Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Maluch w brzuszku, a czytanie mu bajek i muzyka

Data utworzenia : 2017-06-22 14:02 | Ostatni komentarz 2017-08-23 13:40

konto usunięte

2978 Odsłony
48 Komentarze

Mamuśki, czy jak byłyście w ciąży czytałyście dziecku książki, albo opowiadania dla dzieci? Ja rozmawiam z brzuszkiem, mój Mąż też, aczkolwiek książki czytam pod swój gust i wówczas nie robię tego na głos. Jeśli chodzi o muzykę to często u nas jest głośno puszczona z kina domowego, ale nie przystawiam słuchawek do skóry. Jak to u Was? Czy jeśli czytałyście dziecku będąc w ciąży ma ono sentyment do tej bajki po urodzeniu? A czy miało to jakiś wpływ na rozwój umysłowy?

2017-06-22 21:39

Anna z tym czytaniem to chodzi o to, żeby czytać na głos nie musisz konkretnie czytać książeczek dla dzieci. Chodzi o to, żeby dziecko słyszało Twój głos i żeby był on kojący i znany. Muzyka też nie musi być puszczana przez słuchawki do brzuszka, możesz słuchać muzyki w domu i dziecko ją zapamiętuje.Będzie się przy niej wtedy po urodzeniu uspokajało. Dziecko zapamiętuje dźwięki z życia płodowego i później się przy danej muzyce wycisza i uspokaja.

2017-06-22 17:12

Widziałam je przed ciążą. Super sprawa. Jeśli faktycznie nawet po urodzeniu potrafią uspokoić dziecko to rewelacja :) No i ten design, po prostu śliczne są :)

2017-06-22 16:33

Też nigdy o takich nie słyszałam, ale fajna sprawa taki dzwoneczek

2017-06-22 16:28

Jakie śliczne te dzwoneczki, nigdy o tym nie słyszałam. To taka muzyka dla malucha, czyli noszony podczas ciąży może mieć potem na dziecko taki wpływ jak dźwięk bicia serca mamy?

2017-06-22 16:18

Dźwięk zapada w pamięć nienarodzonemu maleństwu, a to uczy się kojarzyć te dźwięki z czymś przyjemnym i relaksującym. Po urodzeniu niemowlę rozpoznaje znajomą melodię, dzięki temu łatwiej się uspokaja, czuje się bezpiecznie, a świat zewnętrzny staje się dla niego mniej przerażający.

2017-06-22 16:13

Polecam dla każdej przyszłej mamy - Bola - wisiorek dla przyszłej mamy. Tradycyjnie Bola noszone były przez meksykańskie kobiety ciężarne i młode mamy. Zauważyły one, że delikatna melodia wydawana przez dzwoneczek podczas każdego kroku czy ruchu mamy wpływa kojąco na ich maleństwa. Co więcej dźwięk dzwoneczka relaksował zarówno dzieci pozostające jeszcze w brzuszku mamy, jak i łagodził płacz dziecka po jego urodzeniu. Wisiorek bola wyglądem przypomina barwną kuleczkę. Najważniejszą część ma jednak ukrytą w środku - maleńki dzwoneczek, który przy każdym poruszeniu mamy wydaje subtelny dźwięk. Bola wieszamy na długim rzemieniu mniej więcej na wysokości brzucha. Można go nosić na gołym brzuchu pod ubraniem lub na ubraniu. Dla malucha nie ma to żadnego znaczenia. Ważne żeby był noszony jak najczęściej.

2017-06-22 16:11

Ja włączałam w ciąży Arę Noego i czytałam rożne bajki . Fajna sprawa Polecam

2017-06-22 14:17

Nie czytałam nic ale puszczałam muzykę typu Mozart. Po porodzie też taką puszczałam i mały zasypiał przy niej :)