Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (469 Wątki)

Dziecko z zespołem alkoholowym

Data utworzenia : 2014-07-12 14:38 | Ostatni komentarz 2016-07-24 13:01

E.Nowak

7709 Odsłony
60 Komentarze

Czy spotkaliście się z dzieckiem chorym na nie uleczalną chorobę z zespołem alkoholowym ? Ja spotykam jednego maluszka z tą chorobą bardzo często , żal mi maluszka ponieważ taki los zgotowała mu własna matka na do datek nie pełnoletnia . U mojej teściowej w bloku mieszka dziś już pełnoletnia dziewczyna która ma 2 letniego syna z zespołem alkoholowym . Zaszła ona w ciążę i nie świadomie lub świadomie spożywała alkohol do 5 miesiąca ciąży co najlepsze jej matka zostawiła ją bez opieki i wyjechała za granicę do pracy . Ona jako młoda dziewczyna wykorzystała tą okazję bycia samej w domu i ciągle imprezy alkohol itp . Dziś ma chorego synka jak widzę to serce mi pęka jak mogła tak skrzywdzić swoje maleństwo niby teraz żałuje ale za późno dziecko jest skrzywdzone . Najgorsze jest to że nie które matki są tak lekkomyślne i po prostu głupie ...

2016-07-24 13:01

Nie wyobrażam sobie jak można być tak bezmyslnym i pić alkohol w ciąży. Biedne maleństwa

2016-07-24 00:40

Ja znam jedną dziewczynę, która faktycznie piła całą ciąże i przesiadywała na murku pod swoim domem. Dziecko urodziła z rozszczepem wargi, był wcześniakiem z niską masą urodzeniową właśnie i wydawało się opóźnione... niektóre matki nie myślą jaką krzywdę mogą zrobić swojemu dziecku sięgając właśnie po ten jeden kieliszek wina.

2016-07-23 16:58

Magiczny czyli raczej to nachlanie:)mogło mieć związek z problemami w nauce u Twojej kuzynki. Alkohol w żadnej ilości nawet przysłowiowy kieliszek czerwonego wina nie powinien być spożywany kiedy jesteśmy w ciąży.

2016-07-23 14:13

Ech kobiety dawniej aż tak na to nie zwracały uwagi, naprawdę. Moja ciotka opowiadała mi, jak pod koniec 8 miesiąca ciąży poszła się, brzydko mówiąc "nachlać"... Nie wiem, czy to ma jakiś związek z tym piciem, ale moja kuzynka miała później duże problemy z nauką. Na tyle duże, że jest ode mnie dwa lata starsza, a wylądowała ze mną w klasie w technikum...

2016-07-20 23:44

Pamiętam zajęcia o FAS w szkole. Opowiadano nam o charakterystycznym wyglądzie twarzy tych dzieci. Szeroko rozstawionych oczu, brak przegrody podnosowej, deformacje uszu itp spotkałam parę takich dzieci w swoim życiu. Wszystkie miały albo głębokie upośledzenie bądź duże problemy z nauką. Ale mało kto wie że istnieje również FAE też zespół alkoholowy ale bez tych zmian w wyglądzie dziecka. Na ogół okazuje się później że dziecko na nie cierpi, gdy pojawiają się problemy w nauce, brak koncentracji, rozdrażnienie oraz trudności w adaptacji z rówieśnikami. Często mylone z autyzmem, ale wnikliwi psychiatrzy potrafią postawić dobrą diagnozę. A prawidłowo postawiona diagnoza to dobra terapia i szybsze efekty pracy. Obie jednostki chorobowe nie da się wyleczyć a najbardziej przykry jest fakt że można było tego uniknąć poprzez nie picie alkoholu...

2016-07-20 08:04

No niestety dzieci z zespołem FAS rodzą się często, matki nieraz nie są świadome, że rodzą, bo są po prostu pod wpływem upojenia alkoholowego. Dzieci rodzą się z niską masa urodzeniową, mają problemy z układem nerwowym, często to wcześniaki. Więc wiadomo, że narządy niekiedy nie do końca rozwinięte. I co zrobić. Kobieta w ciąży pijąca alkohol, nie ma na to przepisu prawnego, żadnej kary niestety w naszym prawie.

2016-07-19 18:55

Jest w Polsce bardzo dużo rodzin patologicznych, gdzie zachodzenie w ciążę to normalka. Taka matka pijąca nie przerywa swojego pociągu do alkoholu i nadal pije. Kiedy stoi kieliszek wódki taka kobieta nie myśli o jakichś dla niej niezrozumiałych dolegliwościach. Ona żyje chwilą, a tą chwilą jest kieliszek. Czy myślicie, że alkoholiczka jest w stanie cokolwiek sensownego zrozumieć? Tego jej mózg nie przetwarza. Aby ten problem zrozumieć- nie trzeba tego doświadczać.

2014-07-22 16:44

Krzywda tylko dla nie winnej istoty na całe życie