Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Maluch w brzuszku, a czytanie mu bajek i muzyka

Data utworzenia : 2017-06-22 14:02 | Ostatni komentarz 2017-08-23 13:40

konto usunięte

2977 Odsłony
48 Komentarze

Mamuśki, czy jak byłyście w ciąży czytałyście dziecku książki, albo opowiadania dla dzieci? Ja rozmawiam z brzuszkiem, mój Mąż też, aczkolwiek książki czytam pod swój gust i wówczas nie robię tego na głos. Jeśli chodzi o muzykę to często u nas jest głośno puszczona z kina domowego, ale nie przystawiam słuchawek do skóry. Jak to u Was? Czy jeśli czytałyście dziecku będąc w ciąży ma ono sentyment do tej bajki po urodzeniu? A czy miało to jakiś wpływ na rozwój umysłowy?

2017-08-23 13:40

Do tej pory córa wolała jak bardziej opowiadałam to co jest na obrazku niż czytałam. To ją nudziło. Lubiła słuchać, pokazywać, lub ja pokazywałam i nazywałam rzeczy na obrazku. Od wczoraj jesteśmy na etapie, że sama przynosi mi książeczkę i chce żeby jej czytać, ale tak czytać naprawdę, a ona siedzi na kolanach i słucha. Warunek jest jeden, na jednej stronie nie może być za dużo tekstu, by nie zaczęło być nudno, i oczywiście książeczka z obrazkami. Jej ulubionymi są teraz Franklin i Kubuś Puchatek :)

Konto usunięte

2017-08-20 12:14

Każda z nas powinna znaleźć swój rodzaj komunikacji z maluszkiem w brzuszku a później to wychodzi kiedy Maluszek już opuścił nasz brzuch. Nasz syn narazie bardzo mocno reaguje na głos męża i strasznie wtedy się wierci w brzuszku

2017-08-17 00:26

Ewelaa ja zazwyczaj biorę jedną książeczkę małemu daje drugą i czytamy. tylko w ten sposób jestem w stanie mu cokolwiek poczytać bo inaczej jak Twój Szymek przewraca stronę i nie nadążam. :)

2017-08-16 23:13

Ja lubialam muzyke w ciazy i synek tez lubi, ale tez czytalam synkowi ksiazeczki a teraz nie chce zebym mu czytala...ma 3,5latka moze bedzoe chcaial jak bedzie starszy. A co do waszego pisania o dzieciństwie dawniej a teraz...to az smutne..;-( nasze dziecinstwo bylo takie wspaniale...u dziadkow mlucki;-) zabawa w chowanego za kopami;-), pójście nad rzeke, wiele innych ale zabawa na podwurku...a teraz...tekefon, tablet..niestety...;-(

2017-08-16 19:32

Też czytałam mojemu synkowi bajeczki jak był jeszcze w brzuchu, teraz z czytaniem mu jest gorzej, bo ciągle przekręca strony:) obrazki chętnie ogląda, a pewnie będziemy więcej czytać jak będzie troszkę starszy

2017-08-16 19:10

To prawda mojemu maluszkowi czytałam jak byłam w ciąży i puszczałam muzykę i faktycznie teraz dokładnie przy tym się uspokaja :)

2017-08-16 17:45

Będąc w ciąży czytałam swojej córeczce bajki oraz puszczalam piosenki i kołysanki dla maluszków. Moja córeczka uwielbia teraz oglądać książeczki z bajkami oraz uwielbia ich słuchać :-)

2017-08-07 00:27

Witam, Warto pamiętać, że wystarczy jeden krótki wierszyk czy muzyka. Badania dowiodły, że dzieci po urodzeniu pamiętają to co słyszały w brzuchu i reagowały na to wyciszeniem. Nie musi to być muzyka klasyczna, bo jeśli mam jej nie ludzi a puszcza ze względu na dziecko to ono to poczuje ;} inna chemia gdy nie jest mi dobrze. Ale jeśli ją lubi to jak najbardziej. Muzyki też nie należy puszczać za głośno. Dziecko może odczuwać zbyt intensywne drgania które będą powstawały wtedy w wodach płodowych. Pozdrawiam serdecznie, Marta Cholewińska-Dacka