Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Urlop opiekuńczy na żonę - kiedy najbardziej przydatny?

Data utworzenia : 2017-12-16 18:58 | Ostatni komentarz 2018-08-13 21:00

akinoM

2032 Odsłony
34 Komentarze

Dowiedzieliśmy się z mężem o możliwości wzięcia tzw. urlopu opiekuńczego na żonę (14 dni). Ponieważ zwolnienie może wystawić tylko lekarz, pytaliśmy wczoraj mojego ginekologa czy każdy może takie zwolnienie otrzymać. Usłyszeliśmy, że nie ma problemu by wystawił takie po porodzie, jednak namawiał nas by wziąć taką opiekę dopiero tydzień po porodzie, że w pierwszym tygodniu bardziej pomocna będzie mama lub teściowa, a dopiero po tym tygodniu rzeczywiście przyda mi się pomoc męża, bo w pierwszym tygodniu i tak większość czasu prześpię i będę regenerować siły, więc mąż nie będzie miał co robić poza pójściem na piwo z kumplami... Do porodu jeszcze 4 miesiące, ale zastanawiam się nad tym urlopem opiekuńczym. Czy uważacie, że w pierwszym tygodniu lepiej prosić o pomoc mamę lub teściową (akurat mam możliwość poprosić mamę o taką pomoc, bo sama mnie już pytała czy będę chciała jej pomocy)? Czy rzeczywiście 2-3 tydzień po porodzie to lepszy okres na wzięcie takiego urlopu przez ojca dziecka? Mamy jeszcze trochę czasu na przemyślenie, dlatego będę wdzięczna jeśli wypowiedzą się dziewczyny, które poród mają za sobą. Dziękuję.

2018-08-13 21:00

Mój mąż wziol dzień po dniu wyjścia ze szpitala pomoc była potrzebna bo po CC byłam strasznie obolała i wogole miałam ciężki poród

Konto usunięte

2017-12-29 14:17

Podobno pod naciskiem pracodawców zdecydowali się zmienić powrotem na dwa dni a nie godzinowo

2017-12-28 20:29

No właśnie te 2 dni opieki nie przechodzą na następny rok, warto o tym pamiętać. Akone nic nie słyszałam by miało się coś zmienić w tej kwestii. To raczej nowa zmiana, wątpię że znowu by coś zmieniali w tej kwestii.

2017-12-19 18:39

Ulka85 - dziękuję za informację. Właśnie sprawdziłam jak to jest z tymi dniami wolnymi i znalazłam taki artykuł: http://kadry.infor.pl/urlopy/urlop-ojcowski/762847,Prawa-pracownikaojca-po-urodzeniu-dziecka-20172018.html Może komuś jeszcze się przyda wyjaśnienie i opis dni wolnych przysługujących ojcu dziecka :)

Konto usunięte

2017-12-19 16:55

Nie wiem ile w tym prawdy ale w 2018 podobno opiekę na dziecko możemy wykorzystać tylko na dni - tak mi bynajmniej księgowa mówiła. W tym roku na pewno można było wykorzystać godzinowo. Co ważne pracodawca nie może nie pozwolić żeby wziąć taką opiekę.

2017-12-19 16:44

akinoM przypominam jeszcze, że mężowi przysługuje również dwa dni urlopu okolicznościowego z tytuły urodzenia się dziecka a w 2018 dodatkowo 16 godzin urlopu opiekuńczego płatnego w 100%, można wykorzystać go godzinowo lub wziąć cały dzień wolny. To jest coś innego niż wspomniana przez Akone opieka. I warto podkreślić, że w przeciwieństwie do urlopu wypoczynkowego, te dwa dni opieki na dziecko nie przechodzą na następny rok. I ja również dopisuję się do dziewczyn, że właśnie mąż jest najbardziej potrzebny w tych kilku dniach po porodzie. Kiedy musisz dojść do siebie, często chodzić do łazienki i dbać o ranę. Wydaje mi się, że przy mamie czy tym bardziej teściowej bardziej się spinamy i chcemy pokazać, że jesteśmy już tak samodzielne, a wcale tak nie jest do końca. Mąż spokojnie ogarnie maleństwo, to nie nasi dziadkowie czy niektórzy ojcowie, którzy bali się noworodków jak jajka i uważali, że tylko kobiety mają się nimi zajmować.

2017-12-19 14:42

Anna.Filipowicz - taką mam nadzieję. Czytając Wasze opinie jednak wydała mi się to lepsza opcja.

Konto usunięte

2017-12-19 12:39

akinoM bardzo dobra decyzja :) Na pewno was to zbliży do siebie :) Pozdrawiam