Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozszerzanie diety

W misce znajduje się hummus posypany ciecierzycą, pietruszką i nerkowcami. Obok, na desce leżą kromki chleba. Danie znajduje się na drewnianym stole.

Pasty kanapkowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną czy serem. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

W zależności od dodanych składników, można stworzyć pasty w różnych kolorach i smakach. Maluchy z pewnością je pokochają.

#Dla fanów mięsa

#Dla wielbicieli jajek

#Dla miłośników serów

#Dla małych wegan, wegetarian i nie tylko :)

#Na słodko

Dla smakoszy ryb

Ryby są źródłem białka, witamina A, D, E, z grypy B oraz wielu cennych składników mineralnych jak fosfor, magnez, wapń, jod i żelazo. Jeśli Twój maluch nie przepada za rybami możesz je spróbować przemycić w formie smacznej pasty.

Pasta z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 opakowanie kremowego serka naturalnego typu Philadelphia
  • 6-8 czarnych oliwek
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 4-5 liści bazylii
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Tuńczyka musisz odsączyć i dokładnie rozdrobić, jeśli jest w większych kawałkach. Oliwki oraz suszone pomidory włóż do wysokiej miski i zmiksuj blenderem. Następnie posiekaj bazylię. Wszystko razem połącz, dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy do smaku.

Pasta z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 średnie pomidory
  • 1-2 łyżki majonezu/gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją również w kostkę. Do wysokiej miski włóż rozdzielone płaty łososia i dodaj do nich wcześniej przygotowane pomidory oraz cebulę. Wszystko dokładnie zblenduj z dodatkiem jogurtu/majonezu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

Dla fanów mięsa

Domowe pasty z dodatkiem mięsa są o wiele zdrowsze niż wędlina kupiona w sklepie. Warto wykorzystać do ich przygotowania np. mięso z zupy.

Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów

Składniki:

  • gotowane mięso z kurczaka z rosołu np. pierś z kurczaka
  • 2-3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 2-3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Mięso oddziel od kości i w mniejszych kawałkach wrzuć do wysokiej miski. Dodaj suszone pomidory, majonez/jogurt, musztardę, natkę pietruszki oraz mieloną paprykę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Możesz doprawić solą i pieprzem.

Żółta pasta z kurczaka

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ugotowana na warzywnym bulionie lub z rosołu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • ćwierć łyżeczki curry
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wystudzonego kurczaka pokrój, wrzuć do wysokiej miski i dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie dodaj jogurt musztardę i curry i dokładnie wymieszaj. Pastę możesz dodatkowo doprawić pieprzem i solą.

Dla wielbicieli jajek

Jajka to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Są również bogatym źródłem białka, luteiny i kwasów omega-3. Dzięki różnym dodatkom staną się smaczną alternatywą dla nudnego, gotowanego jajka.

Pasta jajeczna z awokado

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • pół ząbku małego czosnku
  • 1-2 łyżeczki gęstego jogurtu lub majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Awokado umyj i obierz. Miąższ wyjmij do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem. Ugotowane na twardo jajka, wystudź, obierz ze skorupek, posiekaj w drobną kosteczkę i włóż do miseczki z awokado. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, jogurt i dokładnie wymieszaj. Do smaku przypraw solą i pieprzem.

Pasta z jajek i pora

Składniki:

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • ok. 40 g świeżego pora
  • ok. 40 g żółtego sera
  • ok. 50 g gęstego jogurtu typu greckiego lub majonezu
  • pieprz i sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na tarce z drobnymi oczkami zetrzyj żółty ser i jajka. Pokrój pora na cienkie paseczki. Wszystko włóż do jednej miseczki, dodaj jogurt/majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dla miłośników serów

Sery to cenne źródło wapnia. Mamy chcące urozmaicić dietę malucha, szczególnie chętnie sięgają po twarogi i kremowe serki. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na ostro.

Różowa pasta z twarożku

Składniki:

  • 200 dag półtłustego twarogu
  • 1 średni ugotowany buraczek
  • 1 mała cebulka
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgnieć twaróg, dodaj jogurt i dokładnie wszystko rozetrzyj. Ogórka i cebulkę posiekaj drobno. Buraczka obierz i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Wszystkie składni przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj, aż twaróg zabarwi się na różowo. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Pastę możesz doprawić solą i pieprzem.

Pasta z twarogu i rzodkiewek

Składniki:

  • pół kostki twarogu półtłustego
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • 1-2 listki świeżego oregano
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyte i pokrojone rzodkiewki, twaróg, bazylię, oregano, czosnek i jogurt/śmietanę włóż do wysokiej miseczki i dokładnie zblenduj. Na koniec możesz dodać sól i pieprz do smaku.

