Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Gdy pojawia się kolka niemowlęca

Data utworzenia : 2013-01-15 09:12 | Ostatni komentarz 2022-08-25 10:21

Konto usunięte

69331 Odsłony
1156 Komentarze

Kolka niemowlęca spędza z powiek sen wielu rodzicom. To dla dziecka bolesna i uciążliwa dolegliwość, która potrafi trwać nawet kilka miesięcy. Poznaj jej przyczyny oraz sprawdzone sposoby na jej złagodzenie.

2015-02-13 14:33

AnnaMa - dzięki za poprawę :) Całe szczęście, że to nie forum polonistyczne :) Bo myślę, że mój błąd na tym forum byłby na szarym końcu :P Ale nikt nikogo na szczęście się tutaj nie czepia.. :) Zgadza się :) Dużo się o tym słyszy i czyta :D Ja takie informacje zaczerpnęłam od mojej położnej :) Myślę, że nie chciała zrobić krzywdy dziecku wykonując takie, a nie inne ruchy masażu :) I Myślę, że robiąc masaż zgodnie ze wskazówkami zegara, też dziecku nie zaszkodzimy. Grunt by mu to pomogło :)

2015-02-13 12:46

Przepraszam, ale strasznie mnie to razi w oczy "Można wsiąść Polską receptę i zrealizować ją w Czechach. " Wsiąść to można do pociągu byle jakiego. A receptę można WZIĄĆ. U mnie na szczęście nie było kolek. Czasem pobolał brzuszek, ale metody tradycyjne jak: nóżki do brzuszka, masaż brzuszka, kładzenie na brzuszku, ciepła pielucha pod brzuszek gdy leży na brzuszku - pomagały. Ostatnio pediatra tłumaczył, że często dzieciaki jedzą strasznie dużo na raz i mały brzuszek nie nadąża z trawieniem mleczka i powstają duże ilości gazów. Moje córki na szczęście jadły często po trochę - może dlatego nie miały kolek. Joanna - jakby przyłożyć tarczę zegara do brzuszka dziecka to właśnie ruchy perystaltyczne są zgodne z ruchami wskazówek zegara - jeśli chodzi o jelito grube. Jelito grube - a tam najczęściej zbierają się gazy biegnie od prawego dołu biodrowej (prawe podbrzusze) w górę do prawego nadbrzusza potem w lewo , a potem w dół do lewego dołu biodrowego. Mówię o stronach dziecka, a nie naszych.

2015-02-12 22:59

Viburcol. Mało mam się skarży na ich działanie, pomagają. Dodatkowe środki to Infacol, Saabsimplex- tylko uwaga bo w Polsce tego leku się nie dostanie. Można go dostać w Niemczech, bądź w Czechach. Można wsiąść Polską receptę i zrealizować ją w Czechach. Nie wiem czy jest możliwość realizacji zakupu tego leku droga internetową :) Nie wiem czy ktoś stosował, ale mamy stosują włączenie suszarki i ogrzewanie brzuszka dziecka:) Trzeba uważać jak przy pieluszce ciepłej żeby nie poparzyć dzieciątka. nawiewa sie ciepłym powietrzem suszarki, przez ubranko dzieciątka. Masaż.. Owszem, ale nie widzę sensu by robić go zgodnie ze wskazówkami zegara:P Jelita nie idą jak wskazówki zegara. Moim zdaniem lepiej wpłynie na malucha masaż który wykonywany jest tak jak ida jelita. Taki masaż idzie wtedy zgodnie z perystaltyką jelit.Czyli wzorem który często jest w reklamach "Np. Aktivi takim wężykiem " . No i oczywiście tymi półksiężycami, jakie opisuje artykuł :)

2014-11-20 10:14

Agusia8 - no to dobrze, bo to straszne dla matki słuchać jak dziecko płacze, męczy sie, spać nie może - Boże! co za katorga! - całe szczęście i u Ciebie i u mnie ten problem już odszedł w niepamięć - oby na na zawsze. Ja asekuracyjnie wciąż piję Spokojny Brzuszek, ale może z czasem będę odstawiać - no zobaczymy

2014-11-17 19:45

Mój synek miał kolki i tak strasznie przy tym płakał.Trwały 3 miesiące,co drugi dzień i trwały z przerwami 2 a nawet do 3 godz,podawałam Espumisan,debridat,herbatki z kopru włoskiego i wszystkiego próbowaliśmy żeby złagodzić ból,tak bardzo maluszek cierpiał że płakałam razem z nim.Całe szczęście już skończył 4 miesiące i kolek już nie ma.

2014-11-17 14:27

Moj synek tez mial kolki do 3mc i plakal po ok godzinie,dwie z malymi przerwami, nic nie pomagalo dop po 3mc poszlam do lekarza bo juz nie wytrzymalam i pomagaly czopki viburcol ale tylko na chwile i syrop debridat.

2014-11-16 20:13

nam właśnie pomaga espumisan...sab simplex niby to samo ale jakoś nie pomaga ... zreszta espumisan jest smaczny dla malucha... pomagają ciepłe kąpiele cieplejsze niz te 38 stopni...maluch od razu pryka sobie plus masaże...no i masowanie na piłce do ćwiczen...pomagam mały od razu lepiej się czuł..a wojowaliśmy naprawde długo i znaleźliśmy sposoby.

2014-11-10 16:39

To z tymi kropelkami tez chyba zależy od organizmu maluszków.. tylko szkoda że trzeba eksperymentować, co trwa, a wiadomo, ze chcielibyśmy ulżyć dziecięciu natychmiast..