Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Ślub - czy to takie ważne?

Data utworzenia : 2013-05-26 22:26 | Ostatni komentarz 2019-05-26 23:16

bialutka91

21644 Odsłony
267 Komentarze

Jak wielu ludzi na swiecie, tak wiele zwiazkow i rodzin. Jakie sa Wasze poglady na ten temat. Czy w dzisiejszych czasach posiadanie dziecka musi wiazac sie ze slubem?

2019-05-26 23:16

Waszka pięknie to napisałaś zwłaszcza ostatnia część bardzo mi się podoba . Niestety w tych czasach też tak jest że jak pojawiają się dwie kreski to są szybko zaręczyny i później ślub . Słyszałam też wiele opinii że jak dziecko się urodzi to wtedy lepiej jak małżeństwo itd . Ja nie mam ślubu nie z wyboru poprostu plany się pozmieniały zareczylismy się dwa lata temu i po pół roku okazało się że jestem w ciąży i nie wyobrażam sobie swojego wielkiego dnia z brzuchem . Dlatego plany się przesunęły , a formalności można rozniez załatwić sprawnie jak się nie ma ślubu . A branie na szybko cywilnego to też nie było nam na rękę bo później kościelny pewnie by się nie odbył

2019-05-24 22:53

Nie musi... Cudownie jeśli ludzie się kochają, przysięgają sobie, a później pojawia się dziecko, ale prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach nie jest to takie oczywiste jak jeszcze kilkanaście lat temu. Natomiast jeśli ślub jest podyktowany tylko "rozsądkiem" a najczęściej naciskiem otoczenia, bo przydarzyła się ciąża, a tak naprawdę para wie, że nie chcą spędzić ze sobą życia, lub zwyczajnie nie chcą się pobierać (z różnych powodów), to uważam to za słuszną decyzję, na pewno lepszą niż ślub na siłę. Uważam, że lepiej żyć na kocią łapę - ale szczęśliwie i nie z przymusu, niż w małżeństwie na siłę, bo tak wypada...

2018-08-24 21:53

ślub jest ważny w życiu ale trzeba do niego dojrzeć ,mam już córkę i z narzeczonym jestem od 2,5 roku córka ma 4 miesiące niektórych w rodzinie denerwuje ten fakt że żyjemy bez ślubu ale ja chciałam być pewna tej miłości by po roku nie bać rozwodu w naszych planach jest ślub ale jak na razie brak funduszy na ślub i wesele i kobietki ślub z przymusu bo ktoś wam każe jest nieważny według prawa kanonicznego zainteresowałam się tym. temat jak Ksiądz odmówił mi ochszeszczenia siecią bo nie mam ślubu i na siłę chciał byśmy brali ślub w później na tej samej mszy chrzest

2018-07-24 15:31

Dla mnie jest śmieszne to jak kobieta zajdzie w ciąże i zaraz zaręczyny ślub wszystko się wali i pali , bo w ciąży i jak to tak . Bo co ludzie powiedzą. Obecnie jestem w ciąży , co prawda zaręczyliśmy się w grudniu , a w maju się dowiedzieliśmy że zostaniemy rodzicami . Miał być ślub , bo tego chcieliśmy , ale zaczekamy aż urodzi się dziecko wszystko na spokojnie . Uważam , że każdy powinien dojrzeć do tego żeby wziąć ślub to ma być indywidualna decyzja , a nie rodziny bo już jest dziecko w drodze. My mieszkamy ze sobą ponad rok i jakoś się też nie przejmowaliśmy że mieszkamy razem bez ślubu. Oczywiście są ludzie starej daty co uważają , że jak jest dziecko to od razu przed ołtarz, a nie raz jest tak że wpadli i nie wiedzą czy chcą być ze sobą , mało co się znają , a biorą ślub ze względu na rodzinę. Dla mnie tacy ludzie nie mają własnego zdania

2017-11-10 17:09

Mnie najbardziej smiesza ludzie ktorzy mowia ze slub zmienia Wszystko. Moze i racja, ale.z tego co zaobserwowalam po znajomych to tylko na gorsze. Zazdroszcze tym, ktorym slub sluzy i zycze im jak najlepiej. I absolutnie sie z nich nie nasmiewam, a poniekad zazdroszcze. Sama jednak mam takie a nie inne zdanie na temat slubow.

2017-11-10 15:31

J.Świerczewska masz racje...ja tez nie toleruję tego a przynajmniej.mnie śmieszy jak ktos bierze slub cywilny lub kościelny bo zaszlam w ciaze , a potem.rozwod.po roku czy po 2,3latach..milosc to milosc czy z paperkiem.czy bez nic.nie zmienia.

2017-11-09 11:58

Dla mnie slub jest tylko papierkiem. To ze nosisz obraczke nie wzmacia milosci, nie sprawia ze wszystko sie zmienia na lepsze. Co sie ma zmienic? Milosc ma byc silniejsza? Nie wiem. To jest moje zdanie. Moj partner bardzo ceni sobie wartosc slubu i dla niego obraczka na palcu to priorytet. Mamy coreczke, jestesmy narzeczenstwem. On nalega, ja odkladam... Kocham go, kocham go nad zycie, ale nie uwazam ze slub jest az tak potrzebny. Moja rodzina podchodzi do tego dwojako. Nie chcesz nie bierz, chcesz to bierz ale dla dziecka Powinnas wziac slub. Jak to dla dziecka powinnam? To slubu nie bierze sie dla siebie tylko dla dziecka? I wlasnie to mnie zniecheca. Branie slubu dla kogos, bo ktos tak chce.

2017-11-08 13:09

Mnie się wydaje, że w dzisiejszych czasach miłość traktowana jest... Z dozą niepewności. Mam na myśli niepewność wobec tej drugiej osoby. Jak dla mnie, ślub jest czymś bardzo ważnym, to tak jak pisała Ewelaa takie dopełnienie miłości. Bez tego ślubu zawsze będzie czegoś brakowało. Nie będzie o tym wiedział ten, kto na ślub się nie zdecyduje. Jeśli decyduję sie na dziecko z mężczyzną, to chyba dlatego, że jestem jego pewna na 100%? Że wiem, że to mężczyzna z którym chcę spędzić resztę życia. Więc ślub (chodzi mi oczywiście o ślub kościelny, nie cywilny, który w każdej chwili można rozwiązać), jest takim cementem dla naszego związku, jest czymś na czym opieramy budowanie rodziny, fundamentem. Stajemy się jednością, całością, czymś nierozerwalnym. Bez tego jesteśmy po prostu dwojgiem ludzi, którzy mieszkają ze sobą, kochają się i może nawet mają razem dzieci. A inne kwestie? Czy nie chcecie mieć całą rodziną tego samego nazwiska? Ja dziwnie bym się czuła, mając inne nazwisko niż moje dziecko (bo zazwyczaj ma ono nazwisko ojca). Czy niechęć do ślubu wynika z obawy, bo może kiedyś przestaniemy sie kochać ale już nie będziemy mogli się rozwieść? To jest właśnie celem ślubu - scalenie dwóch dusz w jedną część, bez odwrotu <3