Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2339 Wątki)

Ile kosztuje dziecko jeszcze przed narodzinami

Data utworzenia : 2014-06-19 10:15 | Ostatni komentarz 2015-09-11 15:14

K.Czerska

59833 Odsłony
944 Komentarze

Witam , jestem ciekawa ile Wy drogie Mamy/Ojcowie wydaliście na dziecko jeszcze przed urodzeniem Maleństwa. Czy korzystałyście z komisów, lumpeksów? Może dostałyście jakieś rzeczy od rodziny? Ile dzięki temu udało się Wam zaoszczędzić? Sama przed planowaną ciążą zrobiłam sobie kosztorys. Wydawało mi się, że wszystko w nim umieściłam oczywiście tak nie było:) Zapomniała doliczyć wszystkie wizyty u prywatnego lekarza czy badania w laboratorium nie mówiąc już o jakiś z pozoru małych kwotach. Tak właśnie z 5 tysięcy zrobiło się ponad 6.. Zaoszczędziłam na łóżeczku i ubrankach które kupuję tylko w lumpeksach.

2014-11-09 22:31

W fajnych lumpach można znaleźć nawet nowe ubranka z metkami :)

2014-11-09 21:57

Ja sie tez oblowilam w lumpkach i na allegro:)

2014-11-09 16:45

dobrze ze dużo rzeczy dla dziecka można kupić używanych i przy tym zaoszczędzić

2014-11-09 14:11

Nam pozostała jeszcze połowa zakupów aptecznych (m.in. witaminy), wózek, fotelik, pieluszki, kombinezon i czapki i jesteśmy gotowi na przyjście na świat dzidziusia; )

2014-11-09 11:31

W trakcie ciąży polecam zakupić tylko te najpotrzebniejsze rzeczy, bo często się okazuje, ze zakupimy cos co póżniej nie jest nam przydatne, albo się nie sprawdza. Ja z takich zakupów to mam tylko sól fizjologiczną, która do tej pory nam się nie przydała a czytając fora w trakcie ciąży napotkałam wiele opinii, ze to konieczny zakup.

2014-11-09 00:11

Ja zbierałam kasę na konto i zakupy zrobiłam w ciągu jednego tygodnia. Większość internetowo - po wcześniejszym, wybraniu w stacjonarnych sklepach. Oszczędności i tak brakło, a wielu rzeczy, które początkowo miałam na liście nie kupiłam...

2014-11-03 20:51

Najlepiej jest już sobie kupować wszystko od połowy ciąży. Rzeczy dla dziecka są drogie. Warto też szukać okazji, promocji czy rzeczy używanych w dobrym stanie, np. na allegro lub olx

2014-11-03 16:31

my nie przeliczaliśmy naszych wydatków, sporo dostaliśmy, m.in. wózek i łóżeczko :) z pewnością czeka nas jeszcze sporo wydatków, ale mamy czas do kwietnia - musimy skompletować listę :) A chodzę do ginekologa na nfz, ale rozważam usg 4D prywatnie, kiedy będzie 20tydzień ciąży :)