Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Imiona dzieci 2015

Data utworzenia : 2015-04-03 15:30 | Ostatni komentarz 2016-11-07 10:56

katarzyna.bezak

18915 Odsłony
317 Komentarze

Jakie w tym roku są popularne imiona nadawane dzieciom? Jak dałyście na imię swoim pociechom? Popularne, nowoczesne, czy tradycyjne?

2015-12-02 22:50

Odnośnie tych 'polskich imion', to polskie one mogą się wydawać, z tego względu, że są u nas popularne lub nie brzmią 'zagranicznie', ale w większości nimi są, pełno imion pochodzenia greckiego, czy łacińskiego. Prawdziwych polskich imion jest chyba niewiele... A może się mylę. Ja, osobiście staram się nigdy nie komentować wyboru innych rodziców. Gdyż taka decyzja powinna należeć tylko i wyłącznie do nich. Nie od parady imię dziecku w urzędzie może nadać tylko mamą, tata lub w skomplikowanych przypadkach inna osoba. Gdyż - Nie sądź, a nie będziesz sądzony. Zawsze marzyłam o córce i to dla niej imiona były pewne i gotowe :) Nie przydały się, cóż trudno. Mam dwóch wspaniałych synów. Gdy na świecie pojawił się pierwszy, wymarzony, wyczekany, imię czekało. Pamiętam, jak będąc w około 25 tyg ciąży, na świat przyszły bliźnięta, które były na tym samym etapie rozwoju co mój synio, który na szczęście siedział w brzuszku o wiele dłużej. Reportaż w tv wywarł na mnie takie wrażenie, że również dałam swojemu dziecku na imię Natan, czyli dar od Boga, dokładnie takim był :) Po części też niejako dla siebie, troszkę brzmi, jak Natalia. Nie spotkałam się z pozytywnym odbiorem wszystkich ale zdania nie zmieniłam. Niestety szczęście nie trwało długo.... Jak to mówią coś za coś... Po 9 m-cach, zmarł mój mąż... Myślałam, że to już koniec... Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. W tym roku urodziłam zdrowego, cudownego chłopca, któremu na imię dałam Milan. Po prostu spodobało mi się i moim zdaniem pasuje do imienia starszego syna, znów było kręcenie nosem... Jednak, ja pozostałam nieugięta :) Obecny Mąż do początku był na 'nie', ale w żartach zawsze mówiłam do Niego: " jak sobie urodzisz, to sobie nazwiesz"... Do czasu, kiedy odpowiedział: "Jak sobie zrobisz, to sobie nazwiesz" :) Dziś, w pełni je akceptuje :) A , ja dzięki tej małej istocie, żyję po raz drugi.

2015-11-07 21:20

Ja jak byłam w ciąży śledziłam takowe rankingi i patrząc na imiona dla dziewczynek, jak i dla chłopców - żadne mi się nie podobało... W moim otoczeniu, kiedy ja rodziłam, to u koleżanek córeczki to same Zuzie, Lenki, Amelki i Korneli, a jeśli chodzi o chłopców to królowało imię Jakub albo Brajan... Ja nie kierowałam się żadną modą... Mnie osobiście bardzo podobało się Igor, ale mąż jak i 90% rodziny mojej i męża mówiło, że zbyt "ruskie", więc nie mogliśmy się dogadać. Więc pewnego, pięknego dnia, wraz z mamą przeglądałyśmy kalendarz... Mówię do niej:"Założę się, że żadne mi się nie spodoba, bo chcę Igora!", mama się nie odezwała i patrzy w ten kalendarz i mówi:"A Oskar?" a ja odpowiedziałam, że pasuje! :D I tak już zostało :)

2015-11-07 18:49

Moja koleżanka ma na imię Kira :)

2015-11-07 16:18

Mnie się podobają niespotykane imienia i w sumie większość z nich to dla dziewczynki np. Kira, Inga lub Jaga.

2015-11-07 16:12

Enka mój starszy synek bardzo chce żeby jego brat nazywał się Wojtuś (to jego ulubiony kolega z przedszkola) i tak jak piszesz AmiAga niektóre imiona nam się kojarzą z kimś i czasami są to negatywne skojarzenia.

2015-11-07 14:02

Moja koleżanka nazwała Vanessa ;) Każdemu się co innego podoba

2015-11-07 13:12

Bo to chyba tak większości imię się kojarzy z kimś kto je nosi i budzi to w nas negatywne albo pozytywne emocje. Chyba że akurat nie znamy nikogo o danum5 imieniu to mówimy brzydkie lub ładne heh I idąc za moda np do okola same Julie :) Ale niektórych dziwacznych imion nie rozumie czym się kierująrodzice. Niedawno dowiedziałam się że moi znajomi nazwali córkę Naomi hmm no tak i in się podoba i to szanuje :)

2015-11-07 10:35

A. Zbrzeska rozbawiłaś mnie. Ja wiem, że każdy nazywa swoje dziecko jak mu się podoba, ale nie mogłam się powstrzymać. My wybierając imiona dla chłopaków nie kierowaliśmy się popularnością, a wręcz przeciwnie. Nie chcieliśmy, aby połowa klasy miała na imię jak nasz syn. Pierwszy nazywa się Adaś ur. 2013. Jak wybieraliśmy to imię u nas było mało Adaśków. Młodszy synek urodził się w kwietniu br i ma na imię Wojtuś. Jest dużo pięknych imion. Niektóre źle nam się kojarzą, np z kolegą którego nie lubimy, z jakimś osiedlowym pijaczkiem itd.