemności, czas pokaże.

2016-11-28 10:59

Dla nas jest dziwne, a dla innych nie. Żyjemy w takiej kulturze, która jest bardzo zerotyzowana i coś takiego nas mierzi. Tak jak mówię, ja też na myśl o karmieniu 6 latki odczuwam jakiś psychiczny dyskomfort. Ale to jest nasz problem, a nie tej pary matka-dziecko. Kto ma czas, niech przeczyta, mnie to niesamowicie zaintyrgowało i niemal wzruszyło. Świat jest piękny w swej różnorodności. Czytajcie tu: http://verenne.pl/2011/02/24/karmienie-piersia-w-mongolii/

2016-11-28 10:34

Michalina, dla mnie też jest to niesmaczne tak jak pisałam, każda mama robi według własnych przekonań i tak samo jest z karmieniem piersią jednak dla większości jest to co najmniej dziwne kiedy słyszą, że mama karmi np. sześcioletnie dziecko...duży nacisk jest na karmienie naturalne ale ja widzę pewne granice wieku w tym wszystkim :)

2016-11-28 10:26

Ach, i jeszcze tak dodam dla ścisłości, że mnie karmienie w ogóle nie sprawia przyjemności. Cieszę się, że córka się najada a mój cyc ją uszczęśliwia, ale ja nie widzę w tym nic przyjemnego. Jednak chcę karmić długo, bo wiem, że moje dziecko tego potrzebuje i że to dla niego dobre Tu jeszcze coś do poczytania w temacie: http://mataja.pl/2014/11/mama-cycy-czy-karmienie-piersia-kilkulatka-to-cos-zlego/

2016-11-28 10:25

Ach, w takiej grupie wsparcia dla mam karmiących piersią ;) Ale tu właśnie już nie chodzi o to mleko, ściągsnie laktatorem nie miałoby sensu - w takim karmieniu piersią duże znaczenie ma ta bliskość mamy i to, że dziecko od małości zna taki sposób na smutki czy ból - to przytulenie się do maminego cyca. I dla mnie to też jest niesmaczne i też nie chciałabym tyle karmić córki, myślę że jak skończy 2 czy 3 lata to będę już intensywnie rozważać odstawienie, ale każdy robi jak chce i jak uważa za najlepsze, a są na to badania, że mleko matki nawet dla 5latków ma zbawienne właściwości ;) A to komu karmienie sprawia przyjemność, to też nie nasza sprawa. Gdyby dziecko nie chciało piersi, to by się o nię nie upominało i odstawiłoby się samo. Zatem na siłę go ta matka raczej nie karmi ;)