Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Czy wózek jest konieczny???

Data utworzenia : 2015-03-22 19:36 | Ostatni komentarz 2016-07-27 07:26

nienormatywna

33607 Odsłony
716 Komentarze

Kochane mam pytanie - czy według Was wózek jest konieczny w życiu malucha?? Chodzi o to, że po porodzie zostanę sama a mieszkam w bloku bez windy i nie wiem czy dam radę z wózkiem i zastanawiam się, czy mogę go wyeliminować zastępując tylko chustą??? Co Wy na ten temat myslicie? Któraś z Was próbowała? Czytałam książkę kobiety, która pisała, że wychowała 3 dzieci bez wózka. Natomiast moja kolezanka mówi, że położenie jej dziecka w wózku graniczy z cudem i gdyby nie chusta to by dziecko nigdy nie przestawało płakać. I dlatego sama sie zastanawiam, a co wy o tym myslicie?

2016-07-27 07:26

Pani_mamusia, masz rację, te auta mają już isofix. Ta baza owszem jest bezpieczniejsza i wygodniejsza, ale niestety bardzo droga. Przy pierwszym foteliku nie kupiliśmy, Niedługo będziemy kupować większy fotelik to wtedy się zastanowimy nad bazą, bo jednak sporo podróżujemy. Moja sąsiadka własnie odkąd zrobiło się ciepło to wozi 4 miesięcznego malucha ni w gondoli, a właśnie w foteliku-nosidle. A to jej drugie dziecko, więc nie wiem, czy to brak świadomości czy co.

2016-07-10 10:19

Mi tez byloby ciezko bez wozka bo maluszek go uwielbia. Praktyxznie caly dzien jest w woziku na noc tylko chce spac w lozeczku ;) moze popatrz na jakies lekkie wozki albo miej chociaz wozek w domu ;) chociaz .. Dziecko bedzoe coraz ciezejsze, czasem od ciaglrgo noszenia dzieciatka moga zaczac bolec cie plecy.. Wozek da Ci troszke odpoczynku: )

2016-07-10 08:33

Ja mam wozek i bez niego bylo by ciezko gdyz moj synek spi w wozku jak narazie nie chce spac mi w lozeczku mam nadzeje ze z czsem to sie zmieni...Pozatym jakos nie mam przekonania do chusty nie wiem dlaczego. Moze wynika to z tego ze balabym sie nosic dziecko by nie wysunelosie czy zeby mu krzywdy nie ztobic. Wiem ze wiele am uzywa chust i jest ok ale mi osobiscie chusta nie odpowiada

2016-07-08 19:36

Zgadzam się z bazą jest bezpieczniej ze wgledu na dodatkowe mocowanie właśnie w te wejścia Isofix i do podłogi. Ale dobry standardowy fotelik też jest ok. Najważniejsze żeby był dobrze zamocowany. Ja bardzo chwalę sobie nosidełko. Mam wózek ale moje dziecko nie bardzo go lubi. Gdy Córeczka była malutka to w wózku na spacery i spała a teraz ma prawie roczek więc jak wychodzę z dwójką dzieci to córeczkę do nosidełka na plecy i jest zadowolona, najczęściej po długim spacerze zasypia. Marzyła mi się chusta ale sobie odpuscilam , doradcy chustowego i nas niema a dojechać 100km jakoś nie się nie uśmiechało. Da się żyć bez wózka ale fajnie mieć chociaż spacerówkę.

2016-07-07 12:56

Pamela, rozumiem, że piszesz o bazie Isofix do fotelika do auta. Nie jest ona konieczna, jednak takie foteliki są bezpieczniejsze, gdyż fotelik staje się wtedy integralną częścią auta. Trzeba jeszcze dodać, że auto musi posiadać Isofix, z tego co się orientuję to chyba wszystkie auta produkowane po 2001 roku są w niego wyposażone (tak słyszałam przynajmniej).

2016-07-07 12:45

Pamela.Mokra, fotelik miałam bez bazy. Dosyć łatwo zapina się fotelik pasami i moim zdaniem nie ma potrzeby kupować bazę.

2016-07-07 12:24

Osobiście nie wyobrażam sobie nie mieć wózka dla dziecka. Chusta chustą ale wózek jest moim zdaniem niezastąpiony.

2016-07-05 23:21

Pamela bazy ja również nie posiadam. Nie ma obowiązku jej używania w samochodzie więc spokojnie nie masz się czym martwić.