Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Pazdziernikowe mamy2016

Data utworzenia : 2016-05-30 12:54 | Ostatni komentarz 2017-02-14 19:27

Pamela.Mokra

22891 Odsłony
754 Komentarze

Witam . Jestem tu nowa i wogole dopiero wdrazam sie w temat ciąża. Jestem aktualnie w 18 tyg i 3 dniu ciazy moj termin porodu wg OM to 29.10.2016. Jest to moja druga ciaza pierwsza niestety zakonczona poronieniem w 6 tygodniu. Jestem pełna obaw i stresów bo co chwila to mam inne dolegliwosci.. A jak tam u Was samopoczucie i wasze terminy. Pozdrawiam

2016-11-29 13:48

Pamela dobrze, że jednak nie kolki pewnie malutka miała chwilową nadwrażliwość jelit stąd te bóle przejściowe. A jak używacie rogala to mała nie ma wykrzywionych plecków ? pytam bo jakoś wydaje mi się, ze rogal podnosi do góry dziecko ?? Takie malutkie dzieciaczki uwielbiają słyszeć bicie serca mamusi dlatego to jest ich ulubiona pozycja do snu :)

2016-11-29 13:11

No tak od paru dni cisza ;)) zero placzu i nie wiem juz sama czy to byly kolki czy co. Teraz jak widze ze moja puszcze baczki to podkurczam jej nozki a wtedy to takie rakiety ida hehe xD. Kladziemy sie na brzuszku:) częściej przy pomocy rogala bo wtedy malutka bardziej chce lezec.. Brzuszek masuje ruchem wskazówek zegara a plecki odwrotnie:) moja kruszynka uwielbia spac mi na klatce tzn brzuch do brzucha;) a ja nie mam jak sie ruszyc hehe..

2016-11-29 10:36

Silver, źle zrozumiałaś kochana, masujesz brzuszek zawsze zgodnie ze wskazówkami zegara.

2016-11-29 09:31

Silver jak Córeczka leży na plecach wtedy masujące plecki przeciwnie do ruchów wskazówek zegara. Plecki przeciwnie a brzuszek zgodnie ze wskazówkami zegara.

2016-11-29 09:09

Pamela moja też tak samo ma choć jest dużo młodsza bo jutro kończy dwa tygodnie. Zrób tak jak Kasia ci poleca, mi położna mowila aby masowac brzuszek odwrotnie od wskazówek zegara, chyba że ja coś źle usłyszałam. Dobra jest też pozycja na leniwca. Probujcie jak najczęściej na brzuszku pobyć, pewnie ciężko ale warto. Życzę wytrwałości:)

2016-11-26 22:35

Pamela to normalne zachowanie Twojej córeczki, że tylko je śpi i robi kupkę. :) Tym bardziej, że jest wcześniakiem i zawsze jeśli chodzi o nawet wprowadzenie nowych posiłków powinnaś dodawać ten miesiąc. Czyli nie dajesz pierwszego posiłku po skończonym 6 miesiącu życia ale po 7 miesiącu. Ciesz się, że tak Ci malutka śpi. :) Mój od początku za dużym śpiochem nie był a teraz ma prawie 6 miesięcy i w dzień śpi dwa razy po pół godzinki więc w tym czasie wszystko ogarniam w miarę możliwości no chyba, że jest w domu mój mąż. Jeśli chodzi o kolki to dalej jak najczęściej kładź Zuzię na brzuszku chociażby po 10 minut ale często. Dodatkowo ciepłe okłady, masowanie brzuszka zgodnie z ruchem wskazówek zegara i przykładanie nóżek do brzuszka - uginanie. Jeśli Malutka ma atak kolki i się pręży wiadomo, że może Ci być ciężko zginać nóżki ale ja tak ćwiczyłam z Synkiem w ciągu dnia kilka razy w czasach kiedy miał problem z gazami. Ja podawałam mu też Espumisan. A jeśli chodzi o późne pory spania to albo Zuzię przestawiaj po 15 minut wcześniej co kilka dni albo Mała w końcu sama zmieni porę snu. Za jakiś czas nie będzie przesypiała całych dni więc będzie też łatwiej niż teraz zmienić godzinę zasypiania. Rytuały jak najbardziej możesz już zacząć wprowadzać. Malutka szybko się nauczy rytmu dnia i w końcu będzie wiedziała, że po kąpieli będzie czytanie bajek, jedzonko i długie spanie.

2016-11-26 22:06

Pamela ciesz się, mój syn szybko rezygnował z kolejnych drzemek, jak miał 20 miesięcy to sporadycznie spał w ciągu dnia.

2016-11-26 21:57

Pamela to normalne zachowanie takiego maluszka Tym bardziej że jest wcześniakiem i wszystko jakby musisz patrzeć miesiąc do tyłu.