Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie piersią (1176 Wątki)

Nadwaga a Karmienie piersią

Data utworzenia : 2018-12-03 18:29 | Ostatni komentarz 2024-11-20 13:18

B.Madry

2120 Odsłony
80 Komentarze

W dniu dzisiejszym byłam z synem ma 18,5 tygodnia u neurologa i pani doktor powiedziała że mały jest otyły i powinnam się wziąć za jego odchudzanie. Zawsze mi powtarzano, że karmienie piersią odbywa się na żądanie. Mały 4 tyg. temu czyli w 14, 5 tyg ważył 7200g. Proszę o pomoc w tej kwestii.

2024-11-20 13:18

chyba wszystko zależy od dziecka, genów i jak przebiegała cała ciąża... z jaką masą się urodziło, jaką dietę mieliśmy w ciąży... U nas znowu w drugą stronę pojawiła się niedowaga po miesiącu już spowodowane problemami z napięciem mięśniowym i przeszliśmy szybko na karmienie butelką, bo mały nie potrafił poradzić sobie z KP. 

2024-10-26 14:49

W moim wypadku ciąża była pod znakiem Paczków;)

2024-10-25 16:13

Też słyszałam że cukry mają wpływ na wagę dziecka. Ale oczywiście jeżeli je się je w dużej ilości. Jakiś mały batonik czasami nie zaszkodzi 🙂

2024-10-24 23:53

Lekarze często przesadzają. Dla pewności można sobie wpisać wszystkie pomiary wagi dziecka do aplikacji, która pokaże nam siatkę centylową. Ja korzystam z child grow tracker. I wtedy będzie widać jaki jest trend i czy rzeczywiście dziecko jakoś znacznie odbiega od normy, ale szczerze mówiąc w tym wieku to ciężko mówić o otyłości nawet jeżeli dziecko wychodzi poza siatkę centylową. Sporo niemowlaków jest większa tak po prostu z natury a jak zaczynają raczkować to szybko gubią tłuszczyk.

2024-10-20 20:04

Nie ma diety matki karmiącej to co jesz nie ma wpływu na wagę dziecka. Niemowle powinno być karmione na rządanie. Jesli wszystkie badania wychodza ok o ile byly zalecenia tzn. że moim zdaniem wszystko jest dobrze ale  znajdź dobrego pediatre i to omów ewentualnie dietetyka dziecięcego który się w tym specjalizuje.

2024-10-19 23:15 | Post edytowany:2024-10-19 23:28

Anetka nie słyszałam o tym przypadku, może coś w tym jest choć w takim wieku u dziecka to duża różnica.

Moja córka jest wysoka, jedna z tych wyższych dzieci w grupie przedszkolnej. Ale są też dzieciaki jej wzrostu. Nie należy do tych drobinek. Ale cóż, ja mam 168, mąż 186. Jakoś tak... no niscy też nie jesteśmy. Jej rówieśnicy zazwyczaj jednak są niźsi, choć nie koniecznie szczuplejsi. Mimo to od lekarza, który robił nam usg brzuszka usłyszałam potępiające słowa, że na pewno je niezdrowo, że mamy ograniczyć cukier  , bla bla bla. 

Tak dla poparcia wrzucam zdjęcie grupowe, moja druga od lewej, buźki zamazane, bo wiadomo, nie moje dzieciaki :) 

Nie uważam żeby wybiegała Bóg wie jak ponad inne dzieciaki.

2024-10-19 09:36

Tak , jesli jemy za dużo cukrow , to może być tak że przejdzie waga na dziecko. Był przypadek u znajomych że dziecko mając 8 m wyglądało już na 2 lata .. 

2024-10-19 09:29

Dużo rodziców przesadzać z karmieniem dzieci. Płacz nie zawsze oznacza glod a to często najprostsza droga żeby dziecko się uspokoiło. 

Rozmawiałam ostatnio z pediatrą i powiedziała że dobrze jak dziecko aż tak dużo nie przybiera w pierwszych 2 latach. W tym czasie tworzą się komórki tłuszczowe co później przekłada się nie większe prawdopodobieństwo otyłości.