Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Karmienie niemowlęcia wg rad dziadków

Data utworzenia : 2014-03-07 10:01 | Ostatni komentarz 2018-09-04 20:30

Anula27

5569 Odsłony
23 Komentarze

Hej, Jak sądzicie czy dziadkowie musza miec zawsze racje odnosnie karmienia naszych malenstw? Moi tesciowie non stop mnie krytykują, wypowidaja sie o zywieniu malutkiej jakby to bylo ich dziecko. I najchętniej chcieliby dac jej wszystko, rozumiem ze dziecko musi sprobowac, ale czy 9 miesiecznego malucha trzeba od razu oswajac na codzien z cukierkami czekoladowymi i innymi baaardzo słodkimi pysznościami?Robią to za moimi plecami jak nie widzę, a tyle razy juz rozmawialam z nimi na ten temat, a tu groźby i prośby nie pomagają. Poradźcie mi coś...jak wy sobie radzicie z nadmierna ingerencja dziadków w taki ważny aspekt wychowania waszych pociech.Piszcie!

2018-09-04 20:30

Kiedyś nie było takiego wyboru w słodyczach co teraz . Fakt - kusi to wszystko i aż żal dziecku nie dać ale to tylko ładnie wygląda a reszta niestety to chemia i kalorie puste .

2018-09-04 12:04

Dziadkowie myślą że wiedza od nas lepiej bo są starsi i bardziej doświadczeni no i nas rodzice inaczej karmili

Konto usunięte

2018-09-02 21:32

Uważam, że to rodzice wychowują i biorą na siebie odpowiedzialność za dziecko i powinni to robić według własnych zasad. Każdy może coś doradzić, podpowiedzieć, ale na pewno nie narzucać. Gdyby mi się tak ktoś wtrącał, to odizolowałabym od dziecka. A gdyby jeszcze ktoś robił wbrew mojej woli i ukradkiem, to na pewno by z dzieckiem nie przebywał. Na szczęście mam taki luksus, że mieszkamy sami i możemy takie kroki podjąć.

2018-08-31 06:53

Ja mieszkam z rodzicami i niestety bardzo często dochodzi do kłótni bo nie pozwalam żeby moja matka dawała córce słodycze. Zastanawiałam się czemu koja córka jest grubiutka i doszłam do tego że matka ukradkiem daje jej słodycze. Aż się we mnie zagotowało. Była afera, tłumaczenie że robi dziecku krzywdę. Nic to nie dało, mała czasami dalej przychodzi z ciastkiem w ręku. Niekiedy z dziadkami nie da się wygrać, nieważne jak mocno by się nie walczyło.

Konto usunięte

2018-08-29 06:21

Dziewczyny, niestety ale musimy postawić na swoim. Delikatnie, uprzejmie, ale konkretnie i stanowczo. I nie tylko w kategorii żywienia, ale w każdej. To mama wie najlepiej. Jeśli pozwolimy na zbytnie ingerowanie, maluch nabierze złych nawyków żywieniowych to będziemy miały pretensje do siebie, nie do dziadków

Konto usunięte

2018-08-28 22:10

Ja również uważam, że najważniejsze jest zdanie mamy, oczywiście jeśli ktoś z dobrego serca chce.coś podpowiedzieć to skorzystajmy ale jeśli to jest notorycznie i w niemiły sposób to reagujemy

2018-08-18 13:00

Wrócę do tego wątku bo jest ciekawy . Mam ten sam problem odkąd pojawił się syn . Strasznie słaba byłam.pod tym wzgledem ale teraz już tak nie jest i z drugim nie będzie sytuacji kiedy siedzę cicho pomimo innego zdania na temat żywienia a mogłabym je palcami wytykać wciąż ... Moja teściowa rocznemu dziecku ziemniaki tłuszczem od kotlecików polewała bo żeby suche nie były albo truskawki zasypywała cukrem żeby się nie zraził i jadł chociaż takie ... Albo wodę z cukrem żeby cokolwiek pił no paranoja . Teraz syn ma 5 lat i całe szczęście dzięki szybkiej reakcji owoce je bez cukru , ziemniaki ewentualnie z sosem ale nie z jakimiś tłuszczami z patelni itp . Może teściowa krzywo patrzy na mnie teraz jak się sprzeciwiam ale mam to już w nosie :)

2014-05-28 22:06

Witam ,Przedewszystkim to twoje dziecko a nie dziadkow i to ty odpowiadasz za to co twoje dziecko je i jak będzie roslo to ty będziesz z nim chodzic do dentysty i wstydzić się gdy będzie się darlo w sklepie bo chce czekolade teraz już bo ktoś mu na wszystko pozwoli. Moja corka do dziś jest rozpieszczana slodyczmi ZWLASZCZA przez dziadkow ale sama przychodzi do mnie bądź meza i pyta czy może to zjeść. Do 3 roku zycia nie dawaliśmy jej czekolady wogole i teraz sa rezultaty ... ma 4 lata i surer zdrowe żeby , ograniczenie słodyczy bądź zastwpowani czekolady i cukierkow zelkami bądź galaretka albo petiberami ...dalo rezultaty ... dac sprubowac slodydy ,,, dac cukierka a tabliczke czekolady dziennie to roznica pamiętaj o tym , Tylkood ciebie zależy co zrobisz. Pozdrawiam