Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Urlop opiekuńczy na żonę - kiedy najbardziej przydatny?

Data utworzenia : 2017-12-16 18:58 | Ostatni komentarz 2018-08-13 21:00

akinoM

2031 Odsłony
34 Komentarze

Dowiedzieliśmy się z mężem o możliwości wzięcia tzw. urlopu opiekuńczego na żonę (14 dni). Ponieważ zwolnienie może wystawić tylko lekarz, pytaliśmy wczoraj mojego ginekologa czy każdy może takie zwolnienie otrzymać. Usłyszeliśmy, że nie ma problemu by wystawił takie po porodzie, jednak namawiał nas by wziąć taką opiekę dopiero tydzień po porodzie, że w pierwszym tygodniu bardziej pomocna będzie mama lub teściowa, a dopiero po tym tygodniu rzeczywiście przyda mi się pomoc męża, bo w pierwszym tygodniu i tak większość czasu prześpię i będę regenerować siły, więc mąż nie będzie miał co robić poza pójściem na piwo z kumplami... Do porodu jeszcze 4 miesiące, ale zastanawiam się nad tym urlopem opiekuńczym. Czy uważacie, że w pierwszym tygodniu lepiej prosić o pomoc mamę lub teściową (akurat mam możliwość poprosić mamę o taką pomoc, bo sama mnie już pytała czy będę chciała jej pomocy)? Czy rzeczywiście 2-3 tydzień po porodzie to lepszy okres na wzięcie takiego urlopu przez ojca dziecka? Mamy jeszcze trochę czasu na przemyślenie, dlatego będę wdzięczna jeśli wypowiedzą się dziewczyny, które poród mają za sobą. Dziękuję.

2017-12-16 19:20

No właśnie wszyscy nasi znajomi również brali wolne za raz po wyjściu partnerek ze szpitala z niemowlętami, dlatego tak mnie zdziwił wczoraj komentarz mojego lekarza i zaczęliśmy się zastanawiać z mężem, że może ma on rację... dlatego postanowiłam poradzić się większego grona :)

Konto usunięte

2017-12-16 19:10

Mój mąż brał zaraz po porodzie jak tylko mnie wypuścili ze szpitala bo uważam, że właśnie wtedy jest on najbardziej potrzebny ponieważ jesteśmy najbardziej obolale i zmęczone. Biorąc bez sobót i niedziel wychodzi to prawie trzy tygodnie. Później można skorzystać z urlopu ojcowskiego i tak prawie przez 5 tygodni mamy pomoc męża przy maluszku