Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Sekcja prawna (115 Wątki)

Jednorazowe becikowe 2016 ?

Data utworzenia : 2016-01-27 09:13 | Ostatni komentarz 2018-01-01 23:19

angel8130

6088 Odsłony
52 Komentarze

A co z becikowym w 2016 roku? Słyszałam,że to jednorazowe jest uzależnione od zarobków?Po urodzeniu pierwszego dziecka dostaliśmy ten 1000 zł.Teraz mamy tą samą prace,ale martwię się,że jednak zaostrzono kryteria i już teraz mi się to nie należy.Czy ktoś się orientuję w tym temacie.Wszędzie można znaleźć informacje na temat tego ,które dostaje się co miesiąc. tzw."kosiniakowe"

2018-01-01 23:19

Ja z mężem jeszcze nie składaliśmy o becikowe. Mężowi ciężko pit wziąć z pracy. Ale powiedział ostatnio, że jak będzie miał na ranki to weźmie ten pit. Biuro tylko od rana jest czynne i to załatwi żebym mu głowy nie truła.

2017-12-30 10:39

Może ktoś jej tak powiedział tylko właśnie, różne plotki niestety krążą. Do becikowego wymagane jest bardzo dużo dokumentów, zwłaszcza jak ktoś zmieniał zatrudnienie, ale uważam, że nie warto się poddawać, tysiąc złotych na pewno się przyda.

Konto usunięte

2017-12-29 19:34

To prawda. Ilość dokumentów które trzeba złożyć zdecydowanie odstrasza ale zawsze to 1000 zl więc warto

2017-12-29 19:31

Była pod opieką lekarza. Każdą ciążę planowała. Ale się zapytam czy składała ten papier czy tylko ktoś jej tak powiedział i dała sobie spokój z becikowym. Ale teraz i tak by już nie dostała bo rok minął teraz w maju. Ale zawsze warto się dopytać i na przyszłość wiedzieć. Chociażby dla siebie czy innych.

Konto usunięte

2017-12-29 11:37

Nie ma znaczenia sposób porodu. Ważne aby być pod opieką lekarza przed 10 tygodniem i nie przekroczyć progu dochodowego

2017-12-29 11:36

Na pewno nie chodziło o cesarkę. Może nie była pod opieką lekarza do 10 tygodnia? Cesarka nie mogła być powodem odmowy. Poza tym taką decyzję dostaje się na piśmie, nie ma żadnej podstawy prawnej by na takiej podstawie odmówić wypłacenia becikowego. A kuzynka w ogóle złożyła wniosek, czy tylko jakaś pani jej tak powiedziała i już?

2017-12-29 03:12

Moja kuzynka miała trzy cesarki i z tego względu nie dostała becikowego. Dochód jej nie przekraczał. Po każdej cesarce nic nie dostała. Właśnie z tego względu, że miała cesarke i tak jej to tłumaczyli za każdym razem.

2017-12-24 10:16

Aneta, przepraszam ale większej głupoty to w życiu nie słyszałam :) Oczywiście, że becikowe należy się każdej kobiecie. Jest to becikowe z tytułu urodzenia się dziecka. Co to dzieci urodzone przez cesarskie cięcie są gorsze? Warunkiem do becikowego państwowego jest tylko próg dochodowy.