Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2326 Wątki)

Jak radzić sobie z rozstępami / zapobieganie rozstępom

Data utworzenia : 2013-02-21 01:09 | Ostatni komentarz 2024-02-10 00:43

Konto usunięte

72999 Odsłony
1767 Komentarze

Z pewnością każda z nas wie o czym mowa rozstępy czyli szpecące nas blizny które powstają przy gwałtownym wzroście wagi np w ciąży. Ale to czy będziemy mieć rozstępy czy też nie zależy w dużej mierze od naszej genetyki. Jednak znam kilka sposobów aby zapobiegać aby potem nie leczyć: -odpowiednia dieta (unikajmy słodkich przekąsek oraz słodkich napojów gazowanych) - odpowiedni ruch jak np spacer chociaż raz dziennie - natłuszczanie i nawilżanie swojego ciała min 2 razy dziennie i regularnie (najlepiej zwykła oliwką dla dzieci) -można stosować kremy od ok 4 miesiąca ciąży zapobiegające rozstępom i ujędrniające nasze ciało

2014-07-01 15:17

Ja osobobiście nie wierzę w żadne specyfiki na rozstępy w te zapobiegające i usuwające... Od pierwszego dnia ciąży używam kremów, olejków.... jak się jeden skończył kupywałam inny zaczełam od bio oil, póżniej z eveline olejek, następniej słyszałam, że z ziaji jest dobry inni tak zachwalali... i tak na zmianę... A teraz w ciągu tygodnia takie rozstępy na brzuchu mi wyszły, że naprawde nie wiem jak sobie z nimi poradzę... a brzuszek będzie jeszcze rósł i rósł... jeszcze 4 tygodnie zostały, w których mała nabiera najwięcej wagi, a brzuch rośnie jak szalony.... ja uważam, że jak ktoś ma w genach skłonność do rozstępów, to nic temu nie pomoże

2014-06-09 21:03

angie, zniknely po bio oilu w drugiej ciazy ;) wiec nie od razu, a pharmaceris od razu i zblakly ;) wiec polecam bardzo :)

2014-06-09 20:54

no z tym dziedziczeniem to jest roznie moja mama i babcia np rozstepow nie maja a ja mam... ;((( ja slyszalam ze bio oil jest dobry ;))) narazie uzywalam mustele ... ale efekty no niby cos tam widac ze jest poprawa ale nie jest to to co bym chciala.

2014-06-09 16:23

Dariolka, tylko z genetyką to jest tak, że po babci czy prababci mogłaś odziedziczyć skłonność do rozstępów. W ogóle to jest to niesprawiedliwe. Nie dość, że musimy rodzić to jeszcze grożą nam rozstępy. Jak to mawia moja córka foch forever :(

2014-06-09 15:59

Angie zapobiega rozstępom. Może to jest uwarunkowane genetycznie,ale chyba nie do końca.Tak mi się wydaje, moja mama po trójce dzieci (w ciąży bliźniaczej) nie miała i nie ma żadnych rozstępów,a ja przez zaniedbanie w pierwszej ciąży nabawiłam się troszkę rozstępów.

2014-06-08 10:11

Carol, ale chyba szybko zaczęłaś uźywać tych preparatów? Ja mam takie jeszcze z podstawówki na udach i nic na nie nie działa ;(

2014-06-08 10:07

angie tu masz racje :) ja w drugiej ciazy smarowalam sie mniej, gdy sobie przypomnialam i po tej ciazy w ogole rozstepow a po pierwszej jednak byly choc niewielkie;) powiem wam, ze teraz sa niewidoczne dzieki pharmaceris i bio oil ;)

2014-06-08 10:03

Dariolka, a on zapobiega rozstępom czy pomaga zniwelować efekt już tych istniejących? Wiecie ja średnio wierzę w preparaty zapobiegające rozstępom, bo skoro są uwarunkowane genetycznie to opieranie się na opinii, " nie mam rozstępow, bo używałam xyz" nie jest wymierne. Ktoś musiałby smarować tylko połowę ciała. Wtedy jest dowód ;)