Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Budowa wymarzonego domu - pytania i odpowiedzi :)

Data utworzenia : 2016-02-16 16:06 | Ostatni komentarz 2024-10-02 14:58

Bławatkowa2015

7926 Odsłony
157 Komentarze

Witam :) Dziewczyny potrzebuję od Was porad w sprawie budowy domu. Może któraś z Was ma to już za sobą? :) W tym roku planujemy postawić chociaż fundamenty. Projekt mamy już wybrany, choć nadal przeglądamy katalogi. Nie wydaje mi się jednak by nasza decyzja uległa zmianie. Mam w związku z tym kilka pytań: 1) Czy kuchnia o powierzchni ok. 10 m2 jest wystarczająca? (chcemy zrezygnować ze spiżarni bo kuchnia w projekcie ma tylko 7,50 m2). 2) Czy jesteście zwolenniczkami piwnicy? 3) Jaka jest powierzchnia Waszego domu? Czy ponad 150 m2 wystarczy dla 5-6 osób? Nie chcemy z Mężem budować zbyt dużego domu. Boimy się, że kiedy dzieci się już wyprowadzą to nie będzie nas stać na utrzymanie tak dużego domu. Poza tym wystawianie willi typu 250 - 300 m2 uważam za grubą przesadę. Czekam na Wasze sugestie, porady :)

2016-02-17 00:49

Jajeczko, wcześniej chciałam mieć piwnicę. Moi rodzice mają dom częściowo podpiwniczony. Mają gdzie trzymać ziemniaki, przetwory, mają wydzieloną kotłownię z miejscem na opał. Mąż nie jest zwolennikiem piwnicy i wymienia dokładnie takie same argumenty jak Ty. Twierdzi, że zrobi mi miejsce na przetwory w garażu :) Ja też zmieniłam zdanie i absolutnie nie chcę już żadnej piwnicy :) Jeśli chodzi o ogrzewanie, to będzie ono na paliwo stałe. Dodatkowo w salonie będzie kominek :) Ze spiżarni rezygnujemy i powiększamy o nią kuchnię :) Bardzo zależało nam też na tym by na parterze oprócz salonu znajdował się dodatkowy pokój. Na razie będzie służył jako dodatkowa sypialnia dla gości, a później może się przydać na stare lata żeby nie biegać po schodach :) Garaż obowiązkowo poszerzamy o jakieś 2 metry, dzięki temu zyskamy też większą kotłownię :) Mieliśmy zrezygnować z łazienki obok naszej sypialni i zrobić z niej mały gabinet. Pomyśleliśmy jednak, że w perspektywie czasu przy powiększającej się rodzinie może się przydać :) A jeśli chodzi o pompy ciepła to Mąż bardzo dobrze orientuje się w tym temacie. 2 lata temu odbył szkolenie w Szwecji na ten temat :) Myśleliśmy o tym... To droga inwestycja i rzeczywiście późno się zwraca. Zastanawiamy się w przyszłości nad założeniem paneli solarnych i paneli fotowoltaicznych. Moi rodzice mają panele solarne i nawet o tej porze roku zdarza się, że mają ciepłą wodę :) Wszystko zależy od pogody :) Gudrun, ja też uważam, że kotłownia to nie jest dobre miejsce na przetwory. Garaż jest ok :) A kiedy ruszacie dalej z budową? :) k.Sepiolo, dziękuję :) Mam nadzieję, że nasze marzenie o domku się spełni :)

2016-02-16 21:24

My jestesmy na etapie fundamentów. Powierzchnia użytkowa koło 160m2. Kuchnia 10n2 to juz ok, mniejsza moim zdaniem jest malo wygodna dla większej rodziny - u teściów jest okolo 10m2 i jest ok. Dla mnie spiżarnia jest potrzebna, ale półki w kotłowni to kiepski pomysł. Raz to ciepło a dwa nie wiem jakie źródło ciepła. Przy opale stałym na pewno nie. Układ góry podobny do naszego - fajny;) Powierzchnia dla tylu osób jest dobra. Piwnica nie, chyba że ewentualnie pod częścią budynku ale koszty się znacznie zwiększają a warunków gruntowych nie znamy. Dla mnie lepiej bez piwnicy.

2016-02-16 17:21

Dopiero teraz zauważyłam wszytkie zdjęcia ( eh ta komórka ) . Góra domu wydaje się świetnie zagospodarowana. 3 łazienki , garderoba , pralnia czyli wszystko co jest potrzebne dla rodziny . A czy spiżarnia jest taka potrzebna ? Zawsze można zrobić półki w kotłowni . A jakie tu jest ogrzewanie ? Gaz i kominek z płaszczem wodnym ? Czy paliwo stałe ?

2016-02-16 17:04

Niestety ja się nie znam na architekturze. Ale naprawdę śliczny domek, wydaje mi się że wystarczy dla 6 osób... Zazdroszczę, bo ja mieszkam w bloku więc do takiego domku nawet nie ma porównania. Z całego serca życzę Ci realizacji waszego marzenia:-)

2016-02-16 17:01

Jestem zorientowana w temacie ponieważ oczekuje na pozwolenie na budowę . Projekt mam indywidualny, ponieważ część domu stanie istniejącym fundamencie , który jest nie zgodny ze standardami . Po pierwsze piwnica jak dla mnie to głupota . Koszt budowy jest duży a używa się jej mało. Źle zaizolowana powoduje wilgoć w domu . A gdy wody grutowe na działce są wysokie to może być zalewana. Kuchnia otwarta 10 m jest wystarczająca. Dzięki połączeniu z salonem będzie wydawała się większą . My budujemy dom 160 mkw , miało być 120- 140 ale musiałam powiększyć dom , aby spełniał wymogi prawa budowlanego. Mamy w nim mieszkać w 4 osoby. W dodatku garaż będzie osobnym budynkiem . Myślę że mądrze pomyślane 150 -180 mkw będzie dobre dla takiej rodziny . Wszystko można dobrze zaplanować na mniejszym metrażu . Tylko przy 5 osobach pomyśl o 2 łazienkach . Zobacz też czy wielkość garażu jest odpowiednio duża. Kuzyn wybudował dom a auto stoi na zewnątrz ponieważ ma za długie auto , a że w garażu jest także piec to zrobiło się ciasno . Pomysł też o dobrym ogrzewaniu, nie daj się naciągnąć na pompę cieplną bo to bardzo duza inwestycja i zwraca się po 30 latach . A są przypadki gdzie jest ona źle zrobiona i w domu jest zimno .