Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1178 Wątki)

Gdy pojawia się kolka niemowlęca

Data utworzenia : 2013-01-15 09:12 | Ostatni komentarz 2022-08-25 10:21

Konto usunięte

69371 Odsłony
1156 Komentarze

Kolka niemowlęca spędza z powiek sen wielu rodzicom. To dla dziecka bolesna i uciążliwa dolegliwość, która potrafi trwać nawet kilka miesięcy. Poznaj jej przyczyny oraz sprawdzone sposoby na jej złagodzenie.

2015-07-08 20:30

Z pierwszym synkiem kolek nie było, z drugim póki co jest też ok, oby było dobrze. bardzo przestrzegam diety, boje się jeść wielu rzeczy, ale nastawiłam się na to i wiem, ze wytrwam, ja wiem,ze mamy jedzą wszystko,ale ja się boje i nie będę ryzykowała. Jak leżałam z szpitalu to była taka mama na luzie,która karmiła tylko piersią i chyba w drugim dniu po urodzeniu córki kupiła sobie słodkie bułki i to nadziewane, soki - byłam troche zdziwiona, no ale ok. Ja bym sie bała.

2015-07-08 16:11

My akurat trafiliśmy na Sab Simplex i u nas działał. Oczywiście u wszystkich tak nie będzie, ale fajnie by było gdyby został wynaleziony lek całkowicie eliminujący kolki.

2015-07-08 11:42

Niestety nie udało się. Mam nadzieje, że wynajdą super sposób na tę przykrą dolegliwość!

2015-07-08 11:18

Mechanizm wystąpienia kolki tak do końca nie jest poznany, dlatego naukowcom nie udało się wynaleźć "złotego standardu na tą dolegliwość".

2015-07-08 11:03

Probiotyki są dobre jeżeli przyczyną kolek jest nieprawidłowo jeszcze rozwinięta flora bakteryjna kolonizująca jelita, co utrudnia prawidłowe trawienie mleczka. W przypadkach, kiedy przyczyna kolki leży gdzie indziej, będą bezskuteczne. No ale człowiek i tak chwyta się wszystkiego bo nie sposób znieś widoku cierpiącego dziecka.

2015-07-08 10:47

Probiotyki jak np.Biogaja czy Dicoflor nie pomogą w leczeniu objawowym. Powinny być stosowane przez dłuższy okres czasu, aby zapobiegać lub skracać okresy występowania kolek u niemowląt.

2015-07-06 23:16

U koleżanki bardzo sprawdziło się chustonoszenie-ręce wolne, dziecko przytulone, jednocześnie brzuszke masowany przez ciało rodzica i u nich skutkuje, dziecię się supokaja

2015-07-06 20:12

U nas na kolki pomaga masaż suchym termoforem z pestkami wiśni lub gdy jest bardzo źle ciepły nawiew suszarki na moją rękę, która przez śpiochy masuje brzuszek (zgodnie ze wskazówkami zegara). Czasem nasza córka pada wręcz ze zmęczenia płaczem przy włączonym okapie, ale to sprawdza się już pod koniec, gdy ból powoli ustępuje. Posiłkowaliśmy się także kroplami Sab-Simplex.