Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Jak radzić sobie z rozstępami / zapobieganie rozstępom

Data utworzenia : 2013-02-21 01:09 | Ostatni komentarz 2024-02-10 00:43

Konto usunięte

72909 Odsłony
1767 Komentarze

Z pewnością każda z nas wie o czym mowa rozstępy czyli szpecące nas blizny które powstają przy gwałtownym wzroście wagi np w ciąży. Ale to czy będziemy mieć rozstępy czy też nie zależy w dużej mierze od naszej genetyki. Jednak znam kilka sposobów aby zapobiegać aby potem nie leczyć: -odpowiednia dieta (unikajmy słodkich przekąsek oraz słodkich napojów gazowanych) - odpowiedni ruch jak np spacer chociaż raz dziennie - natłuszczanie i nawilżanie swojego ciała min 2 razy dziennie i regularnie (najlepiej zwykła oliwką dla dzieci) -można stosować kremy od ok 4 miesiąca ciąży zapobiegające rozstępom i ujędrniające nasze ciało

2013-02-22 16:35

Żeby poradzić sobie z rozstępami najpierw należy zmienić swoje myślenie. Przede wszystkim nie należy się nastawiać na to, że kremy działają cuda. Ja bym radziła raczej oswoić się z myślą, że mogą się pojawić wcześniej lub później i w jakimś stopniu zostaną z nami już na stałe. Ja do dnia porodu nie miałam ani jednego rozstępu. NIC. A podczas parcia skóra, która była napięta do granic możliwości, nie wytrzymała dodatkowego rozciągania i do domu wróciłam z niechcianymi "koleżankami". No cóż. Nastawiałam się na rozstępy na wcześniejszym etapie, więc łatwiej było mi przyjąć do wiadomości fakt, że już nie jestem taka "nieskazitelna". Początkowo jeszcze smarowałam brzuch, a potem odpuściłam. Teraz zblakły i w ogóle mnie nie ruszają :P

2013-02-22 15:57

Rozstępy są jak blizna!Ich już się nie pozbędziemy,ale możemy spowodować że je zmniejszymy. I nie będę oryginalna jak powiem żeby nawilżać te miejsca które są narażone na pojawienie się rozstępów,czyli brzuch,pupa,uda,piersi.Smarowanie + masaż do tego.Tylko nie brzucha!I liczy się też systematyczność. Pomocna w tym jest zdrowa dieta bogata w białka i witaminę c.

2013-02-21 15:34

lusi_ja to masz super partnera :) mój od razu zauważył rozstępy i pierwsze co ,, Ale Ci się paskudne blizny porobił'' to potrafi wpędzić człowieka w kompleksy... Ale mężczyzna mężczyźnie nie równy :) ale fakt popieram najważniejsze żeby maluszek był zdrowy

2013-02-21 15:29

mamunia dokładnie , ja sama miałam dużo rozstępów ,ale jakoś mi nie przeszkadzały po kilku pobytach w szpitalu z zagrażającym porodem przedwczesnym moje myśli zajęło jedno zdanie: "Żeby tylko syn był zdrowy i jak najdłużej został w brzuszku". Dostałam w prezencie krem na rozstępy musteli i powiem ,że nawet działał :) Najważniejsze to akceptować swoje ciało , po ciąży zostało bardzo dużo rozstępów ,ale nie sprawiają mi większego problemu lubię swoje ciało .Na pytanie do partnera : "Bardzo widać rozstępy?" usłyszałam :" a co to jest?Masz to?"

2013-02-21 12:36

Wydaje mi się ,że jak ktoś ma skłonność do rozstępów to nie ważne co by nie robił to i tak je będzie mieć.Wiadomo można w jakimś stopniu starać się je zminimalizować stosując między innymi to co zaproponował/ła burek1234:) ale jednak i tak one mogą się pojawić moim zdaniem istotny związek ma tu genetyka. Ja nie kupowałam specjalnych kremów ,by ich nie mieć,smarowałam oliwką i przyznaję się że nie robiłam tego regularnie, rozstepów nie mam ,tak samo jak moja mama(urodziła 8 dzieci) i siostry:) Jednak przejęłyśmy po niej skłonność do pajączków:) Jeżeli się pojawią po porodzie można się starać ich pozbyć.Na rynku jest wiele preparatów firmy prześcigują się w zachwalaniu swoich produktów i rezultatów jakie one przynoszą.Niestety niejednokrotnie są to drogie kosmetyki,a skuteczność większości z nich nie jest zadawalająca ,na własnej skórze moja koleżanka wypróbowała już nie jeden specyfik,rozstępy jedynie co to ma jaśniejsze ale są wielkie jak były i już nie znikną.Minęły 4 lata z biegiem czasu je zaakceptowała i nauczyła się z nimi żyć. Ważne ,że dzieciaczki są i są zdrowe,a rozstępy ...cóż po prostu trzeba je zaakceptować

2013-02-21 11:20

dokładnie klamerka123 jednak nawet regularne stosowanie z masażami nie każdemu pomaga wszystko zależy zwłaszcza od naszej genetyki

2013-02-21 10:51

Gdy rozstępy mają różowe lub fioletowe zabarwienie jeszcze w danym momencie można próbować się ich pozbyć. Najlepiej wówczas działają dostępne kosmetyki na rynku, każdy w dzisiejszych czasach powinien znaleźć coś dla siebie. Kosmetyki te wowczas rozjaśniają powstałe blizny i pobudzają komórki do tworzenia nowych włókien kolagenu i elastyny. Najlepsze rezultaty można osiągnąc gdy wmasowuje się kosmetyk w miejsca objęte rozstępami dwa razy dziennie. Nałożenie kremu czy balsamu nie wystarczy należy połączyć je z kilku minutowym masażem