Dla małych wegan, wegetarian i nie tylko :)

Zielona pasta z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Umyj awokado i przekrój je na pół. Wyciągnij ze środka pestkę. Łyżką wydrąż miąższ, przełóż do miseczki i następnie zgnieć widelcem. Do masy z awokado dodaj drobno posiekany czosnek lub zgnieciony w specjalnej prasce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku i wlej sok z wyciśniętej cytryny.

Pasta z kaszy jaglanej

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy w oleju
  • szczypta soli i pieprzu (opcjonalnie)
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż do wysokiej miseczki, dodaj suszone pomidory, sok z cytryny, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zmiksuj.

Pasta dyniowa z marchewką i batatem

Składniki:

  • szklanka pokrojonej dyni
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średni batat
  • ząbek czosnku
  • łyżka pasty tahini czyli pasty sezamowej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obierz marchewkę, dynię oraz batata. Następnie pokrój je w małe kawałki i przełóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Nieobrany ząbek czosnku zawiń w folię aluminiową. Wszystko wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut i poczekaj aż warzywa będą miękkie. Pilnuj tylko, żeby się nie spaliły. Gdy będą miękkie zostaw je do przestygnięcia. Następnie zmiksuj je na gładko z dodatkiem soli, pieprzu, pasty tahini o oliwy z oliwek.

Na słodko

Słodkie pasty wcale nie muszą być od razu niezdrowe. Przygotowane samodzielnie np. na bazie suszonych i świeżych owoców to doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.

Pasta daktylowa

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie. Rano musisz je delikatnie odcedzić, ale pamiętaj by nie wylewać po nich wody. Odsączone daktyle wrzuć do miski, dodaj do nich przyprawy i przy pomocy blendera dokładnie zmiksuj. Jeśli pasta jest za gęsta dodaj trochę wody, w której wcześniej moczyły się daktyle.

Pasta bananowa

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 200 g twarożku lub kremowego serka naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Rozgnieć widelcem banana i dodaj do niego twarożek lub ulubiony kremowy serek oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz gładką konsystencję polecam użyć blendera.

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Dziecko siedzące w  czerwonym foteliku, jest karmione zieloną łyżeczką przez kobietę. Niemowlę jest zadowolone z pożywnego posiłku, który przygotowała mu matka.
10 sposobów na niejadka


Problemy z jedzeniem u niemowlęcia zazwyczaj wynikiem niedojrzałości układu pokarmowego, które objawiają się: ulewaniem, wzdęciami czy kolkami.

Czytaj więcej >
Dziecko bawi się kolorową łyżeczką, którą przed chwilą było karmione. Niemowlę jest uśmiechnięte. Dziecko siedzi w foteliku i ma założony śliniak.
10 kroków do samodzielnego jedzenia

Nauka samodzielnego jedzenia to spore wyzwanie zarówno dla Twojego dziecka, jak i dla Ciebie. Zanim maluch nauczy się precyzyjnie trafiać do buzi łyżeczką minie sporo czasu, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość. Aby łatwiej było Ci się przygotować do tego momentu stworzyłyśmy dla Ciebie mały poradnik - poznaj 10 kroków do samodzielnego jedzenia. 

Czytaj więcej >
Biała miska wypełniona chipsami. Obok także leżą chipsy.
10 produktów, których nie powinno jeść dziecko

To co je małe dziecko, ma ogromny wpływ na jego zdrowie oraz rozwój. Są produkty, które długo nie powinny znaleźć się jego menu bądź nie pojawić się w nim wcale. W trosce o jego zdrowie maluszka podajemy listę produktów, których w jego diecie powinniśmy unikać.

Czytaj więcej >
W garnku znajduje się kremowa zupa dyniowa posypana papryką. Obok leżą dojrzałe dynie, worek z przygotowanymi warzywami, papryka oraz różnorakie przyprawy.
5 rozgrzewających zup dla dziecka

Jesienne chłody sprawiają, że do łask wracają zupy. Dzięki bogactwu sezonowych warzyw masz teraz wiele możliwości kulinarnych. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na pożywne i rozgrzewające zupy dla dzieci. 

Czytaj więcej >
Na białej serwetce z zielonymi kropkami stoi dopasowana kolorystycznie miseczka z zieloną kremową zupą, skropioną śmietanką. Obok niej leży łyżka.
5 zup na ochłodę dla dzieci, które sprawdzą się latem

Ciężkostrawny obiad w gorący, letni dzień zamiast zachęcić do jedzenia, sprawia, chce nam się jeść jeszcze mniej. Dlatego to całkiem normalne, że w takie dni dzieciom może popsuć się apetyt. Doskonałym rozwiązaniem na upały będą chłodne zupy, które nie tylko orzeźwiają, ale sycą i dostarczają nam wiele wartości odżywczych. Poznajcie przepisy na smaczne zupy na zimno.

Czytaj więcej >

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}