Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozszerzanie diety

Biała miska wypełniona chipsami. Obok także leżą chipsy.

To co je małe dziecko, ma ogromny wpływ na jego zdrowie oraz rozwój. Są produkty, które długo nie powinny znaleźć się jego menu bądź nie pojawić się w nim wcale. W trosce o jego zdrowie maluszka podajemy listę produktów, których w jego diecie powinniśmy unikać.

1. Słodkie kulki i płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe powstają z przetworzonych ziaren zbóż bądź kukurydzy. Niestety ziarna potraktowane obróbką tracą cenne, naturalne minerały i witaminy. Oczywiście producenci dodają do nich sztuczne mikroelementy i witaminy, są one jednak dużo gorzej przyswajalne przez nasz organizm, niż te pochodzenia naturalnego.

Tego typu płatki zazwyczaj oblane są czekoladą lub miodem i przy tym mają w sobie tyle cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, że powinniśmy je traktować raczej jako słodycz, a nie wartościowy produkt do mleka na śniadanie.

Warto również pamiętać, że producenci dodają do płatków śniadaniowych różne substancje smakowe oraz fosforany, które odpowiadają za ich chrupkość. Wpływają one negatywnie na zdrowie dziecka.

2. Chleb tostowy

Chleb tostowy to raczej produkt chlebopodobny. Często zawierają konserwanty przedłużające jego trwałość. Dodatek słabej jakości olejów roślinnych oprócz tego, że zwiększa objętość chleba tostowego, to maskuje jego czerstwienie. Aby go zjeść, trzeba najpierw go podgrzać, bo inaczej nie smakuje najlepiej. Takiego pieczywa zdecydowanie nie powinno się podawać dzieciom do jedzenia.

3. Chipsy

Chipsy to produkt bardzo szkodliwy przede wszystkim ze względu na wysoką kaloryczność oraz ilość soli i tłuszczów, które w większości stanowią izomery trans kwasów tłuszczowych. Producenci dodają do nich również do nich różnego rodzaju barwniki i wzmacniacze smaku. Dodatkowo, w czasie produkcji chipsów, powstaje niebezpieczny dla zdrowia akryloamid, który ma działanie rakotwórcze.

Warto pamiętać, że częste spożywanie chipsów prowadzi do otyłości, a w przyszłości do chorób układu krążenia, nadciśnienia oraz miażdżycy. Dzieci otyłe już w wieku rozwojowym mają nadciśnienie w wieku rozwojowym.

Dowiedz się więcej na temat tłuszczów z naszego artykułu: "Tłuszcze pod lupą".

4. Konserwy

Nie chodzi tutaj o zawartość konserw, choć i ta często pozostawia wiele do życzenia, ale o samą puszkę, która produkowana jest z aluminium. Przenika on do jedzenia, który jest w opakowaniu. Jedząc popularne rybki w sosie pomidorowym czy mielonki, w organizmie przez lata kumuluje się aluminium, które wykazuje działanie toksyczne. Wpływa on negatywnie na układ nerwowy i rozrodczy. Z tego też powodu lepiej zrezygnować w diecie dziecka z konserw rybnych i mięsnych. Zdecydowanie lepsza będzie dla dziecka świeża ryba przygotowana na parze lub upieczona niż z puszki.

5. Czekoladowe smarowidła do pieczywa

Należy bardzo uważać na czekoladowe kremy do smarowania pieczywa, ponieważ ich głównym składnikiem nie są kakao i orzechy, tylko tłuszcze i cukry. Warto dodać, że producenci korzystają często z kiepskiej jakości tłuszczu palmowego, który wpływa negatywnie na zdrowie.

Kremy czekoladowe spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić w przyszłości do otyłości oraz chorób układu krążenia.

6. Leśne grzyby

Dzieci do 3. roku życia nie powinny w ogóle jeść grzybów, ponieważ są ciężkostrawne. Dodatkowo zawierają substancję podobną do chityny, która jest nieprzyswajalna przez ich organizm. Warto pamiętać, że wątroba maluszka jest bardzo delikatna i może ulec uszkodzeniu, nawet po niewielkiej ilości grzybów, dlatego należy je wykluczyć z diety małego dziecka.

7. Żelki

Głównym składnikiem żelków jest żelatyna i cukier, najczęściej w formie syropu fruktozo-glukozowego. Dodatkowo znajdują się w nich barwniki, aromaty i regulatory kwasowości, które mogą powodować u dzieci nadpobudliwość, bezsenność, a także kłopoty z koncentracją. W skrajnych przypadkach mogą wywołać astmę i reakcje alergiczne.

8. Owocowe jogurty i deserki

Ich głównym dodatkiem jest cukier. Niektóre zawierają go nawet 2-3 łyżeczki na 100 gram produktu! Oprócz tego możemy w nich znaleźć różne ulepszacze smaków, aromaty i barwniki. Zwykle zagęszczane są skrobią modyfikowaną, a same wsady owocowe niewiele mają wspólnego z owocami. Często to skoncentrowany sok lub przecier owocowy, czyli kolejne źródło cukru.

Zdecydowanie lepszą i zdrowszą alternatywą dla gotowego jogurtu owocowego jest naturalny jogurt z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców.

9. Parówki

Parówki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Rodzice chętnie je kupują, bo dzieci lubią je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niestety to produkt dość tłusty i często z dodatkiem różnych ulepszaczy, które mają za zadanie poprawić smak, zapach i kolor paróweczki. W składzie znajdziemy również dużą ilość soli, która może obciążać nerki, a także białka roślinne.

Kupując parówki warto sprawdzić z jakiego mięsa została zrobiona. Niestety im tańsze, tym większe ryzyko, że do ich produkcji zostało użyte MOM czyli tak zwane mięso oddzielone mechanicznie. Pod tym skrótem kryją się mięsne resztki, taki jak: ścięgna, jelita, chrząstki, pazury i kurze korpusy. Po zmieleniu doskonale nadają się jako wypełniacz wędlin. Niestety układ pokarmowy dziecka może sobie nie poradzić z takim składem i po zjedzeniu takiej paróweczki, dziecko po prostu rozboli brzuszek.

Jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na zakup parówek dla swojego malucha, wybieraj tylko te z dużą zawartością mięsa. Te lepsze powinny go mieć powyżej 90%, a im krótszy skład i tym lepiej.

O wędlinach w diecie dziecka dowiesz się więcej z naszego artykułu.

10. Mrożone frytki

Mrożone frytki już w czasie produkcji są nasączane tłuszczem, co powoduje, że są ciężkostrawne i tuczące. Zawierają również antyutleniacze, które mają zapobiegać jełczeniu oleju. Dodatkowo w procesie podgrzewania powstaje niebezpieczny dla zdrowia akryloamid, który ma działanie rakotwórcze.

Kupując frytki w barze nie mamy również pewności na jakim tłuszczu zostały usmażone. Często olej, na którym frytki są przygotowywane, był używany wielokrotnie, przez co staje się szkodliwy, ponieważ tworzą się w nim rakotwórcze związki.

Alternatywę dla niezdrowych przekąsek znajdziesz w naszym artykule "Zdrowe przekąski malucha".

Dodaj poradę

Powiązane produkty

Powiązane porady

Dziecko bawi się kolorową łyżeczką, którą przed chwilą było karmione. Niemowlę jest uśmiechnięte. Dziecko siedzi w foteliku i ma założony śliniak.
10 kroków do samodzielnego jedzenia

Nauka samodzielnego jedzenia to spore wyzwanie zarówno dla Twojego dziecka, jak i dla Ciebie. Zanim maluch nauczy się precyzyjnie trafiać do buzi łyżeczką minie sporo czasu, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość. Aby łatwiej było Ci się przygotować do tego momentu stworzyłyśmy dla Ciebie mały poradnik - poznaj 10 kroków do samodzielnego jedzenia. 

Czytaj więcej >
Dziecko siedzące w  czerwonym foteliku, jest karmione zieloną łyżeczką przez kobietę. Niemowlę jest zadowolone z pożywnego posiłku, który przygotowała mu matka.
10 sposobów na niejadka


Problemy z jedzeniem u niemowlęcia zazwyczaj wynikiem niedojrzałości układu pokarmowego, które objawiają się: ulewaniem, wzdęciami czy kolkami.

Czytaj więcej >
11 błędów w żywieniu dziecka

Niebagatelny wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka ma odpowiednia dieta. Błędy żywieniowe mogą skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, a w dłuższym okresie prowadzić do otyłości i różnych chorób. Sprawdź, czego się wystrzegać.

Czytaj więcej >
Niemowlę siedzi na krzesełku do karmienia. Buzię ma ubrudzoną pomarańczową papką, którą rodzic go karmi za pomocą łyżeczki. Chłopiec jest szeroko uśmiechnięty.
11 mitów na temat rozszerzania diety niemowląt

Częste zmiany w schemacie żywienia i sprzeczne informacje na temat sposobów karmienia niemowląt, mogą budzić wątpliwości. Poznaj mity na temat rozszerzania diety, a podawanie pierwszych posiłków będzie łatwiejsze.

Czytaj więcej >
Niemowlę jest karmione  łyżeczką przez kobietę. Dziecko wyraża chęć jedzenia posiłku, który daje mu matka. Niemowlę chce sięgnąć rączką po kubeczek z jedzeniem.
11 zasad zdrowej diety malucha

Czy dzieci karmione wyłącznie piersią trzeba dopajać wodą? Kiedy należy rozszerzać dietę maluszka? W którym miesiącu życia można dziecku wprowadzić gluten? Sprawdź, jakich błędów żywieniowych unikać. Dowiedz się jak zadbać o to, by Twoje dziecko miało zdrową, zbilansowaną dietę.

Czytaj więcej >

{{ review.author }}

{{ review.author }}

{{ review.publication }}