Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2337 Wątki)

Jakie witaminy w ciąży

Data utworzenia : 2017-06-03 21:56 | Ostatni komentarz 2023-06-15 20:42

Konto usunięte

63643 Odsłony
1434 Komentarze

Lekarka zaleciła mi branie PREGNA PLUS I PREGNA DHA. Biorę w zasadzie od pierwszego dnia kiedy test wyszedł pozytywny. Macie jakieś doświadczenie z braniem suplementów, jak długo, jakie? Może są jakieś lepsze niż te, które obecnie biorę. Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

2017-08-05 12:41

Właściwa dieta w ciąży to podstawa, ale wydaje mi się, że warto stosować suplementy, aby uniknąć niedoborów zwłaszcza u rozwijającego się w brzuszku dziecka. Jedynie jestem negatywnie nastawiona na środki przeciw anemii, więcej z nich szkód niż pożytku. Osobiście codziennie wypijałam sok z buraka i super pomogło pod koniec ciąży gdy hemoglobina spadła. Zuza trzymam kciuki, aby do dnia porodu nie pojawił się ani jeden rozstęp :)

2017-08-05 12:38

O zuza w Twoim przypadku to nie lada wyczyn biorąc pod uwagę podwójne szczęście i większy brzuszek :) Wytrzymałą masz skórę :) Trzymam kciuki żeby tygrysek trzymał się z dala :)

2017-08-05 12:31

Tak piszecie o tych rozstepach na koniec ciąży, że też zaczynam się obawiać. Na razie na brzuchu ani jednej kreski choć już leci 36 tc :)

Konto usunięte

2017-08-05 12:31

Wszelkie witaminy w ciąży brałam tylko i wyłącznie po konsultacji z moim ginekologiem. Ogólne zalecenia od lekarza miałam takie aby nie brać żadnych witamin tylko starać się wszystko uzupełnić dietę. Dopiero w momencie kiedy z wynikami nie wszystko było OK wtedy lekarka aplikowałam i odpowiednie witaminy w odpowiedniej dawce

2017-08-05 12:22

Ja na początku nie brałam nic, niestety moje wyniki krwi były coraz gorsze. Moja mama kupiła mi wtedy suplement diety Vita-min Plus Mama. Wyniki się poprawiły. Brałam je od 20tyg do końca.

2017-08-05 11:49

Olcia, a może należysz do tej grupy szczęśliwych kobiet, które nie mają skłonności do rozstępów? :) Moja mama miała ich mnóstwo. Cieszyłam sie mocno, ze do połowy ciąży zero tygrysa, a później jak zaczęło się dziać to mam je na rękach, nogach, stopach, udach, brzuchu, piersi ehhh...

2017-08-05 11:23

Aleksandro a stosujesz zapobiegawczo kremy na rozstępy? Ja całą ciążę stosowałam produkty z firmy Palmers i ani jednego rozstępu :) po porodzie pasa użyłam może ze 2 razy, a po 6 tyg zaczęłam troszkę ćwiczyć i bardzo szybko wróciłam do wagi sprzed ciąży. Ale trzeba uważać na mięśnie brzucha i początkowo unikać ćwiczeń dotyczących tej partii ciała, bo po ciąży zazwyczaj pojawia się rozstęp mięśni prostych. Dopiero po zejściu się mięśni możemy brać się za ostrzejsze treningi :) co do witaminek to ja zażywałam Omegamed optima forte przez całą ciąże, po porodzie przerzuciłam się na Pregnę i nadal ją stosuję bo karmię piersią. Skład tych produktów jest podobny więc polecam jeden i drugi suplement :)

2017-08-05 11:10

Nie chxe Cie straszyć Aleksandra u mnie też tygryska nie było cała ciążę a kilka dni przed porodem pojawił się pierwszy rozstęp pod pepkiem kropka po porodzie już był tygrysek..... a co do witaminek w ciąży mi lekarz powiedział bym odżywiala się zdrowo a nie jakieś tam witaminki brać brałam tylko kwas foliowy i magnez z potasem.