Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozszerzanie diety

W koszyczku znajdują się czekoladowe babeczki w niebieskich papilotkach. Słodycze należy ograniczać i zastępować je zdrowszymi zamiennikami takimi jak owoce i orzechy.

W diecie osłabionego dziecka, warto zwrócić uwagę na niektóre produkty, które powinno się wyeliminować z diety. Jako mama dwóch wcześniaków o niskiej odporności stosuję się do poniższych zasad.

1. Nabiał

Okazuje się, że często dzieci mają nietolerancję lub alergię pokarmową na krowie mleko. Towarzyszą temu często różne objawy takie jak: wysypka, biegunka, zaburzenia trawienia, bóle brzucha czy zaburzenia snu. Produkty mleczne posiadają właściwości wychładzające, dlatego warto z nich zrezygnować w okresie jesienno-zimowym, gdyż w tym okresie łatwiej o rozwój wszelkich wirusów i bakterii.

2. Cukier

Niestety sprzyja rozwojowi pasożytów i drożdży.

3. Czekolada

Ma silne działanie alergizujące i może zaburzyć wchłanianie wapnia.

4. Rafinowane oleje

Zdecydowanie najlepiej ich unikać. Są one dodawane do różnych przekąsek przez co mogą blokować przemianę tłuszczu u małych dzieci.

5. Sól

Nie powinno się w ogóle używać soli do potraw dla dzieci. W późniejszym czasie nadmiar soli może spowodować np. osłabienie nerek.

6. Mąka

Uważać trzeba zwłaszcza na pszenną, ponieważ może ona powodować zwiększone wydzielanie śluzu i nasilać alergię. Warto wyeliminować z diety dziecka produkty przetworzone pochodzące z mąki na prawdziwe ziarno i podawać dzieciom ryż lub kaszę.

7. Surowe warzywa i owoce

Jak się okazuje są dość ciężkostrawne dla dzieci. Poza tym dzieci są podatne na zakażenia pasożytami, które trudno doczyścić z surowych warzyw czy owoców. Kiedy pasożyty dostaną się do układu pokarmowego małych dzieci, mogą znacznie go osłabić i zaburzyć odporność.

8. Miód

Zawiera on śladowe ilości jadu kiełbasianego, który dla układu pokarmowego dziecka może być szkodliwy. Jad może powodować u najmłodszych ostra zatrucie botulinizmem. Warto zastąpić go syropem z agawy lub syropem klonowym.

9. Słodkie napoje

Należy unikać ich, gdyż jest w nich duża zawartość cukru. Soki przygotowane w domu rozcieńczać wodą lub podawać samą wodę.

10. Żywność przetworzona

Należy unikać żywności, którą przygotujemy w mikrofali, pasteryzowanej, puszkowanej, napromieniowanej oraz zawierającej liczne środki konserwujące.

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Matka z córką siedzą przy kuchennym stole. Dziewczynka je musli z dodatkiem wartościowych daktyli. Dziewczynka ma na sobie koszulę w kratę, jest uśmiechnięta.
Daktyle – wartościowe słodkości

Daktyle są doskonałą wartościową i pożywną przekąską dla dorosłych, są bardzo smaczne i słodkie, więc będą również świetną przekąską dla dzieci. Zawierają wiele minerałów i witamin. Mimo tego, że zawierają bardzo dużo cukrów (mają wysoki indeks glikemiczny więc cukrzycy powinni unikać daktyli w swojej diecie), nie powodują nagłego wzrostu cukru we krwi, tylko dają uczucie sytości na dłuższy czas.

Czytaj więcej >
Matka karmi dziecko jogurtem, który jest źródłem wapnia, niezbędnego do budowy kości i zębów. Niemowlę siedzi w foteliku i cieszy się ze spożywanego posiłku.
Dieta bogata w wapń

W telewizji podczas reklam słyszysz, że jakiś produkt dla Twojego dziecka jest bogaty w wapń. Co to właściwie oznacza i dlaczego jest to tak ważne? Mam nadzieję, że moja porada uzupełni Twoją wiedzę na ten temat. Pamiętaj, pytaj lekarza o wszystko, co jest związane z Twoim dzieckiem. Pytaj, gdy czujesz, że za mało wiesz, nawet jeśli pytania wydają Ci się banalne.


Po co niemowlakowi wapń?

Wapń to budulec kości. W okresie dzieciństwa proces kostnienia jest bardzo intensywny, dlatego dostarczanie tego pierwiastka jest bardzo ważne. O tej funkcji wapnia słyszymy najczęściej choćby w telewizji. Czy wiesz, że wapń odpowiada także za...

Czytaj więcej >
Na stole w kubeczkach znajduje się galaretka z jogurtem, borówkami, malinami oraz porzeczkami. Obok leżą owoce - źródło witamin niezbędnych w prawidłowej diecie.
Dieta dziecka bez słodyczy - czy to możliwe?

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie, że dziecko może obyć się bez słodyczy. Mój starszy synek wypluwa czekoladę, a paczka chipsów służy mu wyłącznie do zabawy. Niemożliwe? A jednak!

Czytaj więcej >
Cukinia w diecie dziecka

Cukinia, roślina z gatunku dyniowatych, to powszechnie dostępne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo pysznych dań. Dowiedz się, czemu warto wprowadzić ją do dziecięcego menu.  

Czytaj więcej >
Niemowlak trzyma w rączkach lizaka i liże go. Cukier w diecie należy ograniczać, gdyż jego nadmiar prowadzi do wielu niekorzystnych zmian w organizmie.
Cukier w diecie dziecka

Cukier jest niezbędny w diecie dziecka. Zapewnia sprawność mózgu i mięśni, a dodatkowo wpływa na dobre samopoczucie. Niestety nadużywanie węglowodanów, to prosta droga do otyłości, cukrzycy oraz chorób układu krążenia. Dzienną dawkę cukru bardzo łatwo jest przekroczyć, ponieważ znajdziemy go również w produktach na pozór zdrowych. W jakich? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj więcej >

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}