Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Rozszerzenie diety w 6 miesiący

Data utworzenia : 2017-12-09 08:15 | Ostatni komentarz 2018-01-03 00:03

A.Wieszczycka

4614 Odsłony
101 Komentarze

Kochane Mamusie! Mój synek 24 grudnia skończy pół roku. Na wczorajszej wizycie u pediatry w zaleceniach mamy rozpocząć rozszerzenie diety. Do tej pory karmiłam tylko piersią. I mam dylemat. Pediatra zalecila wprowadzenie kaszki bezmlecznej i bezglutenowej oraz warzywna a potem owoce. Od czego zacząć? Najpierw kaszka przez parę dni a dopiero później kaszka i np marchewka? Czy od razu na jeden posiłek kaszka i tego samego dnia marchewka ? Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać... A u pediatry byłam tak przejęta ze zapomniałam dopytać o szczegóły. Dodatkowo mamy robić tzw prowokacje glutenową. 3x w tygodniu po pół łyżeczki kaszy mannej rozrobionej np z moim mlekiem. Będę wdzięczna za podpowiedź jak to wyglądało u Was i waszych 6miesięczniaków :)

2017-12-09 11:40

Myślę że Twoje mleko będzue najlepsze :-) Zarejestruj się na bobovita. Wyślą Ci fajny poradnik. Oczywiście nie ze wszystkim się zgadzam ale niektore rady są bardzo pomocne. Szczególnie żeby podawać na początku warzywa i pojedynczo. Pojedunczo bo dziecko trzeba obserwować a jak połączysz dwa warzywa i coś będzie nie tak to nie będziesz wiedziała dlaczego tak się stalo, po jakim warzywie. U nas na pewno pierwszy będzie brokuł, później może kalafior albo ziemniaki :-) Marchew najlepiej dać już pod koniec zapoznawania dziecka z warzywami, tak samo jak dynie która też ma słodkawy posmak. Z zaparciami i ogólnymi problemami z brzuszkiem jest różnie nie zawsze może się pojawić coś takiego ale jednak słodkawy smak na początku nie jest dobrym pomysłem. Ale właśnie fajny schemat podawania podiłków znajdziesz w poradniku bobovita. Mam też coś podobnego z hipp ale tu akurat nie jestem tak bardzo zadowolona.

2017-12-09 11:17

U mnie na pierwszy ogień poszła dynia i marchewka i właśnie z dodatkiem mleka żeby jakoś łatwiej poszło. Teraz podałam brokula i nie smakuje mu w ogóle więc nie wiem czy Twojemu synkowi posmakuje ale nie dowiesz się jak nie sprawdzisz. Marchew może powodować zaparcia więc obserwuj. Po jakichś 2-3 tygodniach możesz podać jakieś owocowe - jabłko, gruszka, banan albo coś innego. Potem możesz zacząć tworzyć zupki czyli łączyć składniki. Po warzywach i owocach można wprowadzić kaszki. Kolejny etap to wprowadzenie małych ilości jajka i następnie mięsa. Zawsze jak podajesz coś nowego to obserwuj dziecko czy nic się nie dzieje, nie boli brzuch, nie ma zaparć, wzdec itp. No i jak dajesz coś nowego to zawsze pojedynczo żeby wiedzieć co jest przyczyną jak wystąpią problemy.

2017-12-09 10:27

Super, dziękuję. Tak właśnie coś marchewka mi nie pasowała Ale dookoła się słyszy ze zazwyczaj na pierwszy ogień idzie marchew więc... A ta kasza manna. Czy mogę ją np przyrządzić z własnym mlekiem ?

2017-12-09 10:22

Przez pjerwsze dwa tygodnie same warzywa, później owoce przez tydzień a dopiero wtedg kasze. Ogólnie masz już link d Gimper i tam powinnaś znaleźć wszystko. Ja ze swojej strony dodam jeszcze, że dziecko na początku uczy się smaków więc najlepiej dawać pojedyncze warzywa. Np przez pierwsze trzy dni po dwie łyżeczki brokułu. Przez kolejne trzy dni dwie łyżeczki kalafiora. Marchewkę zostaw na później ponieważ ma słodki posmak.

2017-12-09 10:19

Tu masz fajny artykul na ten temat https://lovi.pl/pl/karmienie-piersia/1041/1/1/Rozszerzanie+diety+dziecka+karmionego+piersią+