Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2339 Wątki)

Ile kosztuje dziecko jeszcze przed narodzinami

Data utworzenia : 2014-06-19 10:15 | Ostatni komentarz 2015-09-11 15:14

K.Czerska

59832 Odsłony
944 Komentarze

Witam , jestem ciekawa ile Wy drogie Mamy/Ojcowie wydaliście na dziecko jeszcze przed urodzeniem Maleństwa. Czy korzystałyście z komisów, lumpeksów? Może dostałyście jakieś rzeczy od rodziny? Ile dzięki temu udało się Wam zaoszczędzić? Sama przed planowaną ciążą zrobiłam sobie kosztorys. Wydawało mi się, że wszystko w nim umieściłam oczywiście tak nie było:) Zapomniała doliczyć wszystkie wizyty u prywatnego lekarza czy badania w laboratorium nie mówiąc już o jakiś z pozoru małych kwotach. Tak właśnie z 5 tysięcy zrobiło się ponad 6.. Zaoszczędziłam na łóżeczku i ubrankach które kupuję tylko w lumpeksach.

2014-11-11 14:40

U nas jest taki lumpek tylko i wyłącznie z ubrankami firmowym i dla dzieci ostatnio kupilam małej szlafroczek z helo kitty za 2zl jak nowiutki

2014-11-10 22:44

To prawda, dla takich wiekszych niemowlakow ciezko cos znalezc w lumpie a jak juz jest to poplamione szmatki...

2014-11-10 14:19

W lumpkach są fajne rzeczy dla takim maluszków, a potem dla dzieci , które już jedzą ubranek nie ma, albo są poniszczone. Ale ja dzisiaj kupiłam dla synka piżamkę z metkami :) Od czasu do czasu jednak jakaś okazja się trafi.

2014-11-10 09:31

No ja np. takich powyżej roku w lumpach nie mogę dostać i kupuje nowe ale większość z tego okresu dla drugiego się nie na da..

2014-11-09 23:32

ja na początku też dużooo kupiłam na lumpach niestety teraz dzieciaki są w takim wieku że jak widzę co robią z zupkami, chrupkami, soczkami to już wiem dlaczego jest tak mało rzeczy na ich rozmiar.. po prostu nie nadają się nawet na lumpy :P teraz często patrzę na OLX jak potrzebuję coś kupić.

2014-11-09 23:32

Ja w lumpeksach mam rzeczy "z rąk do rąk" - nie są prane ani odkażane - prosto od kogoś z domu; ) zdarzają się perełki ale i nie mało zużytych ubranek.. U Nas w takich sklepach można dostać dla dziecka dosłownie wszystko: )

2014-11-09 23:31

Powiem tak...są rzeczy na których nie powinno się oszczędzać a na niektórych tak... Ciuszki...wiekszość ciuszkó dostałam od znajomych...kupiłam tez ze dwie wielkie paki ciuszków od Pań wystawiających się na grupie fejsbukowej...ale też chciałam mieć kilka nowiuteńkich sztuk... tutaj wybierałam się na przeceny...polecam tesco F&F..piekne, dobrej jakości ciuszki za niską cene :) a co do łóżeczka itp. więc...powiem tak. Moje wydatki były od samego początku tak rozplanowane by na koniec ciąży nie szaleć i nie popadać w wir zakupów i przepłacać na niepotrzebnych rzeczach. Z miesiąca na miesiąc kupowało się jakąś tam nową rzecz... w ikei sa tanie łóżeczka i meble dla niemowlaków za małe pieniądze... jak dla mnie dobrej jakości zresztą... lada dzień a mały z łóżeczka mi wyrośnie i wolę więcej kasy wydać na łóżeczko jak będzie miał te 3 latka ;) nie oszczędzałam na kosmetykach i materacyku...według mnei to są rzeczy ,które jednak mogą wpłynąć na zdrowie mojego maluszka i stosuje tylko sprawdzone produkty...kto jak co..większość gadzetów dla malucha jest używana...i w super stanie.. moje koleżanki same chciały mi oddać nosidełka, foteliki samochodowe,ciuszki itp. dzieki temu wiele rzeczy miałam z głowy. jeśli chodzi o pieluchy....to powiem ze kupiłam raz jedna paczke pampersow do szpitala... reszte dostalam od znajomych bo pytali co mi kupic dla malucha... zawsze odpowiadalam ze pieluchy... i dzieki temu przez 3 miesiace jeszcze mam pieluchy... zostałą mi wielka paka pampersów i pół poprzedniej duzej paki...wiec starczy mi na jeszcze jeszcze ;)

2014-11-09 22:57

Ja też na początku bardzo dużo kupowałam w lumpkach. Wtedy jak byłam w ciąży to przywozili do nas fajne rzeczy,a teraz to takie brzydki i bardzo zużyte ubranka przywożą.