Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2339 Wątki)

Ile kosztuje dziecko jeszcze przed narodzinami

Data utworzenia : 2014-06-19 10:15 | Ostatni komentarz 2015-09-11 15:14

K.Czerska

59834 Odsłony
944 Komentarze

Witam , jestem ciekawa ile Wy drogie Mamy/Ojcowie wydaliście na dziecko jeszcze przed urodzeniem Maleństwa. Czy korzystałyście z komisów, lumpeksów? Może dostałyście jakieś rzeczy od rodziny? Ile dzięki temu udało się Wam zaoszczędzić? Sama przed planowaną ciążą zrobiłam sobie kosztorys. Wydawało mi się, że wszystko w nim umieściłam oczywiście tak nie było:) Zapomniała doliczyć wszystkie wizyty u prywatnego lekarza czy badania w laboratorium nie mówiąc już o jakiś z pozoru małych kwotach. Tak właśnie z 5 tysięcy zrobiło się ponad 6.. Zaoszczędziłam na łóżeczku i ubrankach które kupuję tylko w lumpeksach.

2014-11-03 16:26

Tak najlepiej zrobić, bo tak portfel nie cierpi. W każdym miesiącu są jakies wydatki, a jak jeszcze dochodzą te związane z zakupem wyprawki to az się nie chce myśleć, ale mądrze zaplanowane zakupy i da się przeżyć.

2014-11-03 16:11

Kilka ciuszków kupiłam w lumpeksie jednak większośc nowa.. na ciuszki poszło około 500 zł. łóżeczko 450 (z całą wyprawką) wozek 1500 plus wszystkie artykuły pierdoły potrrzebne tez około 1500.. jednak dzidzia to jest sporawy wydatek, dlatego niektorzy w ciazy rozkladaja zakupy na poszczegolne miesiace:)

2014-11-03 13:12

A jak jeszcze urodzi się dzieciaka na wiosnę to fakt, ze te ubranka tak wiele na początku nie kosztują. Ja wyłapywałam promocje i tym sposobem np. w Pepco kupiłam body za 3 zł i są naprawdę porządne. Przy pierwszym dziecku zawsze jest większy wydatek, nawet jak dostaniemy cos od rodziny. Ja zakupiłam duże pudło i tam odkładam dosłownie wszystko, co może się przydać dla naszej drugiej pociech, którą planujemy za jakiś czas. Staram się o wszystko dbać żeby się nie zniszczyło.

2014-11-03 13:03

Aga, ale pierwsze dziecko Cię kosztowało w taki razie znacznie więcej. Wiadomo, że jak się dostaje ubranka to jest łatwiej, ale na początek największym wydatkiem wcale nie są ubranka tylko wózek, łóżeczko, fotelik samochodowy, wszystko do pielęgnacji... Ja zbieram ciuszki po J i też oddam dalej rodzinie za darmo :)

2014-11-03 12:59

Ja nie liczyłam ale dużo mnie nie kosztowało. Dużo rzeczy zostało mi po starszym synu ( wózek, nosidełko, ubranka itd.). Kupiłam nowe ubranka do szpitala, na wyjście ze szpitala, teraz kupuje co jakiś czas nowe ubranka na szczepionkę, do lekarza i na "wyjście" a tak to mamy ubranka po starszym synu. U mnie w rodzinie jest taka tradycja że jak się rodzi dziecko to każdy przynosi jakieś ubranko to też się trochę uzbierało. Wiadomo jeśli trzeba samemu wszystko kupić to potrzeba duuużo.

2014-11-02 21:48

My ubranka musimy kupować sami. Ale na szczęście dzieci dostają co jakiś czas pieniążki od dziadków i z tego kupujemy ubranka i zabawki.

2014-11-02 21:07

Dlatego ja jestem bardzo zadowolona z mega paki ubranek, którą dostałam od rodziny. Dzięki temu dużo zarobiliśmy, bo mam kurtek, czapek, szalików, spodni na całą zimę. Oczywiście od czasu do czasu sama cos kupię, ale tak żeby maluszek miał co założyć jak idziemy do lekarza, albo jedziemy do rodziny.

2014-11-02 19:35

Ja za miesiąc mam termin porodu i już na zakupy wydaliśmy prawie 4 tysiące zł, wiele rzeczy z tego kupiłam w lumpeksie, który uważam, że jest super...oszczędności w ciuszkach megaaaa ogromne. Lekarz, prywatnie chodzę to prawie 2000zł, trochę pieniążków już poszło, ale jeśli chciałabym zaszaleć to pewnie drugie tyle by poszło na wyprawkę dla dziecka...