Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozszerzanie diety

Dziecko siedzi w ogrodzie przy stoliku. W naczyniach na stole jest jedzenie, które malec zjada przy pomocy łyżki.

Roczne dziecko może jeść praktycznie już wszystko to, co jego rodzice. Ważne, by jego posiłki były zdrowe, pełnowartościowe i urozmaicone. Poznaj nasze pomysły na obiady dla roczniaka.

Grupy produktów, które powinny znaleźć się w diecie dziecka

Roczne dziecko powinno jeść produkty z różnych grup żywnościowych. Ważne, aby codziennie jadło warzywa, owoce, produkty zbożowe, nabiał. Minimum 2 razy w tygodniu podać dziecku mięso, a przynajmniej raz tygodniowo – rybę. Do picia najlepsza jest woda lub ziołowe herbatki. Jeśli dziecko dostaje sok to należy go traktować jako przekąskę, bo sok owocowy zawiera zwykle dużo cukru.

Na jakie produkty należy uważać przy rozszerzaniu diety?

Małym dzieciom do 3. roku życia nie należy podawać grzybów, ponieważ są ciężkostrawne i dzieci mają problemy z ich trawieniem. Nowe pokarmy zawsze podajemy w kilkudniowych odstępach i obserwujemy dziecko, czy nie występuje u niego niepożądana reakcja (zmiany skórne, wymioty lub biegunka). Szczególnie uwagę zwracaj uwagę na orzechy, miód, produkty mleczne, kakao, niektóre owoce (np. truskawki).

Przyprawy w diecie dziecka?

Potrawy dla rocznego malucha można już przyprawiać na rozmaite sposoby, choć nie należy z tym przesadzać. Warto przyzwyczajać dziecko do naturalnego smaku potraw, by z czasem nie używać w jego kuchni zbyt dużo soli czy cukru. Do gotowania potraw dla swojego dziecka możesz wykorzystywać zioła np. natkę pietruszki, koperek, bazylię, majeranek, kurkumę czy oregano.

Przepisy na zdrowe obiady dla roczniaka

Zupa warzywna z dorszem

Przynajmniej raz w tygodniu warto maluchowi podać rybę, która stanowi źródło białka, ważnych składników mineralnych i witamin. Przed podaniem ryby zawsze należy dokładnie sprawdzić czy nie ma ości.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu z warzyw
  • Pół kilo filetów z dorsza
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki lub koperek
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Zeszklić na oliwie w garnku. Obrane pomidory, marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wlać bulion. Po 30 minutach gotowania dodać umytą i pokrojoną w cząstki rybę i gotować jeszcze 10-15 minut. Posypać natką, doprawić do smaku.

Krupnik z pęczakiem

Kasza powinna pojawiać się często w menu dziecka. Jest zdrowa, pełna witamin i sycąca. Proponujemy krupnik z pęczakiem.

Składniki:

  • 100 g udka z indyka
  • marchewka
  • pietruszka
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • 3-4 łyżki pęczaku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do garnka włożyć udko, zalać wodą i gotować. Po kwadransie dodać pokrojone warzywa, poza ziemniakami. Po 30 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę i gotować do miękkości (około kwadransa). Mięso rozdrobnić, zupę posypać natką, przyprawić do smaku.

Makaron z zielonym pesto

Maluchy zwykle uwielbiają makaron i zjedzą go pod różnymi postaciami. Za to niekoniecznie kochają zielone liściaste warzywa, które są bardzo zdrowe. W tym przepisie udaje się połączyć przyjemne z pożytecznym.

Składniki:

  • 10 g świeżej bazylii
  • 5 g świeżej natki pietruszki
  • 15 g orzechów włoskich (3-4 orzechy)
  • 5 g niesolonych pistacji (mała garść)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek dobrego oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • ugotowany makaron

Przygotowanie:

Umyte liście bazylii i pietruszki, czosnek, orzechy, olej zmiksować w blenderze. Przyprawić do smaku. Łyżkę pesto wymieszać z makaronem.

Pulpety drobiowe z warzywami

Pulpeciki drobiowe są lekkie i pożywne, pełne witamin, a w dodatku można je szybko i łatwo przygotować ze składników dostępnych w domu.

Składniki:

  • zmielony filet z indyka lub kurczaka
  • ugotowana kasza manna
  • gotowane warzywa (można dodać marchewkę, pietruszkę, brokuły, groszek itp.)
  • jedno jajko
  • litr bulionu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce na dość jednolitą masę (w zależności od upodobań ale tak, żeby się nie rozpadała). Utoczyć kulki. Można obtoczyć je w mące. Wrzucać na gotujący się bulion, wyłowić po 10 minutach.

Pierogi z soczewicą

Rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica) są pełne witamin (np. tych z grupy B), białka i innych ważnych składników odżywczych. Warto korzystać z nich w kuchni, robić kotleciki, zupy czy farsz do pierogów.

Składniki:

  • marchewka
  • pół szklanki suchej soczewicy czerwonej lub zielonej (zielona nie rozgotowuje się tak szybko jak czerwona)
  • ciasto na pierogi (zachęcamy do zrobienia ciasta z połączenia 2/3 porcji mąki pszennej i 1/3 mąki razowej)

Przygotowanie:

Zieloną soczewicę namoczyć a po 2 godzinach ugotować razem ze startą marchewką. Czerwoną soczewicę można gotować bez namaczania. Odsączyć i odlać nadmiar wody. Doprawić i przestudzić. Ciasto na pierogi rozwałkować, wyciąć kółka, na środku każdego położyć łyżeczkę farszu. Pierogi gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Można podać z natką, masłem czy jogurtem.

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Na białej serwetce z zielonymi kropkami stoi dopasowana kolorystycznie miseczka z zieloną kremową zupą, skropioną śmietanką. Obok niej leży łyżka.
5 zup na ochłodę dla dzieci, które sprawdzą się latem

Ciężkostrawny obiad w gorący, letni dzień zamiast zachęcić do jedzenia, sprawia, chce nam się jeść jeszcze mniej. Dlatego to całkiem normalne, że w takie dni dzieciom może popsuć się apetyt. Doskonałym rozwiązaniem na upały będą chłodne zupy, które nie tylko orzeźwiają, ale sycą i dostarczają nam wiele wartości odżywczych. Poznajcie przepisy na smaczne zupy na zimno.

Czytaj więcej >
W garnku znajduje się kremowa zupa dyniowa posypana papryką. Obok leżą dojrzałe dynie, worek z przygotowanymi warzywami, papryka oraz różnorakie przyprawy.
5 rozgrzewających zup dla dziecka

Jesienne chłody sprawiają, że do łask wracają zupy. Dzięki bogactwu sezonowych warzyw masz teraz wiele możliwości kulinarnych. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na pożywne i rozgrzewające zupy dla dzieci. 

Czytaj więcej >
W białej miseczce znajduje się owsianka oraz plasterki banana. obok leży łyżka z czerwoną rączką oraz ściereczka w kratę. Posiłek znajduje się na stole z białego drewna.
5 pomysłów na śniadanie dla dziecka

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinien być wartościowy, aby mógł dostarczyć dziecku energii na cały dzień. Sprawdź nasze przepisy na smaczne i zdrowe śniadanie dla malucha.

Czytaj więcej >
Na drewnianym stole leżą batoniki zbożowe z bakaliami oblane czekoladą. Obok nich znajdują się kłosy zbóż oraz łyżka z płatkami owsianymi oraz miseczka z miodem.
3 sprawdzone przepisy na zdrowe słodycze dla dzieci

Jestem mamą trzech dziewczynek. Niedawno stanęłam przed dylematem związanym ze słodyczami. Z jednej strony chciałabym wychować dziewczynki bez słodyczy, których tak pełno w sklepach. Z drugiej strony chciałabym pozwolić córeczkom poznać pełen smak dzieciństwa. Poznajcie moje sprawdzone przepisy na zdrowe słodycze dla dzieci.

Czytaj więcej >
Mała dziewczynka je loda w wafelku i jest bardzo szczęśliwa. Dziecko jest na dworze, świeci słonko i jest ciepło.
6 przepisów na domowe lody, idealne dla alergików.

Nastały upalne dni. W takim czasie każdy z nas ma ochotę sięgnąć po coś dla ochłody. U mnie w domu królują wówczas lody. Moja córka mogłaby jeść je codziennie. Niestety skład lodów ze sklepu pozostawia wiele do życzenia, a znalezienie lodów dla alergików graniczy z cudem. Dlatego chciałabym podzielić się z Wami przepisami na pyszne domowe lody, idealne dla dzieci, nawet takich, które nie tolerują białka mleka krowiego.

Czytaj więcej >

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}