Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Aktywność po cesarskim cięciu

Data utworzenia : 2013-11-21 22:50 | Ostatni komentarz 2015-08-25 07:19

SamantKa

10663 Odsłony
38 Komentarze

Kiedy i jak można zacząć uprawiać jakąkolwiek aktywność po cc? Chodzi mi głównie o sport, czyli większy wysiłek fizyczny.. Jakie dyscypliny sportu można uprawiać a z jakich lepiej zrezygnować? Podzielcie się opiniami: )

2014-01-31 16:06

Ja ze względu na powikłania jakiś miesiąc temu zaczęłam ćwiczenia ale ćwiczę w domu, zacznę 6 weidera bo dziewczyny mnie nakręciły więc zobaczymy

2014-01-31 16:00

Samanta moja ginekolog pozwoliła mi już 8 tygodni po porodzie iść na fitness. Że to wypadało w połowie sierpnia i żadnych zajęć akurat nie było (nie mówię o klubie, tylko o projektach z UM, gdzie za pół darmo są zajęcia) to zaczęłam ćwiczyć w domu. Robiłam Mel B i boczki z Tiffany :) Łooo, to był wycisk. Teraz zrezygnowałam, bo Rozala daje mi większy wycisk niż ćwiczenia.

2014-01-31 10:45

Ja zaczelam ćwiczyć po 12 tygodniach od porodu. 3 razy w tygodniu i tak przez 2 miesiace bardzo intensywne treningi. Potem mialam przerwę niestety konflikt z tata co do moich wyjsc i pozostawiania malej z tata..... po roku powróciłam do ćwiczeń 3 razy w tygodniu 2 godziny.

2014-01-31 09:03

W zależności od dyscypliny sportu jaka uprawiamy lub chcemy uprawiać. Średnio jest to minimum 3 miesiące jak kobieta czuje się na siłach ale zaleca się wstrzymanie z bardziej intensywnymi treningami do 6 miesięcy po porodzie.

2013-11-22 09:29

Mojej ciotce po cesarce gin pozwolił dopiero na sport po pół roku od cesarki.

2013-11-22 08:55

Samantka, gdzieś już był poruszany temat-nie wiem, czy nie w środku tematów o cc. Ale wiesz on się tam pojawiał nie jako główny temat, tylko jako wynikający w trakcie pisania. Jestem po dwóch cesarkach, sportowcem nie byłam nigdy:( żałuję, że nie uprawiałam żadnej dyscypliny... Wiesz, jak coś komuś wejdzie w krew, to potem jest łatwiej wrócić, a jak się czegoś nie miało na co dzień, to nie ma do czego wracać. Osobiście po swoich doświadczeniach widzę, że jakikolwiek większy ruch dobrze rozpocząć po całkowitym zabliźnieniu rany. Mija mi teraz 9 miesiąc od cc i teraz czuję dopiero chęć większego ruchu. Do tej pory ruch był w obrębie domu, zajmowanie się dziećmi, spacery, wnoszenie wózka po schodach itp. Ale zastanawiam się nad zapisaniem się na basen i regularnym chodzeniem tam. Dobrym ruchem dla całego ciała jest chyba też bieganie. Ale do tego muszę się najpierw przekonać. Mam warunki ku temu, bo mam park blisko, mam wózek do joggingu (kupiony 4 lata temu całkiem nieświadomie, że do tego służy).