Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pogaduchy (1591 Wątki)

Rzeczy niezbędne, wyprawka

Data utworzenia : 2017-08-25 08:50 | Ostatni komentarz 2017-08-29 11:33

PaulinaGG

2842 Odsłony
62 Komentarze

Jestem w 37 tygodniu ciąży, lada chwila poród. Co uważacie za niezbędne a co za zbędne w torbie do szpitala? Uzbierało mi się tyle rzeczy, że nie mieszczą się w sporej walizce... I jeszcze drugie pytanie: jeśli rodziłyście normalnie w szpitalu państwowym, co dostałyście w wyprawce dla dziecka?

2017-08-25 13:51

PaulinaGG napisz co spakowałaś, to podpowiemy co na pewno jest zbędne.

2017-08-25 13:50

Ja też się pakowałam z listą ze szpitala ze strony internetowej. Miałam 2 koszule nocne do karmienia, 2 biustonosze do karmienia, kapcie, japonki pod prysznic, duży i mały ręcznik, kilka par majtek poporodowych, wkładki laktacyjne (kilka), maść na pękające brodawki, podkłady poporodowe 2 paczki, wodę, kubek sztućce, oczywiście dokument, wyniki itp., ladowarke do tel, kosmetyki. Ciuchy na wyjście przywiózł mi mąż w dniu wyjścia, a te w których przyjechalam też zabrał żeby nie zajmowały miejsca. Dla dziecka miałam ciuszki na wyjście, pieluchy, chusteczki nawilżanieI krem. A w szpitalu dostałam 2 niebieskie pudełka z prubkami i ulotkami i pampersy.

2017-08-25 12:25

Zapomniałam napisać co dostałam ze szpitala ;) paczkę pampresow i dwa pudełka z próbkami gazetkami jakiś smoczek chyba nuk nie używałam bo mąż dostał w aptece w prezencie smoczek Lovi 0-2 taki miętowy z piórkiem nie widziałam ich nigdzie wcześniej :) a i ja jeszcze wzięłam wkładki laktacyjne ale nie dużo na początku mało schodzi póki nie ma nawału itd.

2017-08-25 11:40

Paulina tak jak piszą dziewczyny wcześniej wyprawkę kompletuj z listą podaną na stronie szpitala. Ja musiałam mieć podkłady i podpaski, ale za to dla dziecka nie musiałam zabierać ubranek czy kocyka/rożka bo to gwarantował szpital. Jeżeli będziesz mieć poród rodzinny warto pamiętać o spakowaniu obuwia na przebranie dla męża i czegoś do picia również dla niego, bo emocje robią swoje :) Moje koleżanki, u których poród się przeciągał a zaczął się pod wieczór doradzały żeby miec przy sobie coś do przegryzienia np. biszkopty. Ja właśnie rodziłam w środku nocy, ale nie zdążyłam zgłodnieć, więc biszkopty leżały w torbie. W wyprawce dla dziecka dostałam mnóstwo ulotek i gazetek informacyjnych, próbki kosmetyków dla maluszka i dla mnie oraz 2 opakowania mleka mm NAN, w takich gotowych buteleczkach. Mleko przydało się na dokarmianie synka podczas pierwszych nocy w domu, gdy nie miałam wystarczająco dużo pokarmu. Możesz sprawdzić czy Twój szpital współpracuje z Niebieskim Pudełkiem, wtedy otrzymasz dodatkowe próbki po porodzie https://niebieskiepudelko.pl/niebieskie-pudelko-skarb-malucha/

2017-08-25 11:25

U mnie z kolei nie było potrzeby brania ani podkładów ani podpasek poporodowych bo zapewniał je szpital, o czym informował na swojej stronie. Dlatego tak jak radzi Marta warto wejść na stronę i zobaczyć listę wyprawkową. Co do szlafroka też słyszałam, że na każdym oddziale jest bardzo gorąco i nie ma konieczności zakładania szlafroka. Ja rodziłam w czerwcu, więc u mnie ten problem odpadł automatycznie. Teraz się zastanawiam czy brać czy nie. Tak samo jeśli chodzi o ubranka, mój synek leżał przez cały czas w szpitalnych, miałam tylko jeden komplet ciuszków specjalnie na wyjście. Butelka Dafi może być fajnym rozwiązaniem, zaoszczędzi dużo miejsca w torbie a rodzinie spadnie problem dostarczania wody przez te 2-3 dni pobytu w szpitalu. Przy wypisie dostałam dwa pudełka wyprawkowe. W jednym na pewno były smoczki Lovi :) Mnóstwo ulotek, ze dwie gazety, próbki kosmetyków, jakaś myjka.

2017-08-25 10:14

Najlepiej wejdź na stronę szpitala tam jest spis potrzebnych rzeczy wtedy można odchaczac z listy :) dla malucha zabrałam ubranka ręcznik pampersy chusteczki linomag rożek i kocyk a dla siebie 3 koszule ręcznik kosmetyki typu żel dezodorant krem do twarzy szczotkę do włosów i do zębów klapki biustonosze do karmienia majtki siateczkowe poporodowe pomadkę bo usta wysychają bardzo podkłady i te duże podpaski 3 opakowania miałam. Szlafroka nie brałam tam gorąco jest. To co mogę Ci polecić dla mnie rewelacja to była to butelka filtrująca ja mam Dafi w rossmanie są. Jest poręczna wlewasz wodę z kranu u możesz pic masz stały dostęp do wody nie trzeba prosić żeby ktoś kupił a te duże butelki są nieporęczne :)