Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2298 Wątki)

Zgaga w ciąży

Data utworzenia : 2013-01-16 11:48 | Ostatni komentarz 2024-08-04 07:20

Konto usunięte

89478 Odsłony
1951 Komentarze

Też was w ciąży tak męczyła? Jakie miałyście sposoby? ----- Dziewczyny jestem w końcówce ciąży, i mam okropną zgage, bardzo jest to uciążliwe.. Gdzieś na jakimś forum czytałam o mleku że pomaga, mi niestety nie. :( Macie jakieś inne sposoby?

2014-06-04 21:56

ja na początku ciąży miałam chyba ze cztery razy zgagę, później dopiero w ostatnim miesiącu. Mąż kupował mi migdały na potęgę a ja je wcinałam i wcinałam i końca nie było widać. Zgaga dopadała mnie tylko wieczorami więc starałam się wcześniej zjeść kolację. Zauważyłam, że nasilała się jak byłam w pozycji leżącej zaraz po kolacji więc czasami zasypiałam prawie na siedząco. Cola mi nie pomagała. Czasami piłam mleko szklankami, bo po nim też się zmniejszała. Przez całą ciążę piłam herbatę tylko z cytryną, ale w tym ostatnim miesiącu zrezygnowałam z cytryny, bo po niej miałam straszną zgagę.

2014-06-04 20:06

Ja męczyłam się ze zgagą ale w końcu lekarz zdradził mi kilka zasad żywienia i zgaga zniknęła jak „ręką odjął” i już do mnie nie wróciła. - należy jeść mniej a częściej 5 a nawet 6 razy dziennie, ale ostatni posiłek warto zjeść co najmniej godzinę przed snem, - nie należy jeść też owoców które maja sporą zawartość kwasu (pomarańcze, cytryny, grejpfruty, ananasy) , - należy unikać pomidorów i żywności z pomidorów tj. spaghetti , lasagne , gulaszu czy nawet zupy pomidorowej, - nie należy jeść w pośpiechu i unikać ciężkich dań tzn. smażonych, duszonych w tłuszczu oraz dań pikantnych, - jeśli chodzi o napoje należy zrezygnować z herbaty, kawy, soków cytrusowych oraz mięty (mi się wydawało że „mięta dobra na wszystko” ale lekarz wyprowadził mnie z błędu). Niestety nie należy pić też napojów gazowanych, - należy pić dużo wody mineralnej (niegazowanej), -po posiłku należy też się poruszać: pospacerować,albo jak w większości kobiet zabrać się za nasz codzienne prace domowe ;) Doraźnie pomagają faktycznie migdały ale po wprowadzeniu tych zmian w żywieniu problem znika na zawsze :)

2014-06-04 19:44

też miałam zgagę niestety przykra sprawa... moim sposobem jedynie było picie mleka tylko to mi pomagało

2014-06-04 19:27

Cola to fajne rozwiązanie :) jest dobra na odbicie :D ale mi nią apetytu narobiłyście :D

2014-06-04 18:47

Mi pomogło Rennie :)

2014-06-02 12:34

Niestety i mnie zgaga nie ominęła....pomagało wypicie zimnego mleka,nawet parę łyków i mi przechodziło:-)

2014-06-02 12:01

Tak jak napisała Silje migdały trzeba bardzo dobrze rozgryźć aby miały jakieś działanie , a co do coli to mi do głowy nie przyszło że tak można sobie pomóc.

2014-06-02 11:59

Mi na zgagę w ciąży bardzo pomagała szklaneczka Coli, lub ssałam tabletki na zgagę.