Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Pierwsze kroki dziecka

Data utworzenia : 2017-07-13 21:50 | Ostatni komentarz 2017-08-30 14:59

Ewelina.Brzdak

3425 Odsłony
34 Komentarze

Witam wszystkie Mamy. Moja córka skończyła roczek 2 lipca. Jest wcześniakiem więc pediatr zawsze jej liczy miesiąc do tyłu. Niepokoi mnie jedna sprawa a mianowicie jej pierwsze kroki,których niestety sama jeszcze nie chce stawiac. Wiem ze każde dziecko robi to w swoim indywidualnym tempie ale niestety obawiam się ze sama przyczynilam się do takiego stanu. Bardzo chętnie chodzi a czasami nawet już biega gdy się ją prowadzi za rączki lub jedną rękę. Sama boi się zrobić krok od razu krzyczy i płacze gdy nie chce jej podać dłoni. Czytałam opinie ze dziecko które stawia pierwsze kroki trzymając się rąk rodzica opóźnia w ten sposób samodzielne chodzenie. Nie wiem czy mam się czym martwić czy raczej spokojnie czekać na rozwój sytuacji.

2017-07-14 10:25

Faktycznie nie powinno síę przyspieszać chodzenia.Dziecko powinno najpierw stawiać kroczki podpierając się np.mebli a później samo spróbować chodzić.Trzymanie za ręce opóźnia ten etap i źle wpływa na kręgosłup Córeczka dopiero ma roczek.Spokojnie ma jeszcze czas na samodzielne chodzenie.Dziecko ma prawo do 18 mies. uczyć síę chodzić.Nie zmuszaj jej do chodzenia,gdy poczuje się pewnie to sama ruszy przed siebie.

2017-07-14 06:37

Nie martw się. Mojego siostrzeńca właśnie w taki sam.sposób uczy się chodzić. Mały stawia już pierwsze kroczki samodzielnie, jest prawie w tym samym wieku co Twoja córka :-). Myślę, że jak sama poczuje, że da rade sama to się puści :-)