Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Kompletujemy wyprawkę dla noworodka

Data utworzenia : 2014-04-02 10:29 | Ostatni komentarz 2016-11-25 10:11

Redakcja LOVI

81931 Odsłony
1892 Komentarze

Za chwilę Twój maluszek pojawi się świecie. Chciałabyś dać mu wszystko co najlepsze i wskazane. Podpowiemy Ci, jak skompletować wyprawkę, by z dbałością o racjonalność i kieszeń, zapewnić maleństwu wszystko, co potrzebne.

2015-04-17 14:14

Ja również wziełam się za robienie wyprawki - dużo osób mówi, że późno się za to biorę ( jestem w 33 tyg.), ale liczyłam na to że dowiem się jakiej płci będzie moje maleństwo - a ono nadal wszystko zakrywa - jak to powiedział lekarz "siusiaka nie widać ale wcale to nie oznacza że go tam nie ma" - więc kupuję wszystko neutralne. Do szpitala mam zabrać (rozpiska od położnej ze szkoły rodzenia): - dla siebie: dokumenty (dowód osobisty, karte ciąży, wyniki badań), podpaski, podkłady na łóżko, tantum rose (3 saszetki), wodę mineralną, papier toaletowy, ręczniki papierowe, klapki pod prysznic, kapcie, 2 koszule nocne, szlafrok, skarpetki, ręcznik, majteczki jednorazowe poporodowe i w razie potrzeby laktator ręczny i maść na popękane brodawki; - dla dziecka: pieluszki jednorazowe, chusteczki nawilżające, kocyk lub rożek, ubranka (3 komplety), 2 pieluchy tetrowe, ręcznik, krem do pośladków + ubranka do wyjścia ze szpitala. Do domu kupuję: łóżeczko z całym wyposażeniem (pościeli 2 szt.), przewijak, wanienkę + termometr, smoczek, butelkę, śliniaczek, szczoteczkę do włosów, aspirator do noska, nożyczki, ręczniki z kapturkiem, ze 2 kocyki, pieluchy jednorazowe, tetrowe i flanelowe, ciuszki i kosmetyki dla dziecka (cos do kąpieli - chyba zdecyduję się na emolium, do pielęgnacji pupy, oliwkę, płatki kosmetyczne, pałeczki kosmetyczne), octanisept (na pępek wrazie potrzeby), herbatkę z kopru włoskiego, i coś do noska w aerozolu oraz odpowiednie proszki do prania. Wózek pożyczę chyba od brata :) Czy coś pominęłam? Ile kompletów ciuszków kupowałyście na początek? Jak narazie kupiłam dwa na rozmiar 56 i teraz dokupuję ale już na 62. Tych malutkich wystarczą tylko dwa?

2015-04-16 17:18

M.Skarbińska- w pełni się z Tobą zgadzam. PS. Gratuluję kolejnego maluszka w drodze.

2015-04-15 16:45

Fajny artykuł , u mnie różnica między dziećmi będzie 4 i pół roku także artykuł bardzo się przydał i przypomniał co się przyda w szpitalu i pierwszych dniach dzidziusia, chociaż karuzela na łóżeczko i mata edukacyjna moim zdaniem nie należą do rzeczy pierwszej potrzeby po porodzie :)

2015-03-02 10:30

My kupowaliśmy stopniowo. Najpierw rzeczy neutralne bo dopiero ok.7msc dowiedziałam sie , że córeczka. To chyba najlepszy czas ciąży ;)

2015-02-03 23:26

Beata problem Nam się chyba rozwiąże wraz z przeprowadzka, bo szukamy domu z dwoma łóżkami - tak by jedno swoje miał Kasjan ; ) No i wtedy Teos odziedziczy łóżeczko, choć.. Ja i tak zastanawiam się nad koszem. Przyznam, że jest to wygodne rozwiązanie, jeżeli Mały ma zostawać czasem u dziadków lub gdy my wszyscy będziemy u teściów zostawać na noc - jest to mobilne miejsce do spania; ) Do tego kosz na pewno jest przytulniejszy niż duże łóżko - Kassi w dzień spał w gondoli wózka a tym razem takiej typowej gondoli nie mamy.. W koszu będzie Małemu cieplej.. Szkoda mi trochę pieniędzy, bo to wydatek na krótką metę ale wciąż go rozważam; )

2015-02-03 21:50

Samantka z kosza Mojżesza raczej nie będziecie korzystać długo. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze to lepiej kup sobie łóżko dla starszego dziecka i maluszka połóż do łóżeczka.

2015-02-03 16:47

Ja jestem właśnie na etapie kompletowania wyprawki . Ubranka mam od mojej chrześnicy, ale i tak nie umiałam się powstrzymać i troszkę kupiłam nowych. Kupione nowe: kocyki, rożek, nakrycie kąpielowe, szczoteczka do włosów, nożyczki do paznokci, jałowe gaziki, płatki kosmetyczne, proszek do prania, sól fizjologiczna, maść na odparzenia, butelka do karmienia LOVI, smoczek uspokajający LOVI, pieluszki, chusteczki nawilżające, pieluchy tetrowe, flanelowe. Kupione używane: karuzela do łóżeczka, mata edukacyjna, wózek 3w1. Łóżeczko mamy dostać od cioci, która ma także uszyć 2 komplety pościeli. Do kupienia mam jeszcze troszeczkę: materac, ochraniacz do łóżeczka, prześcieradła z gumką, ochraniacz na materac, kosmetyki dla maleństwa, wanienka, termometr do wody, aspirator lub gruszka, wkładki laktacyjna, itd.

2015-01-18 17:50

Bardzo pomocny artykuł,szczególnie dla osób,które po raz pierwszy zostaną rodzicami. My z mężem nie kupowaliśmy wszystkiego dużo wcześniej,rzeczy i inne potrzebne przedmioty zaczęliśmy kompletować około 7 miesiąca dopiero. Ubranka mieliśmy,bo dostaliśmy od znajomych i rodziny,no i oczywiście dziadkowie coś pokupowali. Z mężem kupiliśmy łóżeczku pod koniec siódmego miesiąca. Kupiliśmy również wanienkę,butelki,smoczki,przedmioty do pielęgnacji maluszka,pieluchy flanelowe i tetrowe,ale tylko parę sztuk. Wózek kupiliśmy dopiero jak malutka była w domu.