Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2337 Wątki)

Kompletujemy wyprawkę dla noworodka

Data utworzenia : 2014-04-02 10:29 | Ostatni komentarz 2016-11-25 10:11

Redakcja LOVI

82155 Odsłony
1892 Komentarze

Za chwilę Twój maluszek pojawi się świecie. Chciałabyś dać mu wszystko co najlepsze i wskazane. Podpowiemy Ci, jak skompletować wyprawkę, by z dbałością o racjonalność i kieszeń, zapewnić maleństwu wszystko, co potrzebne.

Konto usunięte

2015-11-18 15:34

Jeżeli chodzi o ciuszki, to z mojego doświadczenia powiem, że jakbym zaczęła kompletowanie wyprawki od rozmiaru 62 to moja córka nie miała by w czym chodzić. Z usg wychodziło że albo urodzi się wcześniej albo będzie duża, prawie 4kg. W efekcie urodziła się po terminie wazac 3330g, w dodatki chudzinka. W pierwszych trzech tygodniach nawet rzeczy w rozmiarze 57 były na nią za duże. Myślę że te numeracje wcale nie są dobre, ja patrze raczej na szerokość niż na rozmiar. Bardzo lubię pepco bo tam właśnie mają ubranka na takie chudzinki ;) chociaż co mnie denerwowalo, to to że ciężko było znaleźć sweterki w małych rozmiarach. Szybko też zrezygnowałam ze śpiochów i pajacow. I ja i mała wolimy getry i sweterki lub bluzy. Jeśli chodzi o zabawki, to przed porodem żadnej nie kupowałam. W prezencie dostaliśmy kilka pluszakow i grzechotek. Im glosniejsza tym lepsza ;) mała ma dwa miesiące i pierwsza zabawka która dopiero teraz kupiłam jest lullalove mrb. Zachęcila mnie funkcja termoforu, który ma pomagać na brzuszek. Mała nawet jest nim zainteresowana, chyba ze względu na te kontrastowe kolory.

2015-11-18 13:54

Nie ma co nakupowac (zabronione nie jest) z początku super drogich ciuszkow bo dzecko szybko rośnie np u mnie taki rozmiar 62 to nie wiem kiedy przeskoczyła dopiero od 74 zwolniła :) Ja mam podział te tańsze po domu a te droższe na wyjście :)

2015-11-18 13:47

Ja kupuję w pepco. :) Ciuszki od znajomej też mam z pepco bądź innych sieciówek i są w całkiem dobrym stanie, ani niezmechacone, ani nieporozciągane..może to zależy od prania albo stopnia używania? Jak Małej ubranka posłużą dłużej niż 3 m-c, wtedy pomyślę o czymś lepszym..

2015-11-18 13:06

roxi133 mój mąż też tak robi, że jak mu się coś spodoba dla synka to kupuje i nie patrzy na cenę. Ostatnim jego zakupem były sanki za prawie 300 zł, więc to nie mała kwota. Ale jak stwierdził, że jak ma pieniądze i stać nas na to to dlaczego nie. Ja też np uważam, że lepiej żeby dziecko miało mniej, a porządniejsze i to się tyczy zabawek, akcesoriów czy ubranek, dlatego np w Pepco nie kupuję ubranek dla synka, chyba że naprawdę trafi się coś lepszego. Bo co z tego, że body kosztują 10 zł, jak po dwóch praniach ubranka wyglądają jak nie powiem co :) Wolę kupić za 30 zł, żeby nam posłużyły :)

2015-11-18 12:51

Aggi - na początek polecam karty w kontrastowych kolorach - np. Oczami Maluszka. Stawialiśmy te karty w łóżeczku czy na przewijaku i mały potrafił na nich skupić wzrok przez dłuższą chwilę. Później - jak miał jakiś miesiąc zainteresował się karuzelką i potrafił 2 godziny się na nią patrzeć. Pierwszymi lekkimi grzechotkami zaczął się interesować jak miał trochę ponad 2 miesiące. A najbardziej przypadła mu do gustu miękka gumowa piłka oball -wg mnie "must have" w każdej wyprawce. Młody uwielbia ją brać w rączki, próbuje włożyć do buzi - jest lekka, a dzięki wycięciom łatwo jest ją dziecku złapać. Z innych fajnych rzeczy mogę polecić również kocyk przytulankę - np. Lamaze. Jest lekki, ma różne materiały, metki, grzechotkę, żywe kolory - dziecko fajnie się nią interesuje.

2015-11-18 12:03

Moja córcia bardzo lubiła zabawki kontrastowe, książeczki kontrastowe. Polecam bardzo tą stronę http://sklep.whiteandblack.pl/pl/ ja ją odkryłam jak małą już była na innym etapie;/ ale może coś wpadnie Ci w oko:) ewentualnie jakieś kartki z obrazkami kontrastowymi możesz wydrukować sama:)

2015-11-18 11:38

Aggi ja myślę że dziecko od 3 miesiąca dopiero będzie sie interesować zabawkami :) i najlepiej własnie jakieś metkowce albo Szumisia którego możesz dać od pierwszych chwil. Dobrą sprawą są tez zabawki kontastrowe :)

2015-11-18 10:01

My kupiliśmy metkowca, grzechotki ale miękkie (maskotki) i zainteresowanie średnie pieluszka i kocyk to były lepsze zabawki. Już nie pamiętam kiedy wzbudziły większe zainteresowanie :/