Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozszerzanie diety

Widać łyżeczkę plastikową w dłoni dorosłego. Dorosły  podaje dziecku łyżeczką jogurt naturalny. Dziecko patrzy w obiektyw, ma brązowe oczy. Ma umorusaną buzię.

W diecie dziecka nie powinno braknąć prócz warzyw, owoców, mięsa i ryb również odpowiedniej ilości nabiału. Podpowiadamy, jakie produkty mleczne powinny się w niej znaleźć.

Zanim nabiał pojawi się w diecie dziecka otrzymuje ono odpowiednią porcję witamin i składników mineralnych w mleku mamy. Jak ukończy pół roku możesz zacząć podawać produkty mleczne oraz jajka. Do nabiału zaliczają się mleko, jogurty, kefiry, maślanka, sery i jajka.

Są bogate w wapń potrzebny dziecku do rozwoju i prawidłowego wzrostu a także w witaminy (A, B2, D, E, K) i składniki mineralne (wapń, żelazo i fosfor). W żółtku jaj znajdują się tłuszcze wielonienasycone.

Mleko – podstawowy składnik diety dziecka

W mleku zawarte są wapń i witamina D odpowiedzialne za prawidłowy rozwój kości i zębów jak również białko potrzebne do budowy kości i mięśni, odpowiadające za regulację hormonalną oraz odporność. Laktoza daje maluchowi energię, wspomaga wchłanianie wapnia oraz reguluje gospodarkę hormonalną i łaknienie.

Jaki nabiał podawać dziecku

Malcowi warto podawać mleczne napoje fermentowane: jogurt, maślankę i kefir. Zawierają mało tłuszczu, dużo wody i bakterie kwasu mlekowego, które zasiedlają jelita regulują mikroflorę jelitową i budują odporność. Prócz tego w jego diecie powinny się znaleźć mleko i sery. Bardziej bogaty w wapń jest ser żółty niż biały, ale jest bardziej ciężkostrawny i kaloryczny.

Jogurty – od początku warto unikać jogurtów owocowych zawierających cukier i sztuczne barwniki, a wybierać naturalne bogate w żywe kultury bakterii.

Dlaczego warto podawać dziecku jajko

Białko jajka jest bogate w witaminy i minerały a także w bardzo łatwo przyswajalne białko. Żółtko zaś zawiera witaminy (A, B, D, PP), składniki mineralne takie, jak potas, żelazo, sód, siarka i magnez oraz tłuszcze nienasycone. W jajkach zawarta jest również lecytyna będąca składnikiem tkanki nerwowej i mózgu oraz cholesterol niezbędny do syntezy witaminy D i hormonów.

Jajka warto podawać niemowlętom i dzieciom 3 razy w tygodniu w postaci pasty do chleba lub jajecznicy lub gotowane.

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Na stoliku znajdują się słodycze oraz szklanka ze słodkim napojem. Nadmiar spożywanego cukru może prowadzić do próchnicy, otyłości, cukrzycy oraz wielu innych chorób.
Czego należy unikać w diecie dla dziecka osłabionego?

W diecie osłabionego dziecka, warto zwrócić uwagę na niektóre produkty, które powinno się wyeliminować z diety. Jako mama dwóch wcześniaków o niskiej odporności stosuję się do poniższych zasad. 

Czytaj więcej >
Dziecko siedzi w foteliku do karmienia. Na stoliku jest miseczka z czereśniami, którymi niemowlak jest zaciekawiony. Owoce są źródłem zdrowych cukrów.
Czereśnie w diecie dziecka – wartości odżywcze i przepisy

Zaczyna się sezon na czereśnie, będzie się można nimi cieszyć do połowy lipca. Warto podawać je dzieciom, ponieważ jest to bomba witamin i składników mineralnych, poza tym są bardzo smaczne. Można zacząć je podawać w 8. miesiącu życia dziecka.

Czytaj więcej >
Niemowlę siedzi na krzesełku do karmienia. Mama karmi go plastikową łyżeczką, danie dla malca doprawione jest ziołami.
Czy dania dla malucha muszą być bez smaku, czyli magia ziół oraz dodatków

Obecnie zaleca się nie podawać dzieciom potraw przyprawionych solą lub pieprzem do ukończenia minimum roku, jednak niektórzy pediatrzy i dietetycy sugerują nawet aby powstrzymać się do ukończenia przez dziecko 2. roku życia. Obawiałem się, że takie potrawy nie będą dla dziecka atrakcyjne smakowo, więc postanowiłem eksperymentować z ziołami. Najpopularniejsze z nich to:

Czytaj więcej >
Rodzina jest na zakupach w sklepie spożywczym. Mama, tata i córka wybierając produkty patrzą czy mają w składzie niepotrzebne dodatki.
Czy wszystkie dodatki do żywności są złe?


Kupując produkty zawsze najpierw sprawdzasz skład? Unikasz tych, które zawierają konserwanty i symbole z literą E? Dowiedz się, jakich dodatków do żywności unikać, a jakie zupełnie nie szkodzą.

Czytaj więcej >
Dziewczynka trzyma warzywne, kolorowe szaszłyki. Ma dwa warkoczyki i szeroko się uśmiecha.
Czy warzywo może być słodyczem?

Wydaje mi się, że większość rodziców zmaga się z problemem unikania słodyczy w diecie dziecka. My również borykamy się z tą sytuacją i mimo, że mamy jasne zasady to dziecko będąc w innym otoczeniu styka się ze słodyczami zwłaszcza niekoniecznie tymi zdrowymi. Piękne kolorowe opakowania kuszą na sklepowej półce, dlatego staramy się przygotować ciekawe i smaczne alternatywy. 

Czytaj więcej >

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}