Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Pobudzenie laktacji sposoby. Proszę o porady

Data utworzenia : 2015-04-27 14:53 | Ostatni komentarz 2020-09-02 15:45

Weronika -1980

47760 Odsłony
1381 Komentarze

Mamy, szukam jakiegoś sprawdzonego działania na pobudzenie laktacji.. Czy korzystałyście z jakiś preparatów? Czytałam coś o karmi, ale nie chce nawet odrobiny alkoholu. Może chodzi o jakiś składnik karmi?? Proszę o pomoc :/

2015-05-15 22:10

natalia-0...brak słów. Temat chęci karmienia piersią jak i jego braku pozostawiam do rozważenia każdej z nas i naszemu ...sumieniu. Jeśli kobieta, przyszła mama zna wszystkie korzyści płynące z karmienia naturalnego i pomimo edukacji świadomie nie chce karmić piersią to mnie nic do tego... W pobudzeniu laktacji najważniejsza jest nasza psychika, chęci jak i wsparcie ze strony najbliższych nam osób. Częste i systematyczne przystawianie dziecka do piersi 8- 12 razy na dobę, a w przypadku jeśli to niemożliwe to stymulowanie piersi przy pomocy laktatora elektrycznego (polecam laktator LOVI Prolactis dwufazowy).Pomocne mogą okazać się preparaty mlekopędne, których na naszym rynku jest wiele.Powinnyśmy zadbać również o dietę bogatą w płyny jak i zbawienny okazać się może odpoczynek...

2015-05-15 16:41

Nie wątpię, że większość mam chce jak najlepiej dla swoich dzieci. Choć czasami mam obiekcje. Ostatnio spotkałam kobietę w zaawansowanej ciąży a w ręku trzymała papierosa. Widok. . . Aż mi się słabo zrobiło!

2015-05-15 09:25

Dokładnie Zuzanna, każda z nas chce jak najlepiej dla swojego dziecka. A trzeba jeszcze pamiętać, że szczęśliwa mama to i szczęśliwe dziecko. Jak się taki bobas napatrzy i nasłucha jaka mama się męczy przy tym karmieniu piersią to i ono będzie niespokojne. Dlatego, karmienie piersią jest tak indywidualną sprawą. natalia-0 też jestem zdania, że to nie jest duże wyrzeczenie wręcz nie jest to wyrzeczenie, ale każda z nas kieruje się innymi przesłankami. I jak ktoś nie chce karmić piersią to niech robi jak uważa, bo przecież nawet karmiąc mm, matki chcą jak najlepiej dla swojego maleństwa.

2015-05-14 23:19

Ja jestem zwolennikiem naturalnego karmienia! Przynajmniej przez pierwsze 6 miesięcy, czy to takie duże wyrzeczenie? Wraz z mlekiem naturalnym dziecko otrzyma zastrzyk uodparniających składników, w tym cenne przeciwciała chroniące przed chorobami, substancje mające wpływ na intelekt. Najważniejsze z nich to kwasy tłuszczowe LC-PUFA i dobry cholesterol. To między innymi dzięki nim w mózgu dziecka tworzą się nowe połączenia między komórkami nerwowymi. Maluchy karmione piersią zwykle szybciej zaczynają mówić, często mają też wyższy iloraz inteligencji. W przyszłości lepiej się uczą i są bardziej zrównoważone emocjonalnie. Przystawianie do piersi w nocy jest bardzo pożyteczne, ponieważ wtedy w mleku jest trzy razy więcej cennego tłuszczu.

2015-05-14 21:36

Częste przystawianie dziecka do piersi, odciąganie między karmieniami laktatorem, picie herbatek ziołowych sprawia, że mleczka przybywa!

2015-05-14 20:18

nie powinnyśmy oceniać żadnej ze stron, to indywidualny wybór każdej z nas. Każda rozważa w swoim sercu czy mm czy kp. Niezależnie od sposoby karmienia ważniejsze by być dobrą matką, dziecko się najadało i było szczęśliwe.

2015-05-14 17:42

tak . Dokładnie tak jest. Każda mama chce dla swojego dziecka jak najlepiej. A inaczej nie zawsze znaczy gorzej. A jeśli chodzi o pobudzenie laktacji to warto też polewać piersi ciepłą woda. Taki ciepły prysznic rozluźnia i sprawia , ze mleczko łatwiej wypływa.

2015-05-14 14:27

Jasne, jestem daleko od osądzania innych. Każdy niech postępuje zgodnie z własnym sumieniem i przekonaniem. Różne są sytuacje w życiu i trzeba to zrozumieć.