Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Aktywność po cesarskim cięciu

Data utworzenia : 2013-11-21 22:50 | Ostatni komentarz 2015-08-25 07:19

SamantKa

10662 Odsłony
38 Komentarze

Kiedy i jak można zacząć uprawiać jakąkolwiek aktywność po cc? Chodzi mi głównie o sport, czyli większy wysiłek fizyczny.. Jakie dyscypliny sportu można uprawiać a z jakich lepiej zrezygnować? Podzielcie się opiniami: )

2015-08-25 07:19

No jeszcze na tym wysoki szpitalnym łóżku to byl wyczyn.. też jak dla mnie to w jakimś sensie byly ćwiczenia..

2015-08-24 20:58

Właśnie o tym mówię Manndarynka :-) że może nie nazywa się tego "ćwiczeniami" ale wysiłek jaki się podejmuje po porodzie jest równie porównywalny do ćwiczeń systematycznych każdego dnia jak w treningu.

2015-08-24 17:59

aniela-0 to my i tak ćwiczymy więcej:-):-)))))) przynajmniej ja, bo w pierwszej dobie to dźwigając kochanego synka wstawałam kilkanaście razy, schylałam się i ćwiczyłam nie tylko dłonie, ale i całe ręce :-) potem chodzenie bujanie:-)

2015-08-24 08:59

Też nie wyobrażam sobie kobiety po cc od razu forsującej się ciężkimi ćwiczeniami wiem że powrót do sił jest indywidualny ale nie można przedobrzyc mimo szczerych chęci. Takie lekkie ćwiczenia to nic złego myślę że i tak opieka początkowa nad dzieckiem więcej z nas wyciska niż ćwiczenia.

2015-08-23 19:13

Cwiczyć można już w 1 dobie po cc ,oczywiście są to na początku otwieranie i zamykanie dloni lub ruch okręzne stup.kazdego dnia dodaje się jedno ćw ,powtarzając te z poprzednich dni i tak przez 6tyg.dopiero po pologu można plywać czy ćwiczyc intensywniej

2015-08-22 10:09

U każdej kobiety to może wyglądać inaczej, ja mam teraz porównanie, bo miałam pierwszą cesarkę,a 2,5roku później czyli teraz niedawno urodziłam naturalnie i naturalnie zdecydowanie szybciej dochodzi się do siebie a po cesarce dużo wolniej. Choć nie powiem bo ja i po cesarce czułam się ogólnie dobrze i mojaa ktywność była całkiem niezła - w każdy bądź razie nic na siłe, obserwujmy nasz organizm i reagujmy na jego zmiany,myślę, ze każda kobitka wie kiedy należy rozpocząć większą aktywność :-)

2015-08-21 09:33

ja po cc bardzo szybko doszłam do formy i doskonale sobie radziłam, myślę że ważne jest własne podejscie do sytuacji

2015-08-19 12:39

Ja muszę zacząć ćwiczyć bo jestem już 3 miesiące po cc a 10 kg zostalo