Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2327 Wątki)

Zgaga w ciąży

Data utworzenia : 2013-01-16 11:48 | Ostatni komentarz 2024-08-04 07:20

Konto usunięte

90923 Odsłony
1951 Komentarze

Też was w ciąży tak męczyła? Jakie miałyście sposoby? ----- Dziewczyny jestem w końcówce ciąży, i mam okropną zgage, bardzo jest to uciążliwe.. Gdzieś na jakimś forum czytałam o mleku że pomaga, mi niestety nie. :( Macie jakieś inne sposoby?

2015-03-07 12:29

witam, mam ten sam problem ze zgagą tak mnie pali w przełyku, że nie mogę sobie poradzić. lekarz dał mi manti na zgagę ale to też nie pomaga, nie mogę się również schylać. zgagę mam od wszystkiego cokolwiek bym nie zjadła. Jeszcze muszę wypróbować inne metody które opisujecie. W nocy też nie mogę spać ale staram się jakoś załagodzić wtedy tym manti i jeszcze leżeniem na prosto wzdłuż bo nic innego nie próbowałam.

2015-01-24 17:24

mleko, łyzeczka sodki, migdały w umiarkowanej ilosci, reni

2015-01-24 12:59

Trzeba się bacznie przyglądać organizmowi, może dany produkt w diecie powoduje zgagę i wystarczy go wyeliminować z diety.

2015-01-24 04:18

Ja w pierwszej ciąży nie miałam zgagi a synek urodził się z włoskami na głowie. W drugiej ciąży męczyła mnie w ostatnim miesiącu. Przyczyną zgagi w ciąży jest progesteron. Zwiotcza on mięsień okrężny zamykający ujście przełyku do żołądka. W skutek czego powstają niedomknięta szczelina, przez którą treść żołądkowa, wypychana jest przez powiększającą się macicę do przełyku. Ja radziłam sobie jedząc mniejsze porcje a częściej. Nie używałam ostrych przypraw, unikałam tłustego i smażonego jedzenia, nie piłam napoi gazowanych, kwaśnych cytrusowych soków, kawy i herbaty czarnej. A gdy pojawiła się zgaga piłam zawiesinę wykonaną z siemia lnianego (łyżeczkę nasion zalewałam wrzątkiem do połowy szklanki). Podobno skuteczny też jest imbir, ja go nie próbowałam na zgagę. Ale siemię lniane naprawdę mi pomagało.

2015-01-24 01:34

Jak już nic nie pomaga, pomoże Rennie z apteki, można brac w ciązy według ulotki.

2015-01-21 21:18

No lepiej unikać ostrych, przyprawionych i ciężkostrawnych dań. Czasami jednak zgagę mogą wywołać byle pierdoły. Niestety nie wszystkim pomaga. Ja uniknęłam tego przykrego etapu. Koleżanka natomiast przyznała mi się, że rano piła szklankę kwaśnego mleka lub kefiru i jej to pomagało.

2015-01-21 21:09

Kumpela smażone,ale i również dobrze przyprawione. Lepiej jedz potrawy takie,które są mniej przyprawione no i na wieczór lepiej nie jeść,chociaż w ciąży jak zachcianka przyciśnie to nie ma mocnych :)

2015-01-21 16:16

i ja mam zgage i jak sie najem wiecej to mnie meczy bardzo ale mam migdały pije mleczko no i teraz staram się po posilku jak najdluzej siedziec zeby sie ulozylo jedzenie hehe . innych sposobow nie znalazlam po prostu mniej jesc musze i slodycze ograniczyc no i smazone