Na pewno niektóre z Was boryka się z niskim poziomem żelaza w swojej diecie i niezadowalającymi wynikami hemoglobiny. "Kiepskie" liczby może nie martwią, ale kiedy cierpi na tym nasze samopoczucie i co najważniejsze, zdrowie naszego Maleństwa w brzuszku - reagujemy. Ta przypadłość kryje się pod nazwą: anemia w ciąży bądź niedokrwistość.
Jeśli znajdziesz u siebie wymienione poniżej symptomy to możesz podejrzewać u siebie anemię:
To są objawy zewnętrzne. Jeśli anemia utrzymuje się dłuższy czas, może to być niebezpieczne dla maleństwa - może hamować jego rozwój.
W ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta i właśnie dlatego możesz odczuwać w ciąży ten problem mimo, że wcześniej nie miałaś skłonności do anemii.
"Walczę" z tym problemem od kilkunastu tygodni, źle reaguję na preparaty zawierające żelazo i to zainspirowało mnie do stworzenia bazy z przepisami i pomysłami na to co jeść, aby w sposób naturalny podnieść poziom żelaza.
Wiele osób źle znosi przyjmowanie tabletek z żelazem. Objawia się to m.in. problemami trawiennymi, bólami żołądka oraz ogólnym złem samopoczuciem i „rozbiciem”.
Warto wspomnieć, że z jedzenia do organizmu wchłania się zaledwie 10-15% żelaza, ale są sposoby aby pomóc naszemu organizmowi. Na przykład do soku z buraka dodajemy sok z cytrusów. Nawet suplementy z żelazem powinnyśmy popijać szklanką soku np. z pomarańczy zamiast wodą.
Moje ulubione potrawy, które zawierają sporo żelaza:
Produkty bogate w żelazo to: ryby, żółtko jaj, orzechy, morele, papryka, ryby, rośliny strączkowe.