Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Rozszerzenie diety a umiejętność siedzenia

Data utworzenia : 2017-09-10 21:55 | Ostatni komentarz 2017-12-30 19:29

aleksandraajk

4329 Odsłony
52 Komentarze

Według wielu źródeł jednym z wyznacznikow kiedy zacząć rozszerzać dietę dziecka jest umiejętność siedzenia. Czasem jednak dziecko dość późno zaczyna siadać. Jakie jest wasze zdanie na ten temat, czy warto zwlekać? Wiadomo że dziecko które samo nie siedzi można posadzić w krzesełku do karmienia ale to chyba najgorsze rozwiązanie. Można dziecko karmić w leżaczku ale to też chyba nie jest idealna pozycja choć wiele mam tak robi bo z drugiej strony taki 8 miesięczny brzdąc który pije tylko mleczko to tez chyba trochę już za duży żeby nie zapoznawac nowych smaków.

2017-09-11 12:05

Mój synek już siedział gdy rozpoczynaliśmy przygodę z rozszerzaniem diety, ale i tak dla mojej wygody wykorzystywałam leżaczek przy pierwszych posiłkach. Wiadomo leżaczki nie są zdrowe dla maluchów, ale przez te kilkanaście minut dziennie nie powinny zaszkodzić. Dawałam małemu zabawkę do rączki i karmiłam bo w przeciwnym razie chwyta za łyżeczkę, albo wkładał palce do buzi i za chwilę był cały brudny :P Krzesełko do karmienia nie powinno być używany dopóki dziecko nie siedzi. A może masz kogoś do pomocy? Moje koleżanki wykorzystywały babcie podczas posiłków, one karmiły a bacie trzymały dzieci na kolanach w tym czasie. :)

2017-09-11 11:15

No właśnie ja się nastawiam że z tym siedzeniem nie będzie tak szybko u nas dlatego pytam. Faktem jest że pewnie już taki starszak mimo że może nie siedzi to jest ruchliwy więc długo nie posiedzi. Nie chciałbym czekać nie wiadomo ile z tym rozszerzeniem i póki co obstawiam leżaczek ale zobaczymy jak to będzie. Fajnie jak by się ktoś jeszcze wypowiedział jakie ma doświadczenia. Agn_kaw pewnie odpoczywa :-) ale jak znajdzie chwilę mam nadzieję że da znać.

2017-09-10 23:03

Mój Syn usiadł jak miał 7 miesięcy. Ale dietę zaczęłam rozszerzać w sumie próbować jak miał skończone 6 później była przerwa i jak zaczęłam na nowo to już siedział. Oczywiście najlepiej w momencie rozszerzania żeby dziecko już siedziało ale np Agn może się wypowie po rozmowie jak dobrze pamiętam z fizjo dziecięcym i dostała informację, że można dziecko sadzać na czas posiłku (gdzie nie oszukujmy się pierwsze posiłki są krótkie) ale warunkiem jest posadzenie dziecka w prawidłowej postawie. Agn uzupełni jak o czymś zapomniałam. :)

2017-09-10 22:33

no właśnie. mój synek usiadł jak miał skończone 8 miesięcy i jakoś trudno mi sobie wyobrazić to, że dopiero wtedy zaczęłabym rozszerzać dietę. do tego czasu karmiony był na kolanach, albo w tej nieszczęsnej półleżącej pozycji. w sumie to trudno nazwać jedzeniem, bo wielkich porcji nie przyjmował, raczej kosztował. Szczerze powiem, że nie wiem jak to rozwiążę przy kolejnym maluchu, może drugi szybciej usiądzie :P