Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Pobudzenie laktacji sposoby. Proszę o porady

Data utworzenia : 2015-04-27 14:53 | Ostatni komentarz 2020-09-02 15:45

Weronika -1980

47772 Odsłony
1381 Komentarze

Mamy, szukam jakiegoś sprawdzonego działania na pobudzenie laktacji.. Czy korzystałyście z jakiś preparatów? Czytałam coś o karmi, ale nie chce nawet odrobiny alkoholu. Może chodzi o jakiś składnik karmi?? Proszę o pomoc :/

2015-05-25 09:43

Farmakologiczne środki do pobudzania laktacji lepiej jednak konsultować z lekarzem przed braniem. Nie na każdego wpłynie dobrze. Natomiast ziołowe herbatki, pobudzanie przez dostawianie są pewne, nie mają skutków ubocznych , są nieszkodliwe i za darmo;) A pobudzając laktację laktaorem warto patrzeć wtedy na dziecko, mleko naprawdę łatwiej płynie-sama zauważyłam różnicę.

2015-05-24 23:07

Syba 1991 jest ro odruch uwalniania pokarmu (oksytocynowy), Zjawisko to polega na uwalnianiu oksytocyny z płata przysadki mózgowej (za pomocą odruchu ssania). Hormon za pośrednictwem krwi jest przekazywany do gruczołu sutkowego, gdzie wywołuje skurcz komórek mioepitelialnych, czego efektem jest przesuwanie się pokarmu w stronę brodawki sutkowej i wypływ mleka. Odruch ten objawia się zwykle poprzez zwiększenie napięcia w sutkach.

2015-05-24 22:09

Syba spróbuj jak chcesz Femaltiker, pobudza laktację. Ja go używałam na początku na pobudzenie laktacji i teraz jak mam problemy to też go piję. Piję po 2-3 saszetki dziennie, do czasu aż jestem zadowolona z efektów. Oczywiście w tym czasie pilnuję też aby jak najczęściej dostawiać i ściągać pokarm.

2015-05-24 21:16

Syba1991 piersi w późniejszym okresie laktacji nie są już tak twarde jak to było w 3 czy 5 dobie po porodzie...Mnie piersi już dwa tygodnie po porodzie zrobiły się ,,mięciutkie''...a teraz znów mam uczucie ,,pełnych piersi'' ale jesteśmy w okresie ,,szczególnego'', wzmożonego ssania czyli w okresie występowania skoków rozwojowych może u Was jest podobnie...

2015-05-24 20:51

Mi pokarm strasznie wolno napływa po 5 godzinach czuje dopiero że mam pełne piersi... Po 2-3 godzinach jest w nich troszkę mleczka piersi nie są twarde i nie napełniają się tak szybko. Ja przystawiam synka co 2-3 godziny w nocy rzadziej.

2015-05-24 18:19

Tak jest to naturalne, że w czasie karmienia jedną piersią z drugiej mamy wyciek... Nie przejmuj się Syba1991, jeśli jesteś zdeterminowana i masz wsparcie ze strony męża DASZ RADĘ! Odrobina płaczu nie zaszkodzi...najgorzej jak dusimy w sobie negatywne emocje... Cierpliwie przystawiaj dziecko do piersi i rób to dosyć często, zarówno w dzień jak i w nocy co 2,5 do 3 godzin a pokarmu przybędzie. Ja także miałam chwilę zwątpienia co do ilości mleka w piersiach bo ciągle z obu udaje mnie się odciągnąć 60 ml ale mój Tymek ładnie przybiera na wadzę więc się uspokoiłam...finał jest taki że z lenistwa odpuściłam mu nocne karmienie i dwa razy w ciągu nocy przespał po 5 godzin...( a budził się zazwyczaj tak co 3- 4 godz.) ...nad ranem nie mogłam przystawić go do lewej piersi bo ból był nie do zniesienia,...zatkany kanalik...ogólne rozbicie, temperatura 38,5 itd...

2015-05-24 17:25

Dzięki wielkie za wsparcie :) staram się jak najwięcej odpoczywać i pić dużo płynów mam nadzieję, że jak najszybciej pokarm zacznie płynąć. Mam jeszcze pytanko czy to normalne, że karmiąc jedną piersią z drugiej leci mleko?

2015-05-23 21:22

Najwazniejsze, że głównym pokarmem jest Twoje mleko. Dokarmianie mlekiem modyfikowanym jest niczym złym. Lepiej dokarmić dzidzie niż miałaby być głodna.