Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Mama kontra babcia

Data utworzenia : 2013-05-21 14:41 | Ostatni komentarz 2016-12-08 19:18

dorota3006

7164 Odsłony
79 Komentarze

Witam serdecznie jestem mamą dwóch córek, Lena 4,5 roku Ola7 miesięcy i jak większość matek zmuszona byłam do powrotu do pracy, maluchami zajmowała się teściowa. W tej chwili znów przeżywam to samo co ze starszą córkę. Dokładnie rozpisuję dietę, zaznaczam co może jeść a co nie, a jak tylko zamykam drzwi za sobą teściowa robi wszystko po swojemu. Kończy się to zazwyczaj kłótnią, w momencie jak jej samowolka wychodzi na jaw. Jestem bezsilna. Stosuję się do rad pediatry, to moje 10 przykazań. Starszą córkę mocno pilnowałam i nie wyszła na ty źle. Natomiast w tej chwili teściowa uważa się za bardziej wprawioną w opiece nad małym dzieckiem i mądrzejsza od wszystkich lekarzy. Nie mamy już sił walczyć. Zupki chce gotować sama, bez jakiejkolwiek konsultacji ze mną, po czym wieczorem mała płacze, ma zaparcia a ja nie wiem skąd!!??!! Wszystkie zasady uważa za bezsensowne. Kłótnie są tylko i wyłącznie z powodu karmienia. Dziecko grube to zdrowe i takiej zasady się trzyma. Pomóżcie co robić?? Nie chcę wyjść na niewdzięczną, ale to moje dzieci.

2016-12-08 19:18

Kasiu zgadzam sie i wiem wszystsciuotko :)

2016-12-04 22:09

Natka o okolicznościowym napisałam są 2 dni 100% płatne. Jeśli chodzi o opiekę również są dwa dni w roku urlop ten działa dokładnie tak samo jak urlop na żądanie i jest 100% płatny. Z tym, że opieka przysługuje tylko jednemu z rodziców. Jak bierze mama tato nie może z niego skorzystać i na odwrót. Jednak w roku, w którym urodziło się dziecko tatusiowi przysługuje od razu te dwa dni - wiadomo, że mama jest na macierzyńskim ale nie oznacza to tego, że wtedy tatuś nie może skorzystać.

2016-12-03 09:36

Kasia moj maż ma dodatkowo 2 dni wolnego na opieke nad dzieckiem + 2 okolicznosciowe :)

2016-12-02 23:34

Urlop na żonę jest 80% płatny bo jest to zwyczajne zwolnienie L4. Nie spotkałam się z przypadkiem kiedy jest on 100% płatny. No kiedyś pracownicy służb mundurowych korzystający ze zwolnienia L4 mieli 100% płatne jednak teraz to się zmieniło i oni również mają 80%. Nawet sprawdziłam na stronie MSWiA że wtedy otrzymuje 80%. Urlop okolicznościowy 2 dni jest na pewno 100% płatny. Urlop ojcowski 2 tygodnie również 100% płatne. Można wykorzystać do ukończenia przez dziecko 24 miesięcy i można podzielić dwa razy po tygodniu. Nie trzeba brać od razu 2 tygodni.

2016-12-01 10:53

Konkumebt jak macocha :D chociaz wolalabym juz konkubenta niz macoche...to takie obrzydliwe slowo :D

2016-12-01 09:01

agn_kaw, ja też go nie znoszę. Muszę przyznać, że głównie z patologią mi się kojarzy. Natomiast w normalnych związkach ludzie nazywają siebie partnerami i sami też nie lubią tego określenia, przynajmniej w większości.

2016-12-01 00:24

magros ja też z takim cudem się nie spotkałam, ale może ludzie małej wiary z nas ;) dobrze, że doprecyzowałaś fragment o konkubinacie (nienawidzę tego słowa:p), bo faktycznie chodzi o rodzinę :)))

2016-12-01 00:01

Jola, od tego roku można podzielić i nic nie przepada na pewno :) Silver, to faktycznie jakoś dziwnie. Zwolnienie nie chorobowe, a własnie z tytułu opieki nad żoną też jest 80%. I np. takiego zwolnienia nie dostanie konkubent. Ze strony Zusu: Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad innym niż dziecko chorym członkiem rodziny. Zasiłek opiekuńczy przysługuje w wysokości 80% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku. agn_kaw, przyznam, że nie spotkałam się w życiu by pracodawca dofinansowywał zwolnienie, ale kto wie kto wie. Silver, jesteśmy bardzo ciekawe szczegółów :